Да ли ће гориво у БиХ појефтинити?

Иако је цијена нафте на свјетском тржишту посљедње три седмице у паду, појефтињење горива на бх. пумпама још је неизвјесно.

Босна и Херцеговина 30.10.2018 | 22:38
Да ли ће гориво у БиХ појефтинити?
На лондонском тржишту прошлоседмична цијена барела пала је за додатних 2,7 посто, на 77,60 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио за 2,3 посто, на 67,60 долара.

Очекују реакције

Све до почетка октобра цијене нафте су расле због најаве санкција САД на ирански нафтни сектор. Али, посљедње три седмице та су страховања спласнула, између осталог због најаве Саудијске Арабије да, ако буде потребе, може повећати производњу.

Ипак, упркос свему томе, из Одсјека за цијене Федералног министарства трговине за „Аваз“ су јуче казали да још немају ниједну најаву о појефтињењу горива на пумпама у ФБиХ.

"Сада ће се видјети колике су залихе горива на нашим бензинским пумпама. Ипак, надамо се да ће доћи до промјене цијена. Још немамо пријава, а према упутству, бензинске пумпе промјену цијена морају најавити три дана раније. Тако да ће се у четвртак или најдаље петак знати хоће ли бити захтјева", истакли су из Федералног министарства трговине.

Миленко Бошковић из Удружења прометника нафтних деривата ФБиХ потврдио је за „Аваз“ да од рафинерија још немају најава да ће доћи до снижења набавне цијене горива.

Прерада сировина

"То је показатељ да се трговци који нама продају гориво баш и не понашају у складу с кретањима на свјетским тржиштима. Нажалост, још нема снижења набавних цијена, па је тешко очекивати појефтињење и на бх. пумпама", истакао је Бошковић.

Додао је да је илузорно очекивати да пад цијене барела за неколико долара доведе до појефтињења на пумпи на Пофалићима.

"Рафинеријски циклус траје око два мјесеца, што подразумијева набавку сирове нафте по актуелним цијенама и прераду, па тек онда продају нашим трговцима. Не иде промјена цијене преко ноћи. Бх. дистрибутери на репу су догађања, нисмо мултинационалне компаније нити можемо утицати на свјетску нафтну политику", појаснио је Бошковић.   

Набавка из региона

"Тренутно постоји пет праваца снабдијевања трговаца у БиХ нафтом. Гориво које не долази из ЕУ има и царинску баријеру, плаћа се 11 посто царине на увоз. Чак 95 посто горива на бх. тржишту набавља се у регионалним рафинеријама, дакле у Ријеци, Сиску, Панчеву, па тек онда нешто мање из Мађарске и Италије", наводи Бошковић.
 
Извор: Дневни аваз

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Мамицу вам..

30.10.2018 21:52

А како не чекате 2 мјесеца кад поскупи барел на свјетској берзи? Одмах други дан поскупљујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е мој брате

31.10.2018 07:05

Поскупе га на саму најаву могућег поскупљења барела. Знаш да наши иду испред времена кад је поскупљење у питању

Name

реално

31.10.2018 07:08

Па овај Босковиц нам се руга са овом изјавом, треба два мјесеца за циклус, а кад треба поскупити исти дан дизу

Name

Аустриа

31.10.2018 05:41

Тако мора бити газде како казу зато стесе извојевали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само живот појефтињује

31.10.2018 06:56

Овдје цијене расту сваки дан, нема никаквих контрола, малопродајне цијене трговци креирају по личном находјењу. Чим гориво поскупи, одмах "груну"остале цијене, никад их не е врате назад. Ту је изузето воће и поврће, гдје цијене варирају ради конкуренције, стајања на тезгама и сл. Никако ради давања повољности купцима. Овдје једино појефтињује "насушни живот", сваким даном је јефтинији, обезвријеђен, у складу са друштвеним и политичким режијама широких размјера....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

31.10.2018 08:20

ХАХА У БИХ ПОЈЕФТИНИТИ КАКО КАД СУ ВЛАСТИ ДОСТИГЛЕ ВРХУНАЦ СА КРИМИНАЛОМ И КОРУПЦИОМ НАФТНИМ ЛОБИСТИМА СУ ОДРИЈЕШЕНЕ РУКЕ ДА РАДЕ ШТА ХОЋЕ У СПРЕЗИ СА КРИМИНАЛНОМ ВЛАСТИ КОЈА СВАКИМ ДАНОМ СВЕ ВИШЕ ПЛАЋКАЈУ ОВУ БИЈЕДУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

31.10.2018 09:44

Па гласали сте за националне водје тако вам и треба ја би јос поскупио

Name

Андрејевиц

31.10.2018 08:39

По стоти пут, Зелим на свима гориво од 5 КМ, хљеб од 3 КМ, уље и млијеко исто од 3 КМ итд. Дали сте повјерење онима који нас гуле 10+ година, све заслузујете. И ја заједно с вама док год сам овдје. Милораде и остала свито, газите нас. Глупи смо. Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

31.10.2018 09:46

Цеститам аферим за текст

Name

Градјанин

31.10.2018 11:31

Пумпу по помпу треба рушити па це они видјети ским се играју и кога плаћкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

31.10.2018 15:58

Ако бог да бице код Главног Баје бар 5.км литра горива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пумпадзија

01.11.2018 07:35

Реална цијена горива у БиХ је неких 2.75км/л А коме је гориво скупо нек купи себи бицикл. Здравије за вас, а и не загадјује.

ОДГОВОРИТЕ