Париз: Ђоковић се мучио са Соусом! Слиједи Џумхур!

Новак Ђоковић није блистао, али се пласирао у осмину финала Мастерса у Паризу.  Новак неће освојити Париз без изгубљеног сервис гема! За разлику од Шангаја, где је до 32. мастерс титуле у каријери стигао без да је доживео брејк, у Паризу му се то догодило већ у првом мечу, али. . . То није угрозило победу. Следи Џумхур.

Тенис 30.10.2018 | 22:40
Париз: Ђоковић се мучио са Соусом! Слиједи Џумхур!
Ђоковић је у првом мечу после више од две недеље савладао Португалца Жоаа Соусу 7:5, 6:1.

Иако то резултат не показује, Соуса је добро намучио Ђоковића, чак и у другом сету где је лако могло да буде доста компликација за Срибина.

Новак је за разлику од Шангаја имао доста проблема са сервисом, много је грешио, али је изборио шести узастопни тријумф против Португалца. 

Ђоковић ће у трећем колу, односно осмини финала последњег Мастерса сезоне играти против босанскохерцеговачког тенисера Дамира Џумхура, који је у два сета савладао Грка Стефаноса Циципаса. 

Ђоковић сада у 2018. има учинак 46-10, а напада пету календарску титулу, после Вимблдона, Синсинатија, УС Опена и Шангаја. Без бодова из Париза заостаје само 45 за првим тенисером света Рафаелом Надалом. 

Почетак меча није најављивао такав ток, Ђоковић је деловао сигурно, сервис је добро функционисао, ритерн такође, брзо прави брејк за 3:1. 

Међутим, одмах затим доживљава велики пад, Соуса је лако враћао сервиса и перфектним бекхендом освајао поене па стиже до четири брејк шансе, али Ђоковић спасава све четири и капитализује брејк.

Ипак, већ у наредном Ђоковићевом сервис гему се поновила прича, Србин је грешио, а Португалац освајао поене и овај пут стигао до брејк за 4:3.

То је подигло самопоуздање Соуси који је наставио у истом ритму, док се Ђоковић мучио и са сервисом и ритерном. Упркос томе стиже до четири брејк шансе у наредном гему, али Португалац одговара на сваку и на послетку преокреће за 4:4.

Уследила је изједначена борба до 6:5, када Соуса подлеже притиску па Новак новим брејком стиже и до сета.

Није деловао Ђоковић претерано боље у другом сету, Соуса је и даље пружао јак отпор, али Новак прелама меч брејком већ у другом гему.

На 2:0 је перфектно сервирао што му је подигло самопоуздање па у наредном гему опет одузима сервис ривалу. Португалац је покушао да се врати у меч у наредном, користио је Ђоковићеве грешке и стигао до брејк прилике, али није је искористио.

То му је била и последња шанса јер након што осваја први гем у сету, није успео да опет угрози Новаков сервис па Србин стиже до победе у два сета.

Соуса је у Паризу одиграо већ три меча, након победа над Грегором Барером и Тенисом Сандгреном по 2-1 у квалификацијама, у првој рунди је био сигуран против Марка Чекината са 7:5, 6:3.

На месту где је пехар подизао 2008, 2013, 2014. и 2015. године, најбољи српски спортиста наставио је ове вечери потеру за местом "Број 1" на АТП листи.

У 2. колу Мастерса у Паризу: (2) Новак Ђоковић - Жоао Соуза 7:5, 6:1!

Новак је Мастерс у Шангају средином октобра освојио без да је доживео брејк, али је вечерас препустио сервис гем већ у првом сету првог меча - Португалац је имао четири неискоришћене брејк лопте при вођству од 3:1, а онда на 4:2 направио брејк без изгубљеног поена.

При резултату 5:5 у првом сету, у периоду меча када се мучио и са сервисом и са ритерном, Ђоковић се суочио са брејк лоптом 48. тенисера на свту за вођство од 5:6 и сервис за 0:1, али се изборио за "ђус" дугом разменом и изласком на мрежу, што ривал није искористио.

После тога, све је била ствар рутине за тенисера који је Париз освајао победама над Гаелом Монфисом, Давидом Ферером, Милошем Раонићем и Ендијем Марејем, пре него га је 2016. у четвртфиналу зауставио Марин Чилић.

Прошле сезоне Београђанин није играо у овом периоду сезоне, па ће ове недеље имати прилике да освоји 1.000 нових бодова.

Србин је у серији од 28 сетова у низу.

Шеста победа у исто толико дуела са Соузом донела је Ђоковићу први сусрет са Дамиром Џумхуром у каријери, у четвртак у осмини финала. Тенисер из БиХ раније у уторак елиминисао је (14) Стефаноса Циципаса резултатом 6:3, 6:3, а пре тога у 1. колу и Петера Гојовчика 6:4, 7:5.

Џумхур је тако отказао потенцијални реванш између Ђоковића и Циципаса, специфичан утолико што је Грк једини играч од ког је Новак изгубио од финала Квинса средином јуна. Од тада, до данас, Новак је добио 27 од 28 мечева, а 19 у низу рачунајући од пораза у осмини финала Мастерса у Торонту управо од Циципаса. 

Пре и после тога, освојио је Вимблдон, Синсинати, УС опен и Шангај и пришао на 45 бодова заостатка у односу на првог на свету, (1) Рафаела Надала. Шпанац је такође био слободан у првој рунди, а у другој ће се састати са земљаком Фернандом Вердаском, који је у понедељак избацио Жеремија Шардија резултатом 6:4, 6:4. 

Овај дуел у распродатом "Берсију" почео је у 20.50, јер се дуго чекао крај несвакидашњег меча између Милоша Раонића и Жо-Вилфреда Цонге, који је трајао три сата и био завршен без брејка.

Титулу у Паризу брани Џек Сок, који је пре годину дана у финалу савладао нашег Филипа Крајиновића, ком је то био убедљиво најбољи резулат у каријери. Нажалост, Крајновић ове сезоне није успео да одбрани ни део од 600 бодова, јер је доживео пораз већ у првом колу од Карена Хачанова резултатом 5:7, 2:6.

Управо би бранилац трофеја, Сок, могао да буде Надалов ривал у осмини финала ако пре тога избаци Ришара Гаскеа, али и ако Шпанац добије дуел са Вердаском. Надалови ривали у четвртфиналу могли би да буду (6) Доминик Тим или (11) Борна Ћорић, а у полуфиналу (4) Александер Зверев или (8) Џон Изнер.

Од звучних носилаца у Ђоковићевој половини жреба су (3) Роџер Федерер, који је сазнао ривала у другој рунди, (5) Марин Чилић, (9) Григор Димитров, итд.

Париз, други дан:

Раонић – Цонга 6:7, 7:6, 7:6
Медведев – Карењо-Буста 6:2, 6:2
Вердаско – Шарди 6:4, 6:4
Ебден – Хачанов 2:6, 0:2 предаја
Ербер – Кукушкин 6:3, 3:6, 5:7
Фучович – Пер 6:4, 6:4
Циципас – Џумхур 3:6, 3:6
Симон – Пуј 6:3, 6:4
Соуса – Ђоковић 5:7, 1:6
Чилић – Колшрајбер

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар