Видео: Био је изнад Месија, најбољи на свијету, а онда...

А онда депресија, самоубилачке мисли и спас у видео игрицама! Чудесна судбина човека који је постигао најлепши гол на свету. . .

Фудбал 04.11.2018 | 23:15
Видео: Био је изнад Месија, најбољи на свијету, а онда...
Пре три године, цео свет је чуо за Вендела Лиру. На гала свечаности је примио Пускаш награду као стрелац најлепшег гола на планети у 2015. години, оставивши иза себе финалисте Лионела Месија и Алесандра Флоренција.

Анонимни Бразилац је тада добио 46,7 одсто гласова за најлепши гол године, Меси је остао иза са 33,3 одсто гласова, а Флоренци је имао 7,1%.

Три године од момента каријере, Вендел Лира више није фудбалер. У пензији је иако има само 29 година. Али је остао у некој врсти фудбала. Од тада до данас је много тога претурио преко главе...

Вендел Лира је 2015. постигао спектакуларан гол играјући за нижелигаша Гојаненсију против Ателтико Гојаненсеа.



Са церемоније доделе награда се вратио као позната личност. Препун утисака и селфија са идолима Роналдом, Каком, Нејмаром, Алвесом, Погбом и осталим звездама које би тешко у каријери имао шансу да упозна да није било тог гола.

Примио је престижну награду и нестао са фудбалске мапе. Судбина се окрутно поиграла са њима...

Вендел Лира никада није постао велики фудбалер. Иако је као клинац био таленат за којег се распитивао и Милан, али га тадашњи клуб Гојас није пустио и преварио се. Вендел је после Гојаса углавном играо за нижелигаше где је и дошао до момента каријере. Из Цириха се вратио у сурову реалност бразилског нижелигашког фудбала где преко 80 одсто фудбалера зарађује месечно 250 евра или мање. Само у 60 бразилских клубова, играчи имају професионалне уговоре током целе сезоне. То значи да у огромном остатку клубова, играчи примају плату само шест месеци. Повреде су почеле да уништавају Вендела и убрзо је остао без клуба и без полугодишње плате. Са женом и дететом о којима треба бринути. Упао је у депресију. Помишљао и на најгоре...

„Помишљао сам на самоубиство. Нисам имао новца да купим млеко за ћерку. Нисам имао примања, перспективу и нисам могао себе више да погледам у огледалу“, преичао је касније Вендел Лира после одласка у пензију са само 27 година.

Али када му је у Цириху затворила једна врата, судбина му је отворила и друга врата спаса. Уместо ногама, почео је да игра фудбал рукама. Са Роналдом, Месијем и Нејмаром је позван да одигра партију фудбала у видео игрици „ФИФА“ против светског шампиона у тој категорији Абдулазиза Алшерије. На поечтку је одбијао јер се плашио да се не осрамоти, али је некако пристао. И разбио светског шампиона са 6:1!

Био је навучен на видео игрицу ФИФА и постао јако добар у њој. Оно што није успевао у копачкама на терену, полазило му је за руком са џојстиком у рукама. Постао је врло успешан професионални играч планетарно популарне видео игрице.

„Фудбал ми је помогао да боље схватим и разумем видео игру. Многе ствари које данас радим у Фифи, научио сам играјући прави фудбал. Поготово из тактике“, каже Вендел.

Отворио је Yоутубе канал и има преко пола милиона људи која га редовно прате. Изашао је из финансијске кризе и полако се приближава самом врху најбољих на свету у игрању популарне видео игрице. А неки од најбољих на свету у овом е-спорту зарађују око 800.000 евра годишње. 



Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар