Da li će gorivo u BiH pojeftiniti?

Iako je cijena nafte na svjetskom tržištu posljednje tri sedmice u padu, pojeftinjenje goriva na bh. pumpama još je neizvjesno.

Bosna i Hercegovina 30.10.2018 | 22:38
Da li će gorivo u BiH pojeftiniti?
Na londonskom tržištu prošlosedmična cijena barela pala je za dodatnih 2,7 posto, na 77,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio za 2,3 posto, na 67,60 dolara.

Očekuju reakcije

Sve do početka oktobra cijene nafte su rasle zbog najave sankcija SAD na iranski naftni sektor. Ali, posljednje tri sedmice ta su strahovanja splasnula, između ostalog zbog najave Saudijske Arabije da, ako bude potrebe, može povećati proizvodnju.

Ipak, uprkos svemu tome, iz Odsjeka za cijene Federalnog ministarstva trgovine za „Avaz“ su juče kazali da još nemaju nijednu najavu o pojeftinjenju goriva na pumpama u FBiH.

"Sada će se vidjeti kolike su zalihe goriva na našim benzinskim pumpama. Ipak, nadamo se da će doći do promjene cijena. Još nemamo prijava, a prema uputstvu, benzinske pumpe promjenu cijena moraju najaviti tri dana ranije. Tako da će se u četvrtak ili najdalje petak znati hoće li biti zahtjeva", istakli su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Milenko Bošković iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH potvrdio je za „Avaz“ da od rafinerija još nemaju najava da će doći do sniženja nabavne cijene goriva.

Prerada sirovina

"To je pokazatelj da se trgovci koji nama prodaju gorivo baš i ne ponašaju u skladu s kretanjima na svjetskim tržištima. Nažalost, još nema sniženja nabavnih cijena, pa je teško očekivati pojeftinjenje i na bh. pumpama", istakao je Bošković.

Dodao je da je iluzorno očekivati da pad cijene barela za nekoliko dolara dovede do pojeftinjenja na pumpi na Pofalićima.

"Rafinerijski ciklus traje oko dva mjeseca, što podrazumijeva nabavku sirove nafte po aktuelnim cijenama i preradu, pa tek onda prodaju našim trgovcima. Ne ide promjena cijene preko noći. Bh. distributeri na repu su događanja, nismo multinacionalne kompanije niti možemo uticati na svjetsku naftnu politiku", pojasnio je Bošković.   

Nabavka iz regiona

"Trenutno postoji pet pravaca snabdijevanja trgovaca u BiH naftom. Gorivo koje ne dolazi iz EU ima i carinsku barijeru, plaća se 11 posto carine na uvoz. Čak 95 posto goriva na bh. tržištu nabavlja se u regionalnim rafinerijama, dakle u Rijeci, Sisku, Pančevu, pa tek onda nešto manje iz Mađarske i Italije", navodi Bošković.
 
Izvor: Dnevni avaz

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mamicu vam..

30.10.2018 21:52

A kako ne čekate 2 mjeseca kad poskupi barel na svjetskoj berzi? Odmah drugi dan poskupljujete.

ODGOVORITE
Name

e moj brate

31.10.2018 07:05

Poskupe ga na samu najavu mogućeg poskupljenja barela. Znaš da naši idu ispred vremena kad je poskupljenje u pitanju

Name

realno

31.10.2018 07:08

Pa ovaj Boskovic nam se ruga sa ovom izjavom, treba dva mjeseca za ciklus, a kad treba poskupiti isti dan dizu

Name

Austria

31.10.2018 05:41

Tako mora biti gazde kako kazu zato stese izvojevali

ODGOVORITE
Name

Samo život pojeftinjuje

31.10.2018 06:56

Ovdje cijene rastu svaki dan, nema nikakvih kontrola, maloprodajne cijene trgovci kreiraju po ličnom nahodjenju. Čim gorivo poskupi, odmah "grunu"ostale cijene, nikad ih ne e vrate nazad. Tu je izuzeto voće i povrće, gdje cijene variraju radi konkurencije, stajanja na tezgama i sl. Nikako radi davanja povoljnosti kupcima. Ovdje jedino pojeftinjuje "nasušni život", svakim danom je jeftiniji, obezvrijeđen, u skladu sa društvenim i političkim režijama širokih razmjera....

ODGOVORITE
Name

Mišo

31.10.2018 08:20

HAHA U BIH POJEFTINITI KAKO KAD SU VLASTI DOSTIGLE VRHUNAC SA KRIMINALOM I KORUPCIOM NAFTNIM LOBISTIMA SU ODRIJEŠENE RUKE DA RADE ŠTA HOĆE U SPREZI SA KRIMINALNOM VLASTI KOJA SVAKIM DANOM SVE VIŠE PLAĆKAJU OVU BIJEDU

ODGOVORITE
Name

Sale

31.10.2018 09:44

Pa glasali ste za nacionalne vodje tako vam i treba ja bi jos poskupio

Name

Andrejevic

31.10.2018 08:39

Po stoti put, Zelim na svima gorivo od 5 KM, hljeb od 3 KM, ulje i mlijeko isto od 3 KM itd. Dali ste povjerenje onima koji nas gule 10+ godina, sve zasluzujete. I ja zajedno s vama dok god sam ovdje. Milorade i ostala svito, gazite nas. Glupi smo. Amin

ODGOVORITE
Name

Sale

31.10.2018 09:46

Cestitam aferim za tekst

Name

Gradjanin

31.10.2018 11:31

Pumpu po pompu treba rušiti pa ce oni vidjeti skim se igraju i koga plaćkaju

ODGOVORITE
Name

Dario

31.10.2018 15:58

Ako bog da bice kod Glavnog Baje bar 5.km litra goriva.

ODGOVORITE
Name

Pumpadzija

01.11.2018 07:35

Realna cijena goriva u BiH je nekih 2.75km/l A kome je gorivo skupo nek kupi sebi bicikl. Zdravije za vas, a i ne zagadjuje.

ODGOVORITE