Pariz: Đoković se mučio sa Sousom! Slijedi Džumhur!

Novak Đoković nije blistao, ali se plasirao u osminu finala Mastersa u Parizu.  Novak neće osvojiti Pariz bez izgubljenog servis gema! Za razliku od Šangaja, gde je do 32. masters titule u karijeri stigao bez da je doživeo brejk, u Parizu mu se to dogodilo već u prvom meču, ali. . . To nije ugrozilo pobedu. Sledi Džumhur.

Tenis 30.10.2018 | 22:40
Pariz: Đoković se mučio sa Sousom! Slijedi Džumhur!
Đoković je u prvom meču posle više od dve nedelje savladao Portugalca Žoaa Sousu 7:5, 6:1.

Iako to rezultat ne pokazuje, Sousa je dobro namučio Đokovića, čak i u drugom setu gde je lako moglo da bude dosta komplikacija za Sribina.

Novak je za razliku od Šangaja imao dosta problema sa servisom, mnogo je grešio, ali je izborio šesti uzastopni trijumf protiv Portugalca. 

Đoković će u trećem kolu, odnosno osmini finala poslednjeg Mastersa sezone igrati protiv bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura, koji je u dva seta savladao Grka Stefanosa Cicipasa. 

Đoković sada u 2018. ima učinak 46-10, a napada petu kalendarsku titulu, posle Vimbldona, Sinsinatija, US Opena i Šangaja. Bez bodova iz Pariza zaostaje samo 45 za prvim teniserom sveta Rafaelom Nadalom. 

Početak meča nije najavljivao takav tok, Đoković je delovao sigurno, servis je dobro funkcionisao, ritern takođe, brzo pravi brejk za 3:1. 

Međutim, odmah zatim doživljava veliki pad, Sousa je lako vraćao servisa i perfektnim bekhendom osvajao poene pa stiže do četiri brejk šanse, ali Đoković spasava sve četiri i kapitalizuje brejk.

Ipak, već u narednom Đokovićevom servis gemu se ponovila priča, Srbin je grešio, a Portugalac osvajao poene i ovaj put stigao do brejk za 4:3.

To je podiglo samopouzdanje Sousi koji je nastavio u istom ritmu, dok se Đoković mučio i sa servisom i riternom. Uprkos tome stiže do četiri brejk šanse u narednom gemu, ali Portugalac odgovara na svaku i na posletku preokreće za 4:4.

Usledila je izjednačena borba do 6:5, kada Sousa podleže pritisku pa Novak novim brejkom stiže i do seta.

Nije delovao Đoković preterano bolje u drugom setu, Sousa je i dalje pružao jak otpor, ali Novak prelama meč brejkom već u drugom gemu.

Na 2:0 je perfektno servirao što mu je podiglo samopouzdanje pa u narednom gemu opet oduzima servis rivalu. Portugalac je pokušao da se vrati u meč u narednom, koristio je Đokovićeve greške i stigao do brejk prilike, ali nije je iskoristio.

To mu je bila i poslednja šansa jer nakon što osvaja prvi gem u setu, nije uspeo da opet ugrozi Novakov servis pa Srbin stiže do pobede u dva seta.

Sousa je u Parizu odigrao već tri meča, nakon pobeda nad Gregorom Barerom i Tenisom Sandgrenom po 2-1 u kvalifikacijama, u prvoj rundi je bio siguran protiv Marka Čekinata sa 7:5, 6:3.

Na mestu gde je pehar podizao 2008, 2013, 2014. i 2015. godine, najbolji srpski sportista nastavio je ove večeri poteru za mestom "Broj 1" na ATP listi.

U 2. kolu Mastersa u Parizu: (2) Novak Đoković - Žoao Souza 7:5, 6:1!

Novak je Masters u Šangaju sredinom oktobra osvojio bez da je doživeo brejk, ali je večeras prepustio servis gem već u prvom setu prvog meča - Portugalac je imao četiri neiskorišćene brejk lopte pri vođstvu od 3:1, a onda na 4:2 napravio brejk bez izgubljenog poena.

Pri rezultatu 5:5 u prvom setu, u periodu meča kada se mučio i sa servisom i sa riternom, Đoković se suočio sa brejk loptom 48. tenisera na svtu za vođstvo od 5:6 i servis za 0:1, ali se izborio za "đus" dugom razmenom i izlaskom na mrežu, što rival nije iskoristio.

Posle toga, sve je bila stvar rutine za tenisera koji je Pariz osvajao pobedama nad Gaelom Monfisom, Davidom Fererom, Milošem Raonićem i Endijem Marejem, pre nego ga je 2016. u četvrtfinalu zaustavio Marin Čilić.

Prošle sezone Beograđanin nije igrao u ovom periodu sezone, pa će ove nedelje imati prilike da osvoji 1.000 novih bodova.

Srbin je u seriji od 28 setova u nizu.

Šesta pobeda u isto toliko duela sa Souzom donela je Đokoviću prvi susret sa Damirom Džumhurom u karijeri, u četvrtak u osmini finala. Teniser iz BiH ranije u utorak eliminisao je (14) Stefanosa Cicipasa rezultatom 6:3, 6:3, a pre toga u 1. kolu i Petera Gojovčika 6:4, 7:5.

Džumhur je tako otkazao potencijalni revanš između Đokovića i Cicipasa, specifičan utoliko što je Grk jedini igrač od kog je Novak izgubio od finala Kvinsa sredinom juna. Od tada, do danas, Novak je dobio 27 od 28 mečeva, a 19 u nizu računajući od poraza u osmini finala Mastersa u Torontu upravo od Cicipasa. 

Pre i posle toga, osvojio je Vimbldon, Sinsinati, US open i Šangaj i prišao na 45 bodova zaostatka u odnosu na prvog na svetu, (1) Rafaela Nadala. Španac je takođe bio slobodan u prvoj rundi, a u drugoj će se sastati sa zemljakom Fernandom Verdaskom, koji je u ponedeljak izbacio Žeremija Šardija rezultatom 6:4, 6:4. 

Ovaj duel u rasprodatom "Bersiju" počeo je u 20.50, jer se dugo čekao kraj nesvakidašnjeg meča između Miloša Raonića i Žo-Vilfreda Conge, koji je trajao tri sata i bio završen bez brejka.

Titulu u Parizu brani Džek Sok, koji je pre godinu dana u finalu savladao našeg Filipa Krajinovića, kom je to bio ubedljivo najbolji rezulat u karijeri. Nažalost, Krajnović ove sezone nije uspeo da odbrani ni deo od 600 bodova, jer je doživeo poraz već u prvom kolu od Karena Hačanova rezultatom 5:7, 2:6.

Upravo bi branilac trofeja, Sok, mogao da bude Nadalov rival u osmini finala ako pre toga izbaci Rišara Gaskea, ali i ako Španac dobije duel sa Verdaskom. Nadalovi rivali u četvrtfinalu mogli bi da budu (6) Dominik Tim ili (11) Borna Ćorić, a u polufinalu (4) Aleksander Zverev ili (8) Džon Izner.

Od zvučnih nosilaca u Đokovićevoj polovini žreba su (3) Rodžer Federer, koji je saznao rivala u drugoj rundi, (5) Marin Čilić, (9) Grigor Dimitrov, itd.

Pariz, drugi dan:

Raonić – Conga 6:7, 7:6, 7:6
Medvedev – Karenjo-Busta 6:2, 6:2
Verdasko – Šardi 6:4, 6:4
Ebden – Hačanov 2:6, 0:2 predaja
Erber – Kukuškin 6:3, 3:6, 5:7
Fučovič – Per 6:4, 6:4
Cicipas – Džumhur 3:6, 3:6
Simon – Puj 6:3, 6:4
Sousa – Đoković 5:7, 1:6
Čilić – Kolšrajber

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar