EK - Rivalstvo traje: Zvezda - Galatasaraj, sedma runda!

Crveno-beli u 5. kolu Evrokupa dočekuju tim iz Istanbula, sa kojim su se neretko sretali ove decenije.

Košarka 29.10.2018 | 22:15
EK - Rivalstvo traje: Zvezda - Galatasaraj, sedma runda!
Utorak, 19 časova termin je u kojem će se na terenu dvorane "Aleksandar Nikolić" još jednom sresti timovi čiji je rivalitet prožeo ovu deceniju i nažalost imao i tragičan momenat - ubistvo Marka Ivkovića u Istanbulu.

Crvena zvezda mts (3-1) i Galatasaraj (2-2) zaigraće se u "Pioniru" u utakmici 5. kola Evrokupa, koju će srpski tim dočekati sa trijumfom više i nakon poraza u prethodnom kolu, u Breši.

U najavi utakmice, šef struke šampiona Srbije Milan Tomić rekao je da Galatu ne bi trebalo posmatrati kroz njene rezultate i poraze u mečevima protiv Ulma i Monaka.

"Očekuje nas utakmica sa ekipom koja igra mnogo bolje nego što to njeni rezultati trenutno pokazuju. Igru turskog tima kreiraju dobri stranci, Vebster, Herison (prvi strelac ekipe), Zek Avgust, Jaka Klobučar... Ali, imaju i nekoliko dobrih domaćih igrača, koje predvodi bek i kapiten Koksal", izjavio je on za klupski sajt.

"Oni su miks stranih i domaćih, na prvom mestu iskusnih igrača, koji imaju dobru napadačku košarku, što govori i podatak od više od 86 ubačenih poena po meču. Zato moramo da odigramo dobru odbranu, da igramo snažno, sa puno energije, čime bi stvorili uslove da dođemo do važne pobede u bodova", dodao je Tomić.

Iako vremenski ne izgleda daleko, poslednji međusobni duel dve ekipe odigran je pre godinu i po, u februaru 2017, kada je Zvezda deklasirala istanbulski tim na čelu sa raspucanim Brankom Lazićem, koji je šutirao trojke 5/5. 

Ipak, na parketu će biti malo aktera koji će na terenu "povezati" te dve utakmice. Osim Lazića, Dejan Radonjić je te večeri računao i na Ognjena Dobrića i Borišu Simanića, koji su zajedno proveli na terenu šest minuta, dok su sa druge strane u Galati ostali Ege Arar, Goksenin Koksal i Džan Korkmaz. 

Ergin Ataman, tadašnji trener koji je oštro govorio o navijačima Zvezde u večeri u kojoj je Ivković ubijen, takođe nije u klubu od maja 2017. Prošle sezonu Galatu je vodio Oktaj Mahmuti, a od leta na klupi sedi Ertugrul Erdogan.

Povratak ukupno šest aktera u "Pionir" dovoljno govori o tome koliko je nezahvalno praviti bilo kakve paralele sa tom utakmicom, iako je navijačima Zvezde slatko podsećanje na oktobarski susret u Istanbulu 2016. i sjajnu rolu Marka Simonovića u pobedi koja je crveno-belima dala krila te sezone.

Nekoliko godina pre tih okršaja, Zvezda i Galata odigrali su dva takođe uzbudljiva evroligaška duela, koja su pripala turskom timu. 

U novembru 2014, u večeri ubistva Marka Ivkovića pred dvoranom "Abdi Ipekči", Galatasaraj je pobedio Zvezdu rezultatom 110:103, posle produžetka, izborenog trojkom raspucanog Zorana Ercega (32). Markus Vilijams predvodio je crveno-bele, oborio rekord Evrolige u broju asistencija (koji je potom nadmašio Stefan Jović), ali to nije bilo dovoljno za trijumf Beograđana u gladijatorskoj borbi.

Revanš je te sezone odigran u Štark areni, nosio je ogromnu težinu zbog svega što se događalo u Istanbulu i crveno-beli nisu uspeli da uzvrate Atamanovom timu za poraz. Turci su na Novom Beogradu bili bolji, kontrolisali meč i odneli pobedu, uprkos velikoj želji domaćih da pobede za Marka.

Iako mnogi računaju rivalstvo od tih mečeva i iako ono posle ubistva Marka više nikad neće biti isto, ono se ove decenije ipak rodio u Evrokupu, u sezoni 2012/13, kada je Galatasaraj u krcatom "Pioniru" ubedljivo pobedio, a potom je tesno slavio i u Istanbulu, u utakmici koja nije imala takmičarski značaj za crveno-bele, već oproštene od evro-takmičenja.

Od te večeri prošlo je skoro šest godina, a pogled na tribine u utorak bi mogao da bude veoma sličan, jer je navijačka grupa "Delije Sever" najavila da će u utorak prekinuti bojkot utakmica košarkaškog kluba i da će se pojaviti prvi put ove sezone u dvorani "Aleksandar Nikolić", u znak sećanja na Marka Ivkovića.

Zvezda je apelovala na pristalice da zbog gužve i velikih kontrola na ulazima dođu ranije u dvoranu, jer je ovaj meč očekivano proglašen "utakmicom visokog rizika".

"Drago mi je da su najavili dolazak. Sezona je davno počela i iskreno mi je žao što u prethodnim utakmicama hala nije bila puna. Ali, hvala svima koji su nas do sada bodrili i pozivam ih da dođu u što većem broju", poruka je Branka Lazića, kapitena crveno-belih koji je učestvovao u svakom meču ovog rivalstva.

Zvezda - Galatasaraj, utorak - 19 časova!

Parovi 5. kola

Grupa A

u utorak

Zvezda - Galatasaraj 19.00
Ulm - Breša 19.30

u sredu 

Monako - Andora 19.45

Tabela: Monako 3-1, Zvezda 3-1, Galatasaraj 2-2, Andora 2-2, Breša 1-3, Ulm 1-3.

Grupa B

u sredu

Tofaš - Cedevita 18.00
Lokomotiva - Alba 18.00
Gdinja - Limož 20.00

Tabela: Lokomotiva 4-0, Alba 3-1, Cedevita 2-2, Limož 2-2, Tofaš 1-3, Gdinja 0-4.

Grupa C

u utorak

Asvel - Zenit 20.30
Valensija - Trento 20.30

u sredu

Turk Telekom - Partizan 18.00

Tabela: Zenit 3-1, Asvel 3-1, Valensija 3-1, Partizan 1-3, Turk Telekom 1-3, Trento 1-3.

Grupa D

u sredu

Uniks - Skajlajners Frankfurt 18.00
Mornar - Ritas 19.00
Torino - Unikaha 20.30

Tabela: Uniks 3-1, Unikaha 3-1, Skajlajners Frankfurt 3-1, Ritas 2-2, Mornar 1-3, Torino 0-4.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar