Европа: Снијег, поплаве, олуја

Широм Европе временске неприлике. У Француској је пао снег, у Италији је потоп, а невреме је харало и Балканом.

Свијет 30.10.2018 | 19:03
Европа: Снијег, поплаве, олуја
Јак снег пао је у француском региону Оверњ-Рон-Алп и суседним регионима, јужно и западно од Лиона, изазваши хаос на путевима и прекид у напајању струјом у скоро 200.000 домаћинстава.

У неким селима и градовима пало је и до 40 центиметара снега, а снимци ТВ станица показују на стотине возила како стоје због неочекиваних падавина.

Око 900 камиона било је током ноћи блокирано, а неколико стотина возача напустило је своја возила у потрази за безбедним преноћиштем.

Машине за чишћење снега су на путевима, а електродистрибуција покушава да успостави нормално напајање струјом, преноси Ројтерс.

Метеоролози одбацују критике да нису упозорили на падавине, наводећи да су указали да те области могу бити погођене лошим временом због олуја широм Италије и на Корзици.

Број страдалих у невремену које је у последња два дана погодило Италију порастао је на девет особа, јавља Анса. Наводи се да су данас регистроване три нове жртве снажних ветрова и обилних падавина након којих су уследиле поплаве.

Медији преносе да је у шест италијанских региона проглашен црвени метео-аларм због ветрова и обилних киша, а најугроженије су Ломбардија, Венето, Лигурија и Абруцо.

Јака киша и олујни ветар створили су проблеме у Словенији, углавном на путевима који су блокирани због обореног дрвећа и мањих поплава, али најгоре стање се очекује данас после подне дуж реке Драве, упозорава словеначка агенција СТА.

На североистоку земље, дуж реке Драве издат је црвени метео-аларм, а грађани су позвани да предузму све могуће мере против поплава.

Премијер Словеније Марјан Шарец најавио је за данас посету највећим градовима на обали Драве, Дравограду, Марибору и Птују.

Протекле ноћи најгоре су прошли северни регион Корушка, севороисточни Горењска и Приморска на истоку, али у виду блокираних путева услед ишчупаног дрвећа и мањих поплава.

Обилне падавине, праћене пљусковима и грмљавином, захватиле су готово целу Црну Гору, због чега је у централном и јужном делу земље на снази црвени метео-аларм.

Олујна киша која пада од синоћ причинила је значајне штете на улицама Подгорице и појединих приморских општина. Појединим кућама не може се прићи од огромних локви, под водом су и дворишта а јак ветар и киша оштетили су и пластенике у селу Врањ, у близини Туза.

У истом месту, ветар је чупао и дрвеће из корена. Локални медији су објавили и слике огромних таласа који су потопили будванске плаже. Директорат за ванредне ситуације раније је упозорио да се у периоду од 27. до 30. октобра очекују обилније падавине у централним и јужним деловима, а нарочито на југозападу земље, због чега су послали упозорење надлежним службама да подигну ниво оперативне спремности.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар