Италија: Расте број жртава олује

Талас лошег времена који је у недјељу захватио Италију однио је шест живота и проузроковао затварање многих школа, а вода је у Венецији достигла рекордни ниво.

Свијет 30.10.2018 | 07:49
Италија: Расте број жртава олује
Двије особе су изгубиле живот када се дрво срушило на њихов аутомобил недалеко од Рима а још једна особа је погинула на сличан начин у Терацини, на обали јужно од Рима.

Младић је погинуо када је на њега пало дрво насред улице у околини Напуља, саопштиле су власти а старија је особа смртно страдала од пада комада фасаде на сјеверозападу, близу Савоне. Још једна особа се води као нестала.

Око три четвртине Венеције поплављено је пошто је јак ветар подигао ниво воде до 156 центиметара, саопштили су данас званичници.

Венеција је позната по поплавама када јаки вјетрови дувају у воду из лагуна, а како се наводи, данашњи ниво воде највиши је од децембра 2008. године, преноси АП.

Посљедњи пут ниво воде је достигао 160 центиметара у децембру 1979. године.

Градоначелник Венеције Луиђи Бруњаро изјавио је да је низ подводних баријера подигнут у лагуни званој Мојсије, који би требало да спријечи поплаве.

Према његовим ријечима, тај пројекат се већ дуго планира, а навео је да је тражио и хитан разговор с премијером Ђузепеом Контеом како би му предочио важност пројекта којим би се спријечило подизање нивоа мора.

Због поплава је обустављен водени такси саобраћај, а везе функционишу само с периферним острвима.

Град саграђен на низу острва сваке године се суочава с поплавама, а становници и локали у граду ојачавају се металним или дрвеним вратима како би спријечили да вода продире.

Без обзира на поплаве, у Венецији је јуче одржан маратон, а на бројним фотографијама које су објављене на интернету виде се такмичари како трче по поплављеним улицама.

Не само у Венецији, већ и у цијелој Италији на снази је упозорење на поплаве због обилних киша, а проблем је погоршан због неодржавања ијечних корита.

Гувернер региона Венето Лука Заја изјавио је да би поплаве могле да достигну ниво из 1966. године, када су најугроженије биле Венеција и Фиренца.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар