EK: Zvezda za navijače i prvo mjesto!

Zvezda uništila Galatasaraj sa 30 razlike! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Galatasaraj na domaćem terenu rezultatom 87:57 u petom kolu Evrokupa.  Crveno-beli u punom "Pioniru" deklasirali starog rivala iz Istanbula. Galatasaraj bio ravnopravan samo u prvih pet minuta.  Bili Kid izbušio Galatasaraj! A s njim i Džo Regland, Majk Cirbes i Mohamed Faje - Zvezda ubedljiva u Beogradu.

Košarka 30.10.2018 | 21:10
EK: Zvezda za navijače i prvo mjesto!
Zvezda je posle šokantnog poraza od Breše u prethodnoj rundi ponovo došla do pobede, svoje četvrte, i ostala na čelu tabele svoje grupe Evrokupa.

Crveno-beli su kontrolisali meč od maltene prvog minuta i pitanje pobednika se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje, već samo konačan rezultat.

Meč su obeležile "Delije", navijači Crvene zvezde, koji su pesmom i transparentima podsetili na Marka Ivkovića, nesrećnog navijača koji je ubijen u Istanbulu, na gostovanju upravo Galtasaraju 21. novembra 2014. godine.

Galata se koliko-toliko držala u prvih pet minuta utakmice, kada je ritam bio jako spor i napadi nisu bili preterano efikasni, ali njihova nada za eventualnim trijumfom nije dugo potrajala. 

Šampion Srbije se "odlepio" sredinom prve četvrtine i prednost je od tada samo rasla, da bi posle prvih deset minuta iznosila 13 poena. 

Posle efikasne prve, u drugoj četvrtini nije viđen toliki broj poena kao u prvoj, ali je defanzivna "klinika" Milana Tomića ostala na snazi i crveno-beli su na poluvreme otišili sa samo 26 primljenih poena. 

U trećoj deonici ništa bolje nije bilo po Galatasaraj. Tada je viđena nešto opuštenija odbrana, a malo su proigrali Vebster i Herison, najbolji šuteri gostiju.

Nažalost po Turke, Zvezda je na koš protivnika odgovarala svojim, a prednost je konstanto rasla i na kraju treće deonice iznosila 22 razlike.

Zanimljivo je bilo kada su sudije dosudile nesportsku ličnu grešku Odžu, na šta su "Delije" burno odreagovale i krenule sa zviždanjem. Taj pritisak nije prijao centru Zeku Ogustu, koji je u poslednjim sekundama treće četvrtine bio oba puta neprecizan.

U četvrtom kvartalu nije viđeno ništa vredno pomena i obe ekipe su samo "odrađivale posao". Zvezda je mirno čuvala ogromnu prednost, dok je indisponirani Galatasaraj na trenutke pokazivao znake "života".

Crveno-beli su u Evrokupu na skoru od 4-1, dok je Galata na 2-3.

Srpski predstavnik u narednom kolu gostuje Ulmu 7. novembra, dok turski nastavlja putovanje i odlazi na gostovanje Andori istog dana.

Košarkaši Crvene zvezde pružili su jednu od najboljih partija ove sezone, verovatno najbolju pored one protiv Budućnosti u Podgorici, igrački i rezultatski su deklasirali rivala i na taj način ispunili žarku želju 6.000 bučnih navijača.

Crvena zvezda mts (4-1) - Galatasaraj (2-3) 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10), u meču 5. kola C grupe Evrokupa!

Bio je to sedmi duel sa Galatom u ovoj deceniji, još jedan u nizu onih koji znače "više od igre", naravno sve to zbog mučkog ubistva Marka Ivkovića pred istanbulskom dvoranom "Abdi Ipekči" pre četiri godine.

Upravo "Jagoda" bio je razlog što su Delije u utorak uveče prekinule praksu nedolaska na utakmice košarkaša i pokazalo se da crveno-beli, nenaviknuti na bučnu podršku, sa njima ipak dobijaju kvalitet više.

Osim u prvih pet minuta, kada su imali šut iz igre 1/8, izabranici Milana Tomića odigrali su nadahnuto, čvrsto u odbrani (Galatasaraj je sveden na 31 odsto preciznosti - 21/68), strpljivo i sa dobrim rešenjima u pozicionim napadima, istrčavši mnoštvo kontri kada god bi se defanzivnim skokom ili osvojenom loptom ukazala takva prilika.

Turskog velikana, koji ruku na srce nema ni približno jak tim kao pre tri-četiri godine, načeo je Bili Beron serijom trojki, Džo Reglend konstantno je pronalazio šupljine u odbrani za svoje karakteristične prodore, a Majk Cirbes koristio snagu i dobro pozicioniranje za postizanje lakih poena sa niskog posta.

Situacija na semaforu je iz minuta u minut postajala sve bolja za Zvezdu, koja je na poluvreme otišla sa 44:26, a onda posle oscilovanja oko "plus 20", sredinom četvrte četvrtine krenula u još jedan nalet, sračunat da dotuče već poraženi Galatasaraj.

I kada su hteli da "oduzmu gas", kao Aleksa Radanov u poslednjih petnaestak sekundi, huk sa tribina terao ih je da nastave da kidišu ka košu. Delije su htele najubedljiviju moguću pobedu i dobile su što su htele, kada je mladi bek par sekundi pre kraja pogodio slobodno bacanje za konačnih 87:57!

Zvezda je na polovini takmičenja u grupi C prva na tabeli, uz samo jedan poraz, onaj od Breše prošle nedelje, s tim da u sredu uveče može da joj se pridruži Monako (verovatno uz lošiju koš-razliku).

Sledi regionalni derbi protiv Cedevite, u subotu od 21.00 (TV Arena sport 1), pa naredne srede gostovanje Ulmu.



Bili Kid je svojevremeno bušio novčiće, a Bili Beron večeras obruč Galatasaraja!

Pobeda s potpisom Bilija Berona! Kakvu košarku igra prošlosezonski igrač Eskišehira! U ovom timu Crvene zvezde apsolutno niko ne poznavaje ovaj Galatasaraj od momka iz Pensilvanije. Zbog svega što je prošao u Turskoj imao je motiv više da ispuni zadovoljstvom srca svih navijača i potvrdi da igra u formi karijere! Baš kao poznati američki odmetnik, Beron je zastrašujuće preciznim hicima činio da košarkaši istanbulskog kluba padnu na teme i više tamo ostanu do poslednjeg zvuka sirene - 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10). 

Velika je šteta, najviše zbog Berona što Crvena zvezda njegovu igru u Lombardiji nije nagradila pobedom. Ali, ono što je ispušteno tamo, igrači srpskog šampiona nadoknadili su u naelektrisanoj atmosferi! Beron je utakmicu završio sa 16 poena (4/6 za tri), te sedam uhvaćenih lopti i pet asistencija, a iznad svega njegovi dalekometni hici su pravo u srce gađali protivnika i poput otrova činili da posle svakog narednog bude slabiji. Beron je uz Džoa Reglanda i Majka Cirbesa zapalio nešto ukočeniju Crvenu zvezdu i serijom 22:6 već u ranoj fazi utakmice učinili da Galatasaraj bude u debelom minusu (28:13). 

Ključ je bio u kontroli skokova i zaključavanju reketa. Samo tokom nekoliko uvodnih minuta Zvezdina odbrana delovala je ranjivo, što su ponajviše Taj Vebster i Zek August znali da iskoriste posle brojnih ofanzivnih skokova. Ali, kada su Tomić i njegovi saradnici pronašli dobitnu kombinaciju na terenu, istanbulski klub otpisan je iz trke za pobedu! Iako se možda ne vidi kroz lupu statistike, najveći posao u odbrani napravio je Mohamed Faje. Prekaljeni krilni centar uradio je sve što je bilo u njegovoj moći da prostor u neposrednoj blizini koša ostane samo pusti san za protivnika. Tome su, uostalom, mnogo pomogli svi igrači na terenu pravovremenim iskakanjima i pomaganjem baš na protivnička utrčavanja, iz čega su dolazile i neki, lako oteti posedi lopte. Greške za greškama činile su da se gostima zavežu ruke i tako neke jednostavne situacije zakomplikuju, te da preciznost bude jako niskih procenata. Dovoljno je samo pogledati broj ubačenih poena u uvodne dve četvrtine. Gosti su ih imali samo po 13, Zvezda čak 44!

Opet, na drugoj strani Crvena zvezda je svaki, pa i najmanji prostor iskoristila da razliku poveća i stigne do dvocifrene razlike koja je do kraja imala samo tendenciju rasta. Sve ono što su uspešno radili Regland i Cirbes u prvom poluvremenu, uspešno je povezao Faje u nastavku susreta. Američki plejmejker i nemački centar izgradili su odnos prepun poverenja i na terenu izgledaju kao gotovo besprekorna celina. Gotovo na nivou na kojem su nekada bili Stefan Jović i Majk Cirbes. Uz nekoliko spektakularnih poteza i hladnokrvnih hitaca, Galatasaraj je gubio dodir s realnošću. Regland je eksploatisao lošu odbranu prodorima, dok je Cirbes to činio iz reketa s mnogo autoriteta. Jednostavno, Arar, Arapović i August mu nisu bili dostojni protivnici. Prvi je skupio 21 (8/8 sa penala), a drugi 15 poena. 

Faje je s velikim uživanjem dobru odbrambenu rolu u prvom poluvremenu pretočio u sasvim solidno, celokupno izdanje. Na kraju njegovih 12 poena i šest skokova. Kod Galatasaraja po 14 poena imali su Vebster i August, a ono čime je Galatasaraj jedino "zabrinuo" Zvezdu jesu ofanzivni skokovi, koji je bilo čak 15. Eto materijala za doradu. 

Dočekali su košarkaši Crvene zvezde krcate tribine dvorane Aleksandar Nikolić, povratak tvrdog navijačkog jezgra i priliku da pred njima pokažu šta su propustili u gotovo mesec i po dana otkako je sezona počela. Rezultat je bio očigledan: Galatasaraj je razbijen u strahovitom udaru moći za ubedljiv trijumf i četvrtu pobedu u Evrokupu.

Najvažniji element utakmice - Milan Tomić je uoči psihički napornog i emocijama nabijenog meča od svojih izabranika tražio da Galatasaraj svedu na manje od 86 poena, dok je Stratos Perperoglu da se ne ponove greške iz Breše. Ne samo da su crveno-beli ispunili dva osnovna cilja, već su Galatasaraju pokazali sve ono što nisu u Lombardiji! Zato je već posle dve četvrtine moglo komotno da se konstatuje da je Crvena zvezda bila nadomak nove recke. A, koliko je ova pobeda značila svima u beogradskom hramu košarke možda najbolje opisuje scena iz poslednjih trenutaka utakmice, kada je Aleksa Radanovubacio slobodno bacanje za ravno 30 poena viška, a publika je taj koš ispratila erupcijom emocija. 

Za bildovanje samopouzdanja, za ostanak na vrhu tabele Evrokupa, za Marka Jagodu Ivkovića.

CRVENA ZVEZDA – GALATASARAJ 87:57 (26:13, 18:13, 25:21, 18:10)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Gledalaca: 6000

CRVENA ZVEZDA: Regland 21, Radanov 2, Čović 5, Kešelj, Perperoglu 5, Davidovac, Nenadić, Lazić, Faje 12, Beron 16, Dobrić, Ristić, Simanić 2, Cirbes 15,  Odžo 9.

GALATASARAJ: Vebster 16, Tugsal, Harison 6, Arapović 5, Gokalp, Hajjes 5, Korkmaz 3, Arar 4, Erdeniz 2, Cinko 2, Olmaz, Klobučar, August 14, Koksal, Ajdin.

REZULTATI 5. KOLA GRUPE C:

Crvena zvezda - Galatasaraj 87:57

Ulm - Breša 83:82
/Grin 19, 9sk, Miler 18, 6as, 5ukr - Hamilton 23, Abas 18, 10sk/

sreda

Monako - Andora 19.45

TABELA: Zvezda 4-1, Monako 3-1, Andora 2-2, Galatasaraj 2-3, Ulm 2-3, Breša 1-4.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar