Коју је то "Звијезду" преузео Хаџибегић?

Један од најбољих фудбалера у историји БиХ је постао нови тренер француског друглигаша "Ред Стар-а". Сазнајте више од клубу чије име на овим просторима много значи. . .

Фудбал 30.10.2018 | 18:00
Коју је то "Звијезду" преузео Хаџибегић?
Фарук Хаџибегић је нови тренер "Ред Стар-а" и већ данас ће одрадити први тренинг са екипом, саопштено је на званичној страници француског клуба.

Ипак, оно што ову вијест чини додатно занимљивом јесте име клуба и "петокрака" на грбу због које би неупућени одмах направили повезницу са београдском Црвеном звездом.

Али, то није случај.

"Ред Стар" је други најстарији клуб у Француској, одмах иза Ле Авра, који су у кафеу у Паризу основали Жил Риме и Ернест Вебер 1897. године.

Да, онај Жил Риме који је био предсједник ФИФА и Фудбалског савеза Француске и у чију част је оригинални трофеј Свјетског првенства добио име.

"Ред Стар" је био један од оснивача Лиге 1 у којој је провео 19 сезона, посљедњу 1974/75. године када су се спојили са Тулузом, не данашњим који се такмичи у првој лиги, и купили његово мјесто у елити због финансијских проблема у које је наведени клуб упао.

Занимљиво је и како је клуб добио име.

Иако је "комунизам" у Француској доста присутан и данас, чак постоји и Комунистичка партија (Парти цоммунисте франçаис) која је основана 1920. године, а на изборима 2007. је освојила 15 посланичких места у парламенту, име клуба и његов грб нема везе са овом политичком идеологијом.

Наиме, сматра се да је клуб добио име по "црвеној звијезди" Вилијама Фредерика Кодија познатијег као "Бафало Бил".

Он је био поштански јахач "Пони експреса", водич и трагач у америчкој војсци, плаћени борац против Индијанаца , професионални ловац на бизоне и једна од најпознатијих личности "Дивљег запада".

На основу његових стварних, али и измишљених доживљаја написано је доста књига и објављен велики број стрипова, а касније су снимани филмови и ТВ серије, а у периоду од 1884. до 1907. наступао и по Европи гдје је организовао ревију каубојских вјештина.

Ипак, име клуба се доводи и у везу са британском учитељицом "Мисс Јеннy" која је постала "кума" клуба и предожила да се назове по историјској бродској компанији "Ред Стар Лине".

Име су од оснивања мијењали чак десет пута, али је назив "Ред Стар" за који се веже пет трофеја у Купу Француске увијек био присутан.

Клуб са стадиона "Бауер" у предграђу Париза које носи име "Сен Оуен" је дуго након своје посједње сезоне у француској елити имао полу-професионални статус и у Лигу 2 се вратио у сезони 2015/16 у којој му је за промоцију у највиши ранг такмичења недостајао један бод.

Већ у наредној су испали у трећи ранг такмичења, али су се експресно вратили и сада се након 12. кола налазе на 19. мјесту са само осам освојених бодова и тек двије побједе.

Бодовни салдо и мјесто на табели ће већ у сриједу на гостовању код Бреста покушати да поправи Фарук Хаџибегић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар