Фудбал, корупција, криминал...!

Синергија о којој бруји Европа и прича о једном тренеру и ветрењачама. . .  Шта се то збива са словачким фудбалом. . . ?!

Фудбал 31.10.2018 | 22:00
Фудбал, корупција, криминал...!
Словаци вероватно никада од распада Чехословачке нису имали толико добрих фудбалера који играју у битним европским клубовима (Дубравка, Шкртел, Шкринијар, Хубочан, Хамшик, Вајс, Куцка, Дуда, Лоботка...) а с друге стране фудбал им није био у већој кризи од осамостаљења.

Пре неколико дана клупу националног тима после великог скандала с репрезентативцима напустио је селектор Јан Козак, а све после спектакуларног излагања на конференцији за медије која је у многоме подсетила на ону Жоцову из 2005, док је данас велику прашину подигао холандски тренер Рикардо Мониз, дојучерашњи шеф струке Тренчина. Мониз вероватно није толико познат фудбалској јавности, али његове речи добро су одјекнуле, па тако данас цела Европа прича о скандалозном шампионату Словачке и криминалним радњама које окружују тамошњи фудбал. Тако бар тврди Рикардо Мониз...

"Протеклог викенда догодило се једна кап која прелила чашу жучи. Протествовао сам против једне лоше одлуке судија, на нормалан начин. Наш противник је промашио пенал у финишу меча, а морао је по сваку цену да победи из мени непознатих разлога. Онда ме је арбитар искључио. Затим су ме спровели до места на трибини где су били гостујући навијачи?! Морао сам да седим заједно са њима?! Малтретирали су ме, свашта сам морао да истрпим. Ужасно је било", почео је своју исповест Мониз. 

Холандски стручњак направио је велику сензацију на старту сезоне, када је у кавалификацијама за Лигу Европе са својим Тренчином избацио Фајенорд. Онда је кренула домаћа лига и прва суспензија за њега јер је указивао на лоше суђење. Али тада му још није падало на памет колико је словачки фудбал огризао у неморал, како сам каже...

"Малтретирали су ме и после утакмице. Није ми било дозвољено да напустим терен. Полицајци су се само смејали и у једном тренутку ме увели у свлачионицу, као да сам криминалац. Тада сам играчима саопштио да подносим оставку. Радио сам у 15 земаља и овако нешто нигде нисам доживео".  

Тренчин се баш није испрсио у намери да заштити свог тренера...

"Морају много више да се боре с лошим праксама у овој земљи. Већ сам био кажњаван на почетку сезоне. Сада бих опет био кажњен. Боље је да одем, клуб је на првом месту. Нема ништа од фудбала у овој држави. Плаћају судије да доносе лоше одлуке. Све је то смешно и много сумњиво. Али нико се не усуђује да нешто каже, да делује. Како се ја осећам? Као да сам хром. Само зато што сам скренуо пажњу на корупцију. Ово је земља у којој нема фудбалског морала", изјадао се Мониз, а пренели многи медији широм Европе. 

Шта даље?

"Никада у животу нисам много планирао. Нисам планирао ни долазак у Тренчин. Догодило се. И стекао сам нека велика искуства. Будућност је за мене отворена. Желим што пре да пронађем нови клуб и заборавим на све ово".  

Рикардо Мониз нема лошу тренерску биографију. Рођен је у Ротердаму, али као играч није достигао славу. Био је асистент у Грасхоперсу, Хамбургеру, Фајенорду, Тотенхему, Салцбургу... Самостално је пре Тренчина водио славни Ференцварош, Минхен 1860, Лехију, Нотс каунти, Рандерс...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар