Incko: Još nema zatvaranja OHR-a

Visoki predstavnik Valentin Incko podnijeće izvještaj 6. novembra u Savjetu bezbjednosti UN-a o stanju u BiH, a, kako saznajemo, konstatovaće da još nisu ispunjeni uslovi za završetak mandata OHR-a.

Bosna i Hercegovina 31.10.2018 | 07:58
Incko: Još nema zatvaranja OHR-a
U OHR-u su nam na naša pitanja o temama izvještaja samo kratko potvrdili da će izvještaj biti podnesen tog datuma, ali nisu htjeli govoriti o sadržaju.

Kako saznajemo, međutim, Incko će ukazati da još nisu ispunjeni svi uslovi i ciljevi za završetak mandata, a te navode potkrijepiće retrospektivom u posljednjih šest mjeseci, govoreći o pojačanoj nacionalnoj retorici, o usporavanju sprovođenja reformi, posebno onih koje se odnose na zatvaranje OHR-a.

Podsjećanja radi, od tih uslova ostalo je neriješeno pitanje vojne i državne imovine, a potrebna je i "pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira utemeljena na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma". Incko će, s tim u vezi, vjerovatno spomenuti i antidejtonsku retoriku, a moguće je i da budu direktno prozvani i političari za koje ocijeni da su davali takve izjave.

U svakom slučaju, riječi će biti o proteklim izborima, a biće zanimljivo da li će se Incko osvrnuti na primjedbe HDZ BiH i njenog predsjednika Dragana Čovića da su Bošnjaci izabrali dva člana Predsjedništva BiH. Takođe, treba paziti da li će Incko protekle izbore ocijeniti fer i poštenim, imajući u vidu da dio opozicionih snaga i u RS i FBiH smatra da je došlo do izborne krađe.

Jedna od važnih odluka biće i odluka Savjeta bezbjednosti o eventualnom produženju mandata misije EUFOR-a, koja djeluje od 2004. godine, nakon što je NATO misija SFOR završila svoj osmogodišnji mandat.

Kako nam je rekao jedan od upućenih sagovornika blizak Evropskoj komisiji, očekuje se da mandat bude produžen, ukoliko Rusija ne bude imala primjedbe na sam tekst.

"Dosadašnje iskustvo pokazuje da je jedino Rusija imala rezerve kad je u pitanju produžetak vojne misije EU, i to onda kada su se u tekstu rezolucije nalazile rečenice koje su sugerisale 'evroatlantske integracije', jer Rusija ne prihvata da BiH ide u NATO", objasnio nam je naš sagovornik. 

On nas je podsjetio na odluku Savjeta EU u kojoj je odobren nastavak misije, što se smatra najvažnijim preduslovom da ne dođe do njenog zatvaranja. U odlukama Savjeta EU od 15. oktobra ove godine, navedeno je da Savjet podržava dalje prisustvo misije EUFOR-a.

"U tom kontekstu, kao dio ukupne strategije prema BiH, Savjet potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi primjenu izvršnog vojnog mandata operacije 'Althea' kako bi dala podršku vlastima BiH da održi bezbjedno okruženje, pod obnovljenim UN-ovim mandatom", navedeno je u odluci.

Denis Hadžović, direktor Centra za bezbjednosne studije iz Sarajeva, podsjetio je i da je Savjet ministara dao saglasnost ostanku EUFOR-a, s tim da se naredne godine, u okviru Strateškog pregleda uradi procjena kolika je potreba za EUFOR-om. Ocijenio je da ne vidi da će se nešto mijenjati u mandatu, i da će i u Savjetu bezbjednosti UN-a prevladati takav stav.

"S obzirom na situaciju u BiH ne vjerujem da će bilo ko u UN-u praviti problem u vezi s produžetkom misije EUFOR i da su svjesni da je politička nestabilnost i dalje veoma visoka, a uz to dolazi i naredni potencijalni nestabilni period formiranja vlasti. Mislim da je u ovom trenutku misija još potrebna, ako ništa drugo, onda barem iz psiholoških razloga. Ipak imamo međunarodnu silu koja daje kakav takav osjećaj sigurnosti", rekao je Hadžović, podsjetivši da se narednih šest mjeseci u BiH nalazi i dodatni kontingent britanske vojske.  Upitan očekuje li eventualnu blokadu Rusije, Hadžović je rekao da ne vjeruje da će to biti slučaj, i da svi razumiju stanje u BiH.

"Mislim da će oni kao i prošle godine insistirati da ne bude spominjanja NATO-a, a s obzirom na to da je takva formulacija već usvojena, mislim da će i ovog puta biti slično", rekao je on.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

EVROPA

31.10.2018 07:16

PA ZAR JE OVAJ GOSPODIN INCKO JOS UVIJEK OVDE? Zasto nikad nije sankcionisao nikog iz esendea?

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

31.10.2018 08:06

Он је овдје управо како би и сачувао овај режим а посебно "великог бају". Инцко је изабран умјесто Стјепана Месића јер би , у случају да је дошао Месић , и мало дијете схватило о чему се ради и шта планирају са нама. ОХР ће бити затворен када "велики баја" изговори слиједећу реченицу : "Мој задатак је испуњен , Р. С. више нема".

Name

Skeptik

31.10.2018 08:07

A šta to radi OHR i čemu on služi, osim da izvlače sebi pare iz evropskih fondova.

Name

PRAVDA

31.10.2018 08:59

ON JE OVDJE DA PODRZAVA KRIMINALNU SEKTU SNSD. KAKO JE DODIK VJESTO STALNO NAPADAO INSKA DA BI NAPRAVIO PARAVAN I ZAVARAO NAROD. EVO SAD KAZITE SVI, NA CIJOJ JE STRANI INSKO I SVI STRANCI. MALA DJECA ZNAJU DA SU IZBORE POKEALI, ONI PRSTOM NISTE MRDNULI, VEC TRAZE DA SE STO PRIJE FORMIRAJU VLADE. MASKE SU PALE.

Name

Šuplja za narod

31.10.2018 09:43

On samo priča šuplje priče, maže oči demagogijom i sklapa rečenice bez ikakvog konačnog smisla. On je tu po zadatku, a usput ima ogromnu platu za "podršku" napadačima. Bravo za Raspuchin, Skeptik, Pravda, bojim se da je više nikad neće biti u ovoj zoni mraka.

Name

Dusan

31.10.2018 07:29

Kako te nije sramota primati mjesecno ogroman novac a nista ne radis.U Austriji to nema.

ODGOVORITE
Name

Procenat

31.10.2018 10:52

Mnogi ovde primaju ogroman novac, a ništa ne rade. Dođe im nekad i gratis, takođe za ništa, nekad da samo šute...

Name

Mungos

31.10.2018 07:55

Hahaha... Pa gdje bre da zatvoris kancelariju OHR?!?? Pa to je najunosniji biznis u Evropi trenutno. Drzite mafju koja vam i pored vase astronomske mjesecne plate, daje pinku! Pokrovitelji ste kriminala, korupcije, nepotizma, bezakonja... Pod konrolom su vam najvisi zakonodavni i sudski organi u BiH. Kontrolusete CIK, medije,...Koliko ti je rezimska mafija prebacila para samo u ovoj godini? Incko- pi.. mozes da krecis ali da zlatne koke ne diras..dokle god ima glupog naroda u BiH! Samo svemu dodje kraj! I to surov..nazalost za namuceni narod koji je koletarna steta. I ne zaboravite I Sodoma i Gomora nestali su od dobra!

ODGOVORITE
Name

MO

31.10.2018 07:56

Odakle vi znate da su Bosnjaci izabrali Komsica.Srbi su glasali za Covica pa niko ni A nekaze.Ko je HDZ da radi sta hoce,eto vidite da nemogu sta hoce,mogu samo da rokcu.

ODGOVORITE
Name

Pablo

31.10.2018 08:25

Šešelj priznao da je Bošnjak! Mada ja mislim da je on albanskog porijekla, od loze Šešelji.

ODGOVORITE
Name

Podnesite

31.10.2018 08:33

Izvještaj tj. ne zaboravite u tom izvještaju da spomenete bar slučaj organizovanog ubistva Davida Dragičevića!

ODGOVORITE
Name

Е

31.10.2018 08:37

Данас је св. Лука, не ваља бити заједљив

ODGOVORITE
Name

zoran zoka

31.10.2018 08:43

Koja će budala sama sebi dati otkaz . ti niski i nemožeš nigdje da radiš pogotovo ne za te pare koje ovdje uzimaš . trećerazredni političar za zemlje trećeg svijeta

ODGOVORITE
Name

AR

31.10.2018 09:32

Dokle god nam je troglavo predsednistvo koje nemoze da se dogovori oko najprostijih stvari dotle I incko ostaje A to znaci nikad nece otici I tako I treba kad smo stoka

Name

izraelac

31.10.2018 10:13

Ma šta hoce ti EU likovi kad ni sebi pomoći ne mogu... samo odugovlače sa krizom u BIH do te mjere da je sigurnost građana ugrožena kriminalom i korupcijom... jadnici jadni smotani, bolja da nas puste kraju pa da žovimo kako možemo

ODGOVORITE
Name

BOBA

31.10.2018 10:36

NARAVNO.ŠTO BI KAD SU SVI U PRIJATELJSKIM VEZAMA.NIKAD VIŠE SLAVLJA,PEČENJA, ŽDERANJA I PROVODA KAO KOD NAŠIH POLITIČARA.TOGA NEMA NA ZAPADU.ON NIKADA ODAVDE NEĆE OTIĆI.A NASLAGAO PARA KAO DRVA SAMO ŠTANCA I UŽIVA NIKAKVE ODGOVORNOSTI ZA SVOJ RAD.OVO JE AMBIJENT LIČNIH INTERESA.NAROD JE OD NJIH DALEKO.

ODGOVORITE
Name

Hah

31.10.2018 10:45

Ovaj "intcko" je primjer kako da se integrišeš u društvi i sistem neke zemlje. U ovom slučaju: 1. Uhljebio se 2. Mega velika plata za nerad 3. Pravi sebi dozivotno radno mjesto 4. Konstantno je zabrinut 5. Ne razmislja o odlasku kao i ostali uhljebi

ODGOVORITE
Name

Direkt

31.10.2018 12:51

Odlazak OHR-a iz BiH doprinio bi razvoju iste. Investitori bi manje bili sumnjicavi pa bi vise investirali. Ta vijest, uz povecanje plate bi mogla da bude vjetar u ledja za ostanak i opstanak onima koji i dalje vjeruju u to. Ako OHR i dalje svoj opstanak i ostanak u BiH bude temeljio na nacionalizmu i nacionalistickoj retorici onda sasvim je jasno da isti nece napustiti BiH ni za hiljadu godina! Jos jedna stvar gdje je OHR promasio cijeli fudbal je pitanje vojne i javne imovine. Ta su pitanja vec davno rijesena Dejtonom i tu se nema vise sta pricati. I jos nesto, konkretno za vojnu imovinu je zainteresovan NATO te stoga postavlja se logicno pitanje zasto predstavnik UN-ove institucije lobira za NATO? Ovi zapadnjaci su se malo pogubili. Serviraju nam preko UN-a EU covjeka koji zagovara NATO. Ni oni ne znaju sta ce sa nama, a kamoli mi sami. Za ocekivati od OHR-a da bude glas razuma i nekakvog spasenja, a oni hoce da nam skinu gace! Doduse, sama vojna imovina vrijedi cigle, metala i drugih sekundarnih sirovina, dok sama zemlja tj. lokacija tj. lokacije vrijede ukupno nekoliko milijardi KM i to je stara procjena. U medjuvremenu, dok je cijena kvadrata pala, cijena placeva je porasla i to u prosjeku duplo i jos ce da raste jer gradnja i urbanizacija ne staje uprkos krizi. Kasarne su uglavnom iz perioda JNA i gradjene su najcesce na periferiji gradova. U medjuvremenu, za nekoliko decenija, ono sto je nekad bila periferija, danas su to atraktivne gradske lokacije tako da samo zemljiste vrijedi suvog zlata i kada bi se sve te lokacije "upregnule" u izgradnju stanova, ta najmanje nekoliko milijardi KM vrijedna imovina bi bila i 10 puta vrijednija. Drzava tj. RS, bilo bi dobro kada bi dala gradjevinskim firmama tu zemlju dzabe u zamjenu za desetinu broja izgradjenih stanova. Tako bi drzava rijesila mnoga stambena pitanja, ako ne i sva i jos da joj ostane stanova i to sve bez ijedne marke zaduzenja! OHR ocigledno misli da smo mi retardirani ili ne znam ti sta pa hoce da nas jos drze u hibrid poziciji, za nase dobro, a zapravo isti koriste nas hendikep da bi na sve moguce nacine preoteli nam nasu snagu posto su nam trziste zatrpali svojom robom, a prije toga unistili nase fabrike preko MMF-a kao trojanskog konja pa sad hoce da nam uvale trojanca i na osnovu tla pod nogama. Ako i uspiju, to bi bio fakticki kraj i ovo "malo" drzavnosti sto ova banana drzavica zvana BiH ima. Samo se nadam da nece doci do otudjenja vojne imovine i javne imovine uopste jer to je sustina opstanka nekog naroda i drzave. Na zemlju mozes dici kredit i raditi nesto, u zemlju mozes posaditi nesto, na zemlji mozes izgraditi nesto, dovesti vodu, gas ili nesto drugo. Mogucnosti su beskonacne. Covjek bez slobode, k'o riba bez vode, a ja bih dodao i zemlje. Neka se OHR povuce iz BiH, krajnje je vrijeme. Ionako im je terapija vec decenijama pogresna. Sama cinjenica da je BiH zemlja pod nekom vrstom blokade govori o tome da je OHR nedorastao vodjenju BiH na nacin da se ona razvija tako da smjesno za ocekivati da domaci politicari budu progresivniji kada OHR i dalje fura metode iz 20-og vijeka. Tutor je dobrodosao samo ako te gura u pravcu nekog napretka. Ono sto radi OHR u BiH zove se drugacije tj. okupacija i to sa dozvolom, sto ne mijenja cinjenicu da smo pod okupacijom, a u okupaciji nema sanse da budes takoreci ravnopravan. To je upravo ono sto nedostaje BiH. Ravnopravnost sa ostatkom svijeta. Cak ni Afrika danas nema ono sto mi imamo, a evropska smo zemlja, a k'o da nismo. Ako OHR hoce ozbiljan pomak u BiH onda isti taj OHR i sam mora da ozbiljno razmislio o daljnjem postojanju OHR-a u BiH jer kad ti neko poput OHR-a visi nad glavom, mogucnost za napredak je skromna, a sto se i vidi unazad nekoliko decenija otkad je MZ prisutna u BiH. OK, zaustavili ste rat, (a i tu u tom procesu su ucestvovali lokalni ljudi). Sta dalje? Ovo pitanje je trebalo postaviti jos sada vec davne 1996 no nikad nije kasno. Sta poslije mira? Mir mora da se i odrzava. Kako ga odrzati? Razvojem. Gdje je razvoj? Nema ga ili je grcevit, a sto mu dodje na isto za obicnog gradjanina koji svojim radom odrzava mir i sve drugo u ovoj zemlji. Dajte povucite se ako cete samo gledati je li ko, po vasem misljenju, prekrsio Dejton.

ODGOVORITE
Name

MILAN

31.10.2018 19:35

Bice rata ako ovaj gospodin sa primanjima od 20 tisuca eura napusti BiH.Jedna obicna odrtina koja koristi mjesto Visokog predstavnika da puni džepove za lezacinu i jedan obicni trut.Strasno,ustvari odlicna VD drzava BiH za te parazite...Incko,Vigemark...koji su miljenici nase politicke elite,Čovica,Dodika,Izetbegovica i ostalih gulikoza sa ovih zalosnih prostora...posto se vidi posle izbora da narod izlazi i bira svoje miljenike,neka je sa srecom...

ODGOVORITE