Инцко: Још нема затварања ОХР-а

Високи представник Валентин Инцко поднијеће извјештај 6. новембра у Савјету безбједности УН-а о стању у БиХ, а, како сазнајемо, констатоваће да још нису испуњени услови за завршетак мандата ОХР-а.

Босна и Херцеговина 31.10.2018 | 07:58
Инцко: Још нема затварања ОХР-а
У ОХР-у су нам на наша питања о темама извјештаја само кратко потврдили да ће извјештај бити поднесен тог датума, али нису хтјели говорити о садржају.

Како сазнајемо, међутим, Инцко ће указати да још нису испуњени сви услови и циљеви за завршетак мандата, а те наводе поткријепиће ретроспективом у посљедњих шест мјесеци, говорећи о појачаној националној реторици, о успоравању спровођења реформи, посебно оних које се односе на затварање ОХР-а.

Подсјећања ради, од тих услова остало је неријешено питање војне и државне имовине, а потребна је и "позитивна процјена ситуације у БиХ од стране Управног одбора Савјета за спровођење мира утемељена на пуном поштовању Дејтонског мировног споразума". Инцко ће, с тим у вези, вјероватно споменути и антидејтонску реторику, а могуће је и да буду директно прозвани и политичари за које оцијени да су давали такве изјаве.

У сваком случају, ријечи ће бити о протеклим изборима, а биће занимљиво да ли ће се Инцко осврнути на примједбе ХДЗ БиХ и њеног предсједника Драгана Човића да су Бошњаци изабрали два члана Предсједништва БиХ. Такође, треба пазити да ли ће Инцко протекле изборе оцијенити фер и поштеним, имајући у виду да дио опозиционих снага и у РС и ФБиХ сматра да је дошло до изборне крађе.

Једна од важних одлука биће и одлука Савјета безбједности о евентуалном продужењу мандата мисије ЕУФОР-а, која дјелује од 2004. године, након што је НАТО мисија СФОР завршила свој осмогодишњи мандат.

Како нам је рекао један од упућених саговорника близак Европској комисији, очекује се да мандат буде продужен, уколико Русија не буде имала примједбе на сам текст.

"Досадашње искуство показује да је једино Русија имала резерве кад је у питању продужетак војне мисије ЕУ, и то онда када су се у тексту резолуције налазиле реченице које су сугерисале 'евроатлантске интеграције', јер Русија не прихвата да БиХ иде у НАТО", објаснио нам је наш саговорник. 

Он нас је подсјетио на одлуку Савјета ЕУ у којој је одобрен наставак мисије, што се сматра најважнијим предусловом да не дође до њеног затварања. У одлукама Савјета ЕУ од 15. октобра ове године, наведено је да Савјет подржава даље присуство мисије ЕУФОР-а.

"У том контексту, као дио укупне стратегије према БиХ, Савјет потврђује спремност ЕУ да у овој фази настави примјену извршног војног мандата операције 'Алтхеа' како би дала подршку властима БиХ да одржи безбједно окружење, под обновљеним УН-овим мандатом", наведено је у одлуци.

Денис Хаџовић, директор Центра за безбједносне студије из Сарајева, подсјетио је и да је Савјет министара дао сагласност останку ЕУФОР-а, с тим да се наредне године, у оквиру Стратешког прегледа уради процјена колика је потреба за ЕУФОР-ом. Оцијенио је да не види да ће се нешто мијењати у мандату, и да ће и у Савјету безбједности УН-а превладати такав став.

"С обзиром на ситуацију у БиХ не вјерујем да ће било ко у УН-у правити проблем у вези с продужетком мисије ЕУФОР и да су свјесни да је политичка нестабилност и даље веома висока, а уз то долази и наредни потенцијални нестабилни период формирања власти. Мислим да је у овом тренутку мисија још потребна, ако ништа друго, онда барем из психолошких разлога. Ипак имамо међународну силу која даје какав такав осјећај сигурности", рекао је Хаџовић, подсјетивши да се наредних шест мјесеци у БиХ налази и додатни контингент британске војске.  Упитан очекује ли евентуалну блокаду Русије, Хаџовић је рекао да не вјерује да ће то бити случај, и да сви разумију стање у БиХ.

"Мислим да ће они као и прошле године инсистирати да не буде спомињања НАТО-а, а с обзиром на то да је таква формулација већ усвојена, мислим да ће и овог пута бити слично", рекао је он.

Извор: Независне

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ЕВРОПА

31.10.2018 07:16

ПА ЗАР ЈЕ ОВАЈ ГОСПОДИН ИНЦКО ЈОС УВИЈЕК ОВДЕ? Засто никад није санкционисао никог из есендеа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

31.10.2018 08:06

Он је овдје управо како би и сачувао овај режим а посебно "великог бају". Инцко је изабран умјесто Стјепана Месића јер би , у случају да је дошао Месић , и мало дијете схватило о чему се ради и шта планирају са нама. ОХР ће бити затворен када "велики баја" изговори слиједећу реченицу : "Мој задатак је испуњен , Р. С. више нема".

Name

Скептик

31.10.2018 08:07

А шта то ради ОХР и чему он служи, осим да извлаче себи паре из европских фондова.

Name

ПРАВДА

31.10.2018 08:59

ОН ЈЕ ОВДЈЕ ДА ПОДРЗАВА КРИМИНАЛНУ СЕКТУ СНСД. КАКО ЈЕ ДОДИК ВЈЕСТО СТАЛНО НАПАДАО ИНСКА ДА БИ НАПРАВИО ПАРАВАН И ЗАВАРАО НАРОД. ЕВО САД КАЗИТЕ СВИ, НА ЦИЈОЈ ЈЕ СТРАНИ ИНСКО И СВИ СТРАНЦИ. МАЛА ДЈЕЦА ЗНАЈУ ДА СУ ИЗБОРЕ ПОКЕАЛИ, ОНИ ПРСТОМ НИСТЕ МРДНУЛИ, ВЕЦ ТРАЗЕ ДА СЕ СТО ПРИЈЕ ФОРМИРАЈУ ВЛАДЕ. МАСКЕ СУ ПАЛЕ.

Name

Шупља за народ

31.10.2018 09:43

Он само прича шупље приче, маже очи демагогијом и склапа реченице без икаквог коначног смисла. Он је ту по задатку, а успут има огромну плату за "подршку" нападачима. Браво за Распуцхин, Скептик, Правда, бојим се да је више никад неће бити у овој зони мрака.

Name

Дусан

31.10.2018 07:29

Како те није срамота примати мјесецно огроман новац а ниста не радис.У Аустрији то нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проценат

31.10.2018 10:52

Многи овде примају огроман новац, а ништа не раде. Дође им некад и гратис, такође за ништа, некад да само шуте...

Name

Мунгос

31.10.2018 07:55

Хахаха... Па гдје бре да затворис канцеларију ОХР?!?? Па то је најуноснији бизнис у Европи тренутно. Дрзите мафју која вам и поред васе астрономске мјесецне плате, даје пинку! Покровитељи сте криминала, корупције, непотизма, безакоња... Под конролом су вам највиси законодавни и судски органи у БиХ. Контролусете ЦИК, медије,...Колико ти је резимска мафија пребацила пара само у овој години? Инцко- пи.. мозес да крецис али да златне коке не дирас..докле год има глупог народа у БиХ! Само свему додје крај! И то суров..назалост за намуцени народ који је колетарна стета. И не заборавите И Содома и Гомора нестали су од добра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МО

31.10.2018 07:56

Одакле ви знате да су Босњаци изабрали Комсица.Срби су гласали за Цовица па нико ни А неказе.Ко је ХДЗ да ради ста хоце,ето видите да немогу ста хоце,могу само да рокцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

31.10.2018 08:25

Шешељ признао да је Бошњак! Мада ја мислим да је он албанског поријекла, од лозе Шешељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поднесите

31.10.2018 08:33

Извјештај тј. не заборавите у том извјештају да споменете бар случај организованог убиства Давида Драгичевића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

31.10.2018 08:37

Данас је св. Лука, не ваља бити заједљив

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран зока

31.10.2018 08:43

Која ће будала сама себи дати отказ . ти ниски и неможеш нигдје да радиш поготово не за те паре које овдје узимаш . трећеразредни политичар за земље трећег свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

31.10.2018 09:32

Докле год нам је троглаво председниство које немозе да се договори око најпростијих ствари дотле И инцко остаје А то знаци никад неце отици И тако И треба кад смо стока

Name

израелац

31.10.2018 10:13

Ма шта хоце ти ЕУ ликови кад ни себи помоћи не могу... само одуговлаче са кризом у БИХ до те мјере да је сигурност грађана угрожена криминалом и корупцијом... јадници јадни смотани, боља да нас пусте крају па да жовимо како можемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

31.10.2018 10:36

НАРАВНО.ШТО БИ КАД СУ СВИ У ПРИЈАТЕЉСКИМ ВЕЗАМА.НИКАД ВИШЕ СЛАВЉА,ПЕЧЕЊА, ЖДЕРАЊА И ПРОВОДА КАО КОД НАШИХ ПОЛИТИЧАРА.ТОГА НЕМА НА ЗАПАДУ.ОН НИКАДА ОДАВДЕ НЕЋЕ ОТИЋИ.А НАСЛАГАО ПАРА КАО ДРВА САМО ШТАНЦА И УЖИВА НИКАКВЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА СВОЈ РАД.ОВО ЈЕ АМБИЈЕНТ ЛИЧНИХ ИНТЕРЕСА.НАРОД ЈЕ ОД ЊИХ ДАЛЕКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

31.10.2018 10:45

Овај "интцко" је примјер како да се интегришеш у друштви и систем неке земље. У овом случају: 1. Ухљебио се 2. Мега велика плата за нерад 3. Прави себи дозивотно радно мјесто 4. Константно је забринут 5. Не размисља о одласку као и остали ухљеби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

31.10.2018 12:51

Одлазак ОХР-а из БиХ допринио би развоју исте. Инвеститори би мање били сумњицави па би висе инвестирали. Та вијест, уз повецање плате би могла да буде вјетар у ледја за останак и опстанак онима који и даље вјерују у то. Ако ОХР и даље свој опстанак и останак у БиХ буде темељио на национализму и националистицкој реторици онда сасвим је јасно да исти неце напустити БиХ ни за хиљаду година! Јос једна ствар гдје је ОХР промасио цијели фудбал је питање војне и јавне имовине. Та су питања вец давно ријесена Дејтоном и ту се нема висе ста прицати. И јос несто, конкретно за војну имовину је заинтересован НАТО те стога поставља се логицно питање засто представник УН-ове институције лобира за НАТО? Ови западњаци су се мало погубили. Сервирају нам преко УН-а ЕУ цовјека који заговара НАТО. Ни они не знају ста це са нама, а камоли ми сами. За оцекивати од ОХР-а да буде глас разума и некаквог спасења, а они хоце да нам скину гаце! Додусе, сама војна имовина вриједи цигле, метала и других секундарних сировина, док сама земља тј. локација тј. локације вриједе укупно неколико милијарди КМ и то је стара процјена. У медјувремену, док је цијена квадрата пала, цијена плацева је порасла и то у просјеку дупло и јос це да расте јер градња и урбанизација не стаје упркос кризи. Касарне су углавном из периода ЈНА и градјене су најцесце на периферији градова. У медјувремену, за неколико деценија, оно сто је некад била периферија, данас су то атрактивне градске локације тако да само земљисте вриједи сувог злата и када би се све те локације "упрегнуле" у изградњу станова, та најмање неколико милијарди КМ вриједна имовина би била и 10 пута вриједнија. Дрзава тј. РС, било би добро када би дала градјевинским фирмама ту земљу дзабе у замјену за десетину броја изградјених станова. Тако би дрзава ријесила многа стамбена питања, ако не и сва и јос да јој остане станова и то све без иједне марке задузења! ОХР оцигледно мисли да смо ми ретардирани или не знам ти ста па хоце да нас јос дрзе у хибрид позицији, за насе добро, а заправо исти користе нас хендикеп да би на све могуце нацине преотели нам насу снагу посто су нам трзисте затрпали својом робом, а прије тога унистили насе фабрике преко ММФ-а као тројанског коња па сад хоце да нам увале тројанца и на основу тла под ногама. Ако и успију, то би био фактицки крај и ово "мало" дрзавности сто ова банана дрзавица звана БиХ има. Само се надам да неце доци до отудјења војне имовине и јавне имовине уопсте јер то је сустина опстанка неког народа и дрзаве. На земљу мозес дици кредит и радити несто, у земљу мозес посадити несто, на земљи мозес изградити несто, довести воду, гас или несто друго. Могуцности су бесконацне. Цовјек без слободе, к'о риба без воде, а ја бих додао и земље. Нека се ОХР повуце из БиХ, крајње је вријеме. Ионако им је терапија вец деценијама погресна. Сама цињеница да је БиХ земља под неком врстом блокаде говори о томе да је ОХР недорастао водјењу БиХ на нацин да се она развија тако да смјесно за оцекивати да домаци политицари буду прогресивнији када ОХР и даље фура методе из 20-ог вијека. Тутор је добродосао само ако те гура у правцу неког напретка. Оно сто ради ОХР у БиХ зове се другације тј. окупација и то са дозволом, сто не мијења цињеницу да смо под окупацијом, а у окупацији нема сансе да будес такореци равноправан. То је управо оно сто недостаје БиХ. Равноправност са остатком свијета. Цак ни Африка данас нема оно сто ми имамо, а европска смо земља, а к'о да нисмо. Ако ОХР хоце озбиљан помак у БиХ онда исти тај ОХР и сам мора да озбиљно размислио о даљњем постојању ОХР-а у БиХ јер кад ти неко попут ОХР-а виси над главом, могуцност за напредак је скромна, а сто се и види уназад неколико деценија откад је МЗ присутна у БиХ. ОК, зауставили сте рат, (а и ту у том процесу су уцествовали локални људи). Ста даље? Ово питање је требало поставити јос сада вец давне 1996 но никад није касно. Ста послије мира? Мир мора да се и одрзава. Како га одрзати? Развојем. Гдје је развој? Нема га или је грцевит, а сто му додје на исто за обицног градјанина који својим радом одрзава мир и све друго у овој земљи. Дајте повуците се ако цете само гледати је ли ко, по васем мисљењу, прекрсио Дејтон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

31.10.2018 19:35

Бице рата ако овај господин са примањима од 20 тисуца еура напусти БиХ.Једна обицна одртина која користи мјесто Високог представника да пуни џепове за лезацину и један обицни трут.Страсно,уствари одлицна ВД дрзава БиХ за те паразите...Инцко,Вигемарк...који су миљеници насе политицке елите,Човица,Додика,Изетбеговица и осталих гуликоза са ових залосних простора...посто се види после избора да народ излази и бира своје миљенике,нека је са срецом...

ОДГОВОРИТЕ