Video: Bio je iznad Mesija, najbolji na svijetu, a onda...

A onda depresija, samoubilačke misli i spas u video igricama! Čudesna sudbina čoveka koji je postigao najlepši gol na svetu. . .

Fudbal 04.11.2018 | 23:15
Video: Bio je iznad Mesija, najbolji na svijetu, a onda...
Pre tri godine, ceo svet je čuo za Vendela Liru. Na gala svečanosti je primio Puskaš nagradu kao strelac najlepšeg gola na planeti u 2015. godini, ostavivši iza sebe finaliste Lionela Mesija i Alesandra Florencija.

Anonimni Brazilac je tada dobio 46,7 odsto glasova za najlepši gol godine, Mesi je ostao iza sa 33,3 odsto glasova, a Florenci je imao 7,1%.

Tri godine od momenta karijere, Vendel Lira više nije fudbaler. U penziji je iako ima samo 29 godina. Ali je ostao u nekoj vrsti fudbala. Od tada do danas je mnogo toga preturio preko glave...

Vendel Lira je 2015. postigao spektakularan gol igrajući za niželigaša Gojanensiju protiv Ateltiko Gojanensea.



Sa ceremonije dodele nagrada se vratio kao poznata ličnost. Prepun utisaka i selfija sa idolima Ronaldom, Kakom, Nejmarom, Alvesom, Pogbom i ostalim zvezdama koje bi teško u karijeri imao šansu da upozna da nije bilo tog gola.

Primio je prestižnu nagradu i nestao sa fudbalske mape. Sudbina se okrutno poigrala sa njima...

Vendel Lira nikada nije postao veliki fudbaler. Iako je kao klinac bio talenat za kojeg se raspitivao i Milan, ali ga tadašnji klub Gojas nije pustio i prevario se. Vendel je posle Gojasa uglavnom igrao za niželigaše gde je i došao do momenta karijere. Iz Ciriha se vratio u surovu realnost brazilskog niželigaškog fudbala gde preko 80 odsto fudbalera zarađuje mesečno 250 evra ili manje. Samo u 60 brazilskih klubova, igrači imaju profesionalne ugovore tokom cele sezone. To znači da u ogromnom ostatku klubova, igrači primaju platu samo šest meseci. Povrede su počele da uništavaju Vendela i ubrzo je ostao bez kluba i bez polugodišnje plate. Sa ženom i detetom o kojima treba brinuti. Upao je u depresiju. Pomišljao i na najgore...

„Pomišljao sam na samoubistvo. Nisam imao novca da kupim mleko za ćerku. Nisam imao primanja, perspektivu i nisam mogao sebe više da pogledam u ogledalu“, preičao je kasnije Vendel Lira posle odlaska u penziju sa samo 27 godina.

Ali kada mu je u Cirihu zatvorila jedna vrata, sudbina mu je otvorila i druga vrata spasa. Umesto nogama, počeo je da igra fudbal rukama. Sa Ronaldom, Mesijem i Nejmarom je pozvan da odigra partiju fudbala u video igrici „FIFA“ protiv svetskog šampiona u toj kategoriji Abdulaziza Alšerije. Na poečtku je odbijao jer se plašio da se ne osramoti, ali je nekako pristao. I razbio svetskog šampiona sa 6:1!

Bio je navučen na video igricu FIFA i postao jako dobar u njoj. Ono što nije uspevao u kopačkama na terenu, polazilo mu je za rukom sa džojstikom u rukama. Postao je vrlo uspešan profesionalni igrač planetarno popularne video igrice.

„Fudbal mi je pomogao da bolje shvatim i razumem video igru. Mnoge stvari koje danas radim u Fifi, naučio sam igrajući pravi fudbal. Pogotovo iz taktike“, kaže Vendel.

Otvorio je Youtube kanal i ima preko pola miliona ljudi koja ga redovno prate. Izašao je iz finansijske krize i polako se približava samom vrhu najboljih na svetu u igranju popularne video igrice. A neki od najboljih na svetu u ovom e-sportu zarađuju oko 800.000 evra godišnje. 



Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar