Evropa: Snijeg, poplave, oluja

Širom Evrope vremenske neprilike. U Francuskoj je pao sneg, u Italiji je potop, a nevreme je haralo i Balkanom.

Svijet 30.10.2018 | 19:03
Evropa: Snijeg, poplave, oluja
Jak sneg pao je u francuskom regionu Overnj-Ron-Alp i susednim regionima, južno i zapadno od Liona, izazvaši haos na putevima i prekid u napajanju strujom u skoro 200.000 domaćinstava.

U nekim selima i gradovima palo je i do 40 centimetara snega, a snimci TV stanica pokazuju na stotine vozila kako stoje zbog neočekivanih padavina.

Oko 900 kamiona bilo je tokom noći blokirano, a nekoliko stotina vozača napustilo je svoja vozila u potrazi za bezbednim prenoćištem.

Mašine za čišćenje snega su na putevima, a elektrodistribucija pokušava da uspostavi normalno napajanje strujom, prenosi Rojters.

Meteorolozi odbacuju kritike da nisu upozorili na padavine, navodeći da su ukazali da te oblasti mogu biti pogođene lošim vremenom zbog oluja širom Italije i na Korzici.

Broj stradalih u nevremenu koje je u poslednja dva dana pogodilo Italiju porastao je na devet osoba, javlja Ansa. Navodi se da su danas registrovane tri nove žrtve snažnih vetrova i obilnih padavina nakon kojih su usledile poplave.

Mediji prenose da je u šest italijanskih regiona proglašen crveni meteo-alarm zbog vetrova i obilnih kiša, a najugroženije su Lombardija, Veneto, Ligurija i Abruco.

Jaka kiša i olujni vetar stvorili su probleme u Sloveniji, uglavnom na putevima koji su blokirani zbog oborenog drveća i manjih poplava, ali najgore stanje se očekuje danas posle podne duž reke Drave, upozorava slovenačka agencija STA.

Na severoistoku zemlje, duž reke Drave izdat je crveni meteo-alarm, a građani su pozvani da preduzmu sve moguće mere protiv poplava.

Premijer Slovenije Marjan Šarec najavio je za danas posetu najvećim gradovima na obali Drave, Dravogradu, Mariboru i Ptuju.

Protekle noći najgore su prošli severni region Koruška, sevoroistočni Gorenjska i Primorska na istoku, ali u vidu blokiranih puteva usled iščupanog drveća i manjih poplava.

Obilne padavine, praćene pljuskovima i grmljavinom, zahvatile su gotovo celu Crnu Goru, zbog čega je u centralnom i južnom delu zemlje na snazi crveni meteo-alarm.

Olujna kiša koja pada od sinoć pričinila je značajne štete na ulicama Podgorice i pojedinih primorskih opština. Pojedinim kućama ne može se prići od ogromnih lokvi, pod vodom su i dvorišta a jak vetar i kiša oštetili su i plastenike u selu Vranj, u blizini Tuza.

U istom mestu, vetar je čupao i drveće iz korena. Lokalni mediji su objavili i slike ogromnih talasa koji su potopili budvanske plaže. Direktorat za vanredne situacije ranije je upozorio da se u periodu od 27. do 30. oktobra očekuju obilnije padavine u centralnim i južnim delovima, a naročito na jugozapadu zemlje, zbog čega su poslali upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar