ЕК - Ривалство траје: Звезда - Галатасарај, седма рунда!

Црвено-бели у 5. колу Еврокупа дочекују тим из Истанбула, са којим су се неретко сретали ове деценије.

Кошарка 29.10.2018 | 22:15
ЕК - Ривалство траје: Звезда - Галатасарај, седма рунда!
Уторак, 19 часова термин је у којем ће се на терену дворане "Александар Николић" још једном срести тимови чији је ривалитет прожео ову деценију и нажалост имао и трагичан моменат - убиство Марка Ивковића у Истанбулу.

Црвена звезда мтс (3-1) и Галатасарај (2-2) заиграће се у "Пиониру" у утакмици 5. кола Еврокупа, коју ће српски тим дочекати са тријумфом више и након пораза у претходном колу, у Бреши.

У најави утакмице, шеф струке шампиона Србије Милан Томић рекао је да Галату не би требало посматрати кроз њене резултате и поразе у мечевима против Улма и Монака.

"Очекује нас утакмица са екипом која игра много боље него што то њени резултати тренутно показују. Игру турског тима креирају добри странци, Вебстер, Херисон (први стрелац екипе), Зек Август, Јака Клобучар... Али, имају и неколико добрих домаћих играча, које предводи бек и капитен Коксал", изјавио је он за клупски сајт.

"Они су микс страних и домаћих, на првом месту искусних играча, који имају добру нападачку кошарку, што говори и податак од више од 86 убачених поена по мечу. Зато морамо да одиграмо добру одбрану, да играмо снажно, са пуно енергије, чиме би створили услове да дођемо до важне победе у бодова", додао је Томић.

Иако временски не изгледа далеко, последњи међусобни дуел две екипе одигран је пре годину и по, у фебруару 2017, када је Звезда декласирала истанбулски тим на челу са распуцаним Бранком Лазићем, који је шутирао тројке 5/5. 

Ипак, на паркету ће бити мало актера који ће на терену "повезати" те две утакмице. Осим Лазића, Дејан Радоњић је те вечери рачунао и на Огњена Добрића и Боришу Симанића, који су заједно провели на терену шест минута, док су са друге стране у Галати остали Еге Арар, Гоксенин Коксал и Џан Коркмаз. 

Ергин Атаман, тадашњи тренер који је оштро говорио о навијачима Звезде у вечери у којој је Ивковић убијен, такође није у клубу од маја 2017. Прошле сезону Галату је водио Октај Махмути, а од лета на клупи седи Ертугрул Ердоган.

Повратак укупно шест актера у "Пионир" довољно говори о томе колико је незахвално правити било какве паралеле са том утакмицом, иако је навијачима Звезде слатко подсећање на октобарски сусрет у Истанбулу 2016. и сјајну ролу Марка Симоновића у победи која је црвено-белима дала крила те сезоне.

Неколико година пре тих окршаја, Звезда и Галата одиграли су два такође узбудљива евролигашка дуела, која су припала турском тиму. 

У новембру 2014, у вечери убиства Марка Ивковића пред двораном "Абди Ипекчи", Галатасарај је победио Звезду резултатом 110:103, после продужетка, избореног тројком распуцаног Зорана Ерцега (32). Маркус Вилијамс предводио је црвено-беле, оборио рекорд Евролиге у броју асистенција (који је потом надмашио Стефан Јовић), али то није било довољно за тријумф Београђана у гладијаторској борби.

Реванш је те сезоне одигран у Штарк арени, носио је огромну тежину због свега што се догађало у Истанбулу и црвено-бели нису успели да узврате Атамановом тиму за пораз. Турци су на Новом Београду били бољи, контролисали меч и однели победу, упркос великој жељи домаћих да победе за Марка.

Иако многи рачунају ривалство од тих мечева и иако оно после убиства Марка више никад неће бити исто, оно се ове деценије ипак родио у Еврокупу, у сезони 2012/13, када је Галатасарај у крцатом "Пиониру" убедљиво победио, а потом је тесно славио и у Истанбулу, у утакмици која није имала такмичарски значај за црвено-беле, већ опроштене од евро-такмичења.

Од те вечери прошло је скоро шест година, а поглед на трибине у уторак би могао да буде веома сличан, јер је навијачка група "Делије Север" најавила да ће у уторак прекинути бојкот утакмица кошаркашког клуба и да ће се појавити први пут ове сезоне у дворани "Александар Николић", у знак сећања на Марка Ивковића.

Звезда је апеловала на присталице да због гужве и великих контрола на улазима дођу раније у дворану, јер је овај меч очекивано проглашен "утакмицом високог ризика".

"Драго ми је да су најавили долазак. Сезона је давно почела и искрено ми је жао што у претходним утакмицама хала није била пуна. Али, хвала свима који су нас до сада бодрили и позивам их да дођу у што већем броју", порука је Бранка Лазића, капитена црвено-белих који је учествовао у сваком мечу овог ривалства.

Звезда - Галатасарај, уторак - 19 часова!

Парови 5. кола

Група А

у уторак

Звезда - Галатасарај 19.00
Улм - Бреша 19.30

у среду 

Монако - Андора 19.45

Табела: Монако 3-1, Звезда 3-1, Галатасарај 2-2, Андора 2-2, Бреша 1-3, Улм 1-3.

Група Б

у среду

Тофаш - Цедевита 18.00
Локомотива - Алба 18.00
Гдиња - Лимож 20.00

Табела: Локомотива 4-0, Алба 3-1, Цедевита 2-2, Лимож 2-2, Тофаш 1-3, Гдиња 0-4.

Група Ц

у уторак

Асвел - Зенит 20.30
Валенсија - Тренто 20.30

у среду

Турк Телеком - Партизан 18.00

Табела: Зенит 3-1, Асвел 3-1, Валенсија 3-1, Партизан 1-3, Турк Телеком 1-3, Тренто 1-3.

Група Д

у среду

Уникс - Скајлајнерс Франкфурт 18.00
Морнар - Ритас 19.00
Торино - Уникаха 20.30

Табела: Уникс 3-1, Уникаха 3-1, Скајлајнерс Франкфурт 3-1, Ритас 2-2, Морнар 1-3, Торино 0-4.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар