ЕК: Звезда за навијаче и прво мјесто!

Звезда уништила Галатасарај са 30 разлике! Кошаркаши Црвене звезде победили су Галатасарај на домаћем терену резултатом 87:57 у петом колу Еврокупа.  Црвено-бели у пуном "Пиониру" декласирали старог ривала из Истанбула. Галатасарај био равноправан само у првих пет минута.  Били Кид избушио Галатасарај! А с њим и Џо Регланд, Мајк Цирбес и Мохамед Фаје - Звезда убедљива у Београду.

Кошарка 30.10.2018 | 21:10
ЕК: Звезда за навијаче и прво мјесто!
Звезда је после шокантног пораза од Бреше у претходној рунди поново дошла до победе, своје четврте, и остала на челу табеле своје групе Еврокупа.

Црвено-бели су контролисали меч од малтене првог минута и питање победника се ни у једном тренутку није доводило у питање, већ само коначан резултат.

Меч су обележиле "Делије", навијачи Црвене звезде, који су песмом и транспарентима подсетили на Марка Ивковића, несрећног навијача који је убијен у Истанбулу, на гостовању управо Галтасарају 21. новембра 2014. године.

Галата се колико-толико држала у првих пет минута утакмице, када је ритам био јако спор и напади нису били претерано ефикасни, али њихова нада за евентуалним тријумфом није дуго потрајала. 

Шампион Србије се "одлепио" средином прве четвртине и предност је од тада само расла, да би после првих десет минута износила 13 поена. 

После ефикасне прве, у другој четвртини није виђен толики број поена као у првој, али је дефанзивна "клиника" Милана Томића остала на снази и црвено-бели су на полувреме отишили са само 26 примљених поена. 

У трећој деоници ништа боље није било по Галатасарај. Тада је виђена нешто опуштенија одбрана, а мало су проиграли Вебстер и Херисон, најбољи шутери гостију.

Нажалост по Турке, Звезда је на кош противника одговарала својим, а предност је константо расла и на крају треће деонице износила 22 разлике.

Занимљиво је било када су судије досудиле неспортску личну грешку Оџу, на шта су "Делије" бурно одреаговале и кренуле са звиждањем. Тај притисак није пријао центру Зеку Огусту, који је у последњим секундама треће четвртине био оба пута непрецизан.

У четвртом кварталу није виђено ништа вредно помена и обе екипе су само "одрађивале посао". Звезда је мирно чувала огромну предност, док је индиспонирани Галатасарај на тренутке показивао знаке "живота".

Црвено-бели су у Еврокупу на скору од 4-1, док је Галата на 2-3.

Српски представник у наредном колу гостује Улму 7. новембра, док турски наставља путовање и одлази на гостовање Андори истог дана.

Кошаркаши Црвене звезде пружили су једну од најбољих партија ове сезоне, вероватно најбољу поред оне против Будућности у Подгорици, играчки и резултатски су декласирали ривала и на тај начин испунили жарку жељу 6.000 бучних навијача.

Црвена звезда мтс (4-1) - Галатасарај (2-3) 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10), у мечу 5. кола Ц групе Еврокупа!

Био је то седми дуел са Галатом у овој деценији, још један у низу оних који значе "више од игре", наравно све то због мучког убиства Марка Ивковића пред истанбулском двораном "Абди Ипекчи" пре четири године.

Управо "Јагода" био је разлог што су Делије у уторак увече прекинуле праксу недоласка на утакмице кошаркаша и показало се да црвено-бели, ненавикнути на бучну подршку, са њима ипак добијају квалитет више.

Осим у првих пет минута, када су имали шут из игре 1/8, изабраници Милана Томића одиграли су надахнуто, чврсто у одбрани (Галатасарај је сведен на 31 одсто прецизности - 21/68), стрпљиво и са добрим решењима у позиционим нападима, истрчавши мноштво контри када год би се дефанзивним скоком или освојеном лоптом указала таква прилика.

Турског великана, који руку на срце нема ни приближно јак тим као пре три-четири године, начео је Били Берон серијом тројки, Џо Регленд константно је проналазио шупљине у одбрани за своје карактеристичне продоре, а Мајк Цирбес користио снагу и добро позиционирање за постизање лаких поена са ниског поста.

Ситуација на семафору је из минута у минут постајала све боља за Звезду, која је на полувреме отишла са 44:26, а онда после осциловања око "плус 20", средином четврте четвртине кренула у још један налет, срачунат да дотуче већ поражени Галатасарај.

И када су хтели да "одузму гас", као Алекса Раданов у последњих петнаестак секунди, хук са трибина терао их је да наставе да кидишу ка кошу. Делије су хтеле најубедљивију могућу победу и добиле су што су хтеле, када је млади бек пар секунди пре краја погодио слободно бацање за коначних 87:57!

Звезда је на половини такмичења у групи Ц прва на табели, уз само један пораз, онај од Бреше прошле недеље, с тим да у среду увече може да јој се придружи Монако (вероватно уз лошију кош-разлику).

Следи регионални дерби против Цедевите, у суботу од 21.00 (ТВ Арена спорт 1), па наредне среде гостовање Улму.



Били Кид је својевремено бушио новчиће, а Били Берон вечерас обруч Галатасараја!

Победа с потписом Билија Берона! Какву кошарку игра прошлосезонски играч Ескишехира! У овом тиму Црвене звезде апсолутно нико не познаваје овај Галатасарај од момка из Пенсилваније. Због свега што је прошао у Турској имао је мотив више да испуни задовољством срца свих навијача и потврди да игра у форми каријере! Баш као познати амерички одметник, Берон је застрашујуће прецизним хицима чинио да кошаркаши истанбулског клуба падну на теме и више тамо остану до последњег звука сирене - 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10). 

Велика је штета, највише због Берона што Црвена звезда његову игру у Ломбардији није наградила победом. Али, оно што је испуштено тамо, играчи српског шампиона надокнадили су у наелектрисаној атмосфери! Берон је утакмицу завршио са 16 поена (4/6 за три), те седам ухваћених лопти и пет асистенција, а изнад свега његови далекометни хици су право у срце гађали противника и попут отрова чинили да после сваког наредног буде слабији. Берон је уз Џоа Регланда и Мајка Цирбеса запалио нешто укоченију Црвену звезду и серијом 22:6 већ у раној фази утакмице учинили да Галатасарај буде у дебелом минусу (28:13). 

Кључ је био у контроли скокова и закључавању рекета. Само током неколико уводних минута Звездина одбрана деловала је рањиво, што су понајвише Тај Вебстер и Зек Аугуст знали да искористе после бројних офанзивних скокова. Али, када су Томић и његови сарадници пронашли добитну комбинацију на терену, истанбулски клуб отписан је из трке за победу! Иако се можда не види кроз лупу статистике, највећи посао у одбрани направио је Мохамед Фаје. Прекаљени крилни центар урадио је све што је било у његовој моћи да простор у непосредној близини коша остане само пусти сан за противника. Томе су, уосталом, много помогли сви играчи на терену правовременим искакањима и помагањем баш на противничка утрчавања, из чега су долазиле и неки, лако отети поседи лопте. Грешке за грешкама чиниле су да се гостима завежу руке и тако неке једноставне ситуације закомпликују, те да прецизност буде јако ниских процената. Довољно је само погледати број убачених поена у уводне две четвртине. Гости су их имали само по 13, Звезда чак 44!

Опет, на другој страни Црвена звезда је сваки, па и најмањи простор искористила да разлику повећа и стигне до двоцифрене разлике која је до краја имала само тенденцију раста. Све оно што су успешно радили Регланд и Цирбес у првом полувремену, успешно је повезао Фаје у наставку сусрета. Амерички плејмејкер и немачки центар изградили су однос препун поверења и на терену изгледају као готово беспрекорна целина. Готово на нивоу на којем су некада били Стефан Јовић и Мајк Цирбес. Уз неколико спектакуларних потеза и хладнокрвних хитаца, Галатасарај је губио додир с реалношћу. Регланд је експлоатисао лошу одбрану продорима, док је Цирбес то чинио из рекета с много ауторитета. Једноставно, Арар, Араповић и Аугуст му нису били достојни противници. Први је скупио 21 (8/8 са пенала), а други 15 поена. 

Фаје је с великим уживањем добру одбрамбену ролу у првом полувремену преточио у сасвим солидно, целокупно издање. На крају његових 12 поена и шест скокова. Код Галатасараја по 14 поена имали су Вебстер и Аугуст, а оно чиме је Галатасарај једино "забринуо" Звезду јесу офанзивни скокови, који је било чак 15. Ето материјала за дораду. 

Дочекали су кошаркаши Црвене звезде крцате трибине дворане Александар Николић, повратак тврдог навијачког језгра и прилику да пред њима покажу шта су пропустили у готово месец и по дана откако је сезона почела. Резултат је био очигледан: Галатасарај је разбијен у страховитом удару моћи за убедљив тријумф и четврту победу у Еврокупу.

Најважнији елемент утакмице - Милан Томић је уочи психички напорног и емоцијама набијеног меча од својих изабраника тражио да Галатасарај сведу на мање од 86 поена, док је Стратос Перпероглу да се не понове грешке из Бреше. Не само да су црвено-бели испунили два основна циља, већ су Галатасарају показали све оно што нису у Ломбардији! Зато је већ после две четвртине могло комотно да се констатује да је Црвена звезда била надомак нове рецке. А, колико је ова победа значила свима у београдском храму кошарке можда најбоље описује сцена из последњих тренутака утакмице, када је Алекса Радановубацио слободно бацање за равно 30 поена вишка, а публика је тај кош испратила ерупцијом емоција. 

За билдовање самопоуздања, за останак на врху табеле Еврокупа, за Марка Јагоду Ивковића.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ГАЛАТАСАРАЈ 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10)

Дворана: Александар Николић

Гледалаца: 6000

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регланд 21, Раданов 2, Човић 5, Кешељ, Перпероглу 5, Давидовац, Ненадић, Лазић, Фаје 12, Берон 16, Добрић, Ристић, Симанић 2, Цирбес 15,  Оџо 9.

ГАЛАТАСАРАЈ: Вебстер 16, Тугсал, Харисон 6, Араповић 5, Гокалп, Хајјес 5, Коркмаз 3, Арар 4, Ердениз 2, Цинко 2, Олмаз, Клобучар, Аугуст 14, Коксал, Ајдин.

РЕЗУЛТАТИ 5. КОЛА ГРУПЕ Ц:

Црвена звезда - Галатасарај 87:57

Улм - Бреша 83:82
/Грин 19, 9ск, Милер 18, 6ас, 5укр - Хамилтон 23, Абас 18, 10ск/

среда

Монако - Андора 19.45

ТАБЕЛА: Звезда 4-1, Монако 3-1, Андора 2-2, Галатасарај 2-3, Улм 2-3, Бреша 1-4.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар