Вјешта рачуница Ангеле Меркел

Немачка канцеларка Ангела Меркел која је најавила повлачење из политичког живота после истека мандата крајем 2021. године, учинила је "вешту рачуницу".

Свијет 31.10.2018 | 07:16
Вјешта рачуница Ангеле Меркел
То оцењује париски лист Либерасјон, додајући да је Меркелова тако избегла могући "понижавајући пуч" на конгресу Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у децембру када се бира нови лидер странке,

"Њена рачуница је вешта, јер је њена најава о одласку омогућила да избегне евентуално понижавајући пуч унутар странке на конгресу у децембру, а то би јој сигурно угрозило и место канцелара", навео је данашњи Либерасјон истичући да је канцеларка, "мудра политичарка, увек била спретна да предвиди ситуације и иде корак испред њих".

Она је у свом препознатљивом стилу без афекта у понедељак сапштила да одлази, чиме је потврдила гласине које круже да треба да се повуче, посебно ослабљена лошим резултатом њене ЦДУ на регионалним изборима у Хесену, додао је француски лист.

У чланку под насловом "Ангели Меркел одвознило", лист преноси да се помињу три кандидата на челу ЦДУ. Прва је генерална секретарка странке Анегрет Крамп-Каренбауер која има прећутну подршку канцеларке. Круже приче да се њих две лепо слажу, иако канцеларка не жели јавно да покаже да јој је наклоњена. Анегрет Крамп-Каренбауер предстаља умерену струју деснице, као Ангела Меркел, навео је лист.

Друга два кандидата су другачија и више нагињу десници. Први је министар здравља Јенс Спан који је декларисани противник Меркелове и левица га не воли. Други је Фридрих Мерц, бивши председник посланичке групе ЦДУ-ЦСУ, којег сматрају да га је канцеларка оставила намерно по страни када је 2000-их желела да склони "мушке противнике", међу којима је био и Волфганг Шојбле, пренео је париски лист.

"Уколико би Мерц или Спан били на челу странке, то би свакако значило скретање у десно. Њихова сарадња са Ангелом Меркел до краја њеног мандат би могла да буде сложена", додао је Либерасјон.

И други француски медији данас су посветили пажњу одлуци немачке канцеларке. Лист Монд истиче "ослабљеност канцеларке" због њене политике отворених граница за мигранте 2015. године. Лист преноси и хронологију политичких дешавања у Немачкој.

Француски председник Емануел Макрон оценио је јуче "изузетно достојанственом" одлуку немачке канцеларке. "То је њена одлука коју сматрам да је за изузетно поштовање и изузетно је достојанствена", рекао је Макрон додајући да канцеларка води своју земљу с великом храброшћу имајући увек у виду вредности Европе.

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар