Vješta računica Angele Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel koja je najavila povlačenje iz političkog života posle isteka mandata krajem 2021. godine, učinila je "veštu računicu".

Svijet 31.10.2018 | 07:16
Vješta računica Angele Merkel
To ocenjuje pariski list Liberasjon, dodajući da je Merkelova tako izbegla mogući "ponižavajući puč" na kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u decembru kada se bira novi lider stranke,

"Njena računica je vešta, jer je njena najava o odlasku omogućila da izbegne eventualno ponižavajući puč unutar stranke na kongresu u decembru, a to bi joj sigurno ugrozilo i mesto kancelara", naveo je današnji Liberasjon ističući da je kancelarka, "mudra političarka, uvek bila spretna da predvidi situacije i ide korak ispred njih".

Ona je u svom prepoznatljivom stilu bez afekta u ponedeljak sapštila da odlazi, čime je potvrdila glasine koje kruže da treba da se povuče, posebno oslabljena lošim rezultatom njene CDU na regionalnim izborima u Hesenu, dodao je francuski list.

U članku pod naslovom "Angeli Merkel odvoznilo", list prenosi da se pominju tri kandidata na čelu CDU. Prva je generalna sekretarka stranke Anegret Kramp-Karenbauer koja ima prećutnu podršku kancelarke. Kruže priče da se njih dve lepo slažu, iako kancelarka ne želi javno da pokaže da joj je naklonjena. Anegret Kramp-Karenbauer predstalja umerenu struju desnice, kao Angela Merkel, naveo je list.

Druga dva kandidata su drugačija i više naginju desnici. Prvi je ministar zdravlja Jens Span koji je deklarisani protivnik Merkelove i levica ga ne voli. Drugi je Fridrih Merc, bivši predsednik poslaničke grupe CDU-CSU, kojeg smatraju da ga je kancelarka ostavila namerno po strani kada je 2000-ih želela da skloni "muške protivnike", među kojima je bio i Volfgang Šojble, preneo je pariski list.

"Ukoliko bi Merc ili Span bili na čelu stranke, to bi svakako značilo skretanje u desno. Njihova saradnja sa Angelom Merkel do kraja njenog mandat bi mogla da bude složena", dodao je Liberasjon.

I drugi francuski mediji danas su posvetili pažnju odluci nemačke kancelarke. List Mond ističe "oslabljenost kancelarke" zbog njene politike otvorenih granica za migrante 2015. godine. List prenosi i hronologiju političkih dešavanja u Nemačkoj.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je juče "izuzetno dostojanstvenom" odluku nemačke kancelarke. "To je njena odluka koju smatram da je za izuzetno poštovanje i izuzetno je dostojanstvena", rekao je Makron dodajući da kancelarka vodi svoju zemlju s velikom hrabrošću imajući uvek u vidu vrednosti Evrope.

Izvor: Beta

Komentari / 0

Ostavite komentar