Italija: Raste broj žrtava oluje

Talas lošeg vremena koji je u nedjelju zahvatio Italiju odnio je šest života i prouzrokovao zatvaranje mnogih škola, a voda je u Veneciji dostigla rekordni nivo.

Svijet 30.10.2018 | 07:49
Italija: Raste broj žrtava oluje
Dvije osobe su izgubile život kada se drvo srušilo na njihov automobil nedaleko od Rima a još jedna osoba je poginula na sličan način u Teracini, na obali južno od Rima.

Mladić je poginuo kada je na njega palo drvo nasred ulice u okolini Napulja, saopštile su vlasti a starija je osoba smrtno stradala od pada komada fasade na sjeverozapadu, blizu Savone. Još jedna osoba se vodi kao nestala.

Oko tri četvrtine Venecije poplavljeno je pošto je jak vetar podigao nivo vode do 156 centimetara, saopštili su danas zvaničnici.

Venecija je poznata po poplavama kada jaki vjetrovi duvaju u vodu iz laguna, a kako se navodi, današnji nivo vode najviši je od decembra 2008. godine, prenosi AP.

Posljednji put nivo vode je dostigao 160 centimetara u decembru 1979. godine.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro izjavio je da je niz podvodnih barijera podignut u laguni zvanoj Mojsije, koji bi trebalo da spriječi poplave.

Prema njegovim riječima, taj projekat se već dugo planira, a naveo je da je tražio i hitan razgovor s premijerom Đuzepeom Konteom kako bi mu predočio važnost projekta kojim bi se spriječilo podizanje nivoa mora.

Zbog poplava je obustavljen vodeni taksi saobraćaj, a veze funkcionišu samo s perifernim ostrvima.

Grad sagrađen na nizu ostrva svake godine se suočava s poplavama, a stanovnici i lokali u gradu ojačavaju se metalnim ili drvenim vratima kako bi spriječili da voda prodire.

Bez obzira na poplave, u Veneciji je juče održan maraton, a na brojnim fotografijama koje su objavljene na internetu vide se takmičari kako trče po poplavljenim ulicama.

Ne samo u Veneciji, već i u cijeloj Italiji na snazi je upozorenje na poplave zbog obilnih kiša, a problem je pogoršan zbog neodržavanja iječnih korita.

Guverner regiona Veneto Luka Zaja izjavio je da bi poplave mogle da dostignu nivo iz 1966. godine, kada su najugroženije bile Venecija i Firenca.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar