Fudbal, korupcija, kriminal...!

Sinergija o kojoj bruji Evropa i priča o jednom treneru i vetrenjačama. . .  Šta se to zbiva sa slovačkim fudbalom. . . ?!

Fudbal 31.10.2018 | 22:00
Fudbal, korupcija, kriminal...!
Slovaci verovatno nikada od raspada Čehoslovačke nisu imali toliko dobrih fudbalera koji igraju u bitnim evropskim klubovima (Dubravka, Škrtel, Škrinijar, Hubočan, Hamšik, Vajs, Kucka, Duda, Lobotka...) a s druge strane fudbal im nije bio u većoj krizi od osamostaljenja.

Pre nekoliko dana klupu nacionalnog tima posle velikog skandala s reprezentativcima napustio je selektor Jan Kozak, a sve posle spektakularnog izlaganja na konferenciji za medije koja je u mnogome podsetila na onu Žocovu iz 2005, dok je danas veliku prašinu podigao holandski trener Rikardo Moniz, dojučerašnji šef struke Trenčina. Moniz verovatno nije toliko poznat fudbalskoj javnosti, ali njegove reči dobro su odjeknule, pa tako danas cela Evropa priča o skandaloznom šampionatu Slovačke i kriminalnim radnjama koje okružuju tamošnji fudbal. Tako bar tvrdi Rikardo Moniz...

"Proteklog vikenda dogodilo se jedna kap koja prelila čašu žuči. Protestvovao sam protiv jedne loše odluke sudija, na normalan način. Naš protivnik je promašio penal u finišu meča, a morao je po svaku cenu da pobedi iz meni nepoznatih razloga. Onda me je arbitar isključio. Zatim su me sproveli do mesta na tribini gde su bili gostujući navijači?! Morao sam da sedim zajedno sa njima?! Maltretirali su me, svašta sam morao da istrpim. Užasno je bilo", počeo je svoju ispovest Moniz. 

Holandski stručnjak napravio je veliku senzaciju na startu sezone, kada je u kavalifikacijama za Ligu Evrope sa svojim Trenčinom izbacio Fajenord. Onda je krenula domaća liga i prva suspenzija za njega jer je ukazivao na loše suđenje. Ali tada mu još nije padalo na pamet koliko je slovački fudbal ogrizao u nemoral, kako sam kaže...

"Maltretirali su me i posle utakmice. Nije mi bilo dozvoljeno da napustim teren. Policajci su se samo smejali i u jednom trenutku me uveli u svlačionicu, kao da sam kriminalac. Tada sam igračima saopštio da podnosim ostavku. Radio sam u 15 zemalja i ovako nešto nigde nisam doživeo".  

Trenčin se baš nije isprsio u nameri da zaštiti svog trenera...

"Moraju mnogo više da se bore s lošim praksama u ovoj zemlji. Već sam bio kažnjavan na početku sezone. Sada bih opet bio kažnjen. Bolje je da odem, klub je na prvom mestu. Nema ništa od fudbala u ovoj državi. Plaćaju sudije da donose loše odluke. Sve je to smešno i mnogo sumnjivo. Ali niko se ne usuđuje da nešto kaže, da deluje. Kako se ja osećam? Kao da sam hrom. Samo zato što sam skrenuo pažnju na korupciju. Ovo je zemlja u kojoj nema fudbalskog morala", izjadao se Moniz, a preneli mnogi mediji širom Evrope. 

Šta dalje?

"Nikada u životu nisam mnogo planirao. Nisam planirao ni dolazak u Trenčin. Dogodilo se. I stekao sam neka velika iskustva. Budućnost je za mene otvorena. Želim što pre da pronađem novi klub i zaboravim na sve ovo".  

Rikardo Moniz nema lošu trenersku biografiju. Rođen je u Roterdamu, ali kao igrač nije dostigao slavu. Bio je asistent u Grashopersu, Hamburgeru, Fajenordu, Totenhemu, Salcburgu... Samostalno je pre Trenčina vodio slavni Ferencvaroš, Minhen 1860, Lehiju, Nots kaunti, Randers...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar