Koju je to "Zvijezdu" preuzeo Hadžibegić?

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji BiH je postao novi trener francuskog drugligaša "Red Star-a". Saznajte više od klubu čije ime na ovim prostorima mnogo znači. . .

Fudbal 30.10.2018 | 18:00
Koju je to "Zvijezdu" preuzeo Hadžibegić?
Faruk Hadžibegić je novi trener "Red Star-a" i već danas će odraditi prvi trening sa ekipom, saopšteno je na zvaničnoj stranici francuskog kluba.

Ipak, ono što ovu vijest čini dodatno zanimljivom jeste ime kluba i "petokraka" na grbu zbog koje bi neupućeni odmah napravili poveznicu sa beogradskom Crvenom zvezdom.

Ali, to nije slučaj.

"Red Star" je drugi najstariji klub u Francuskoj, odmah iza Le Avra, koji su u kafeu u Parizu osnovali Žil Rime i Ernest Veber 1897. godine.

Da, onaj Žil Rime koji je bio predsjednik FIFA i Fudbalskog saveza Francuske i u čiju čast je originalni trofej Svjetskog prvenstva dobio ime.

"Red Star" je bio jedan od osnivača Lige 1 u kojoj je proveo 19 sezona, posljednju 1974/75. godine kada su se spojili sa Tuluzom, ne današnjim koji se takmiči u prvoj ligi, i kupili njegovo mjesto u eliti zbog finansijskih problema u koje je navedeni klub upao.

Zanimljivo je i kako je klub dobio ime.

Iako je "komunizam" u Francuskoj dosta prisutan i danas, čak postoji i Komunistička partija (Parti communiste français) koja je osnovana 1920. godine, a na izborima 2007. je osvojila 15 poslaničkih mesta u parlamentu, ime kluba i njegov grb nema veze sa ovom političkom ideologijom.

Naime, smatra se da je klub dobio ime po "crvenoj zvijezdi" Vilijama Frederika Kodija poznatijeg kao "Bafalo Bil".

On je bio poštanski jahač "Poni ekspresa", vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca , profesionalni lovac na bizone i jedna od najpoznatijih ličnosti "Divljeg zapada".

Na osnovu njegovih stvarnih, ali i izmišljenih doživljaja napisano je dosta knjiga i objavljen veliki broj stripova, a kasnije su snimani filmovi i TV serije, a u periodu od 1884. do 1907. nastupao i po Evropi gdje je organizovao reviju kaubojskih vještina.

Ipak, ime kluba se dovodi i u vezu sa britanskom učiteljicom "Miss Jenny" koja je postala "kuma" kluba i predožila da se nazove po istorijskoj brodskoj kompaniji "Red Star Line".

Ime su od osnivanja mijenjali čak deset puta, ali je naziv "Red Star" za koji se veže pet trofeja u Kupu Francuske uvijek bio prisutan.

Klub sa stadiona "Bauer" u predgrađu Pariza koje nosi ime "Sen Ouen" je dugo nakon svoje posjednje sezone u francuskoj eliti imao polu-profesionalni status i u Ligu 2 se vratio u sezoni 2015/16 u kojoj mu je za promociju u najviši rang takmičenja nedostajao jedan bod.

Već u narednoj su ispali u treći rang takmičenja, ali su se ekspresno vratili i sada se nakon 12. kola nalaze na 19. mjestu sa samo osam osvojenih bodova i tek dvije pobjede.

Bodovni saldo i mjesto na tabeli će već u srijedu na gostovanju kod Bresta pokušati da popravi Faruk Hadžibegić.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar