Свјеж купус штити од рака

Током жвакања и сецкања из купуса се ослобађају изотиоцијанати и индоли, супстанце за које је доказано да делују превентивно против рака.

Здравље 29.10.2018 | 12:48
Свјеж купус штити од рака
ОБИЉЕ витамина Ц и сумпора који се налазе у купусу одговорно је што ово поврће успешно уклања слободне радикале и мокраћну киселину, а који су главни узрочници кожних болести и реуматизма.

Осим тога, свеж купус спречава апсорпцију масноћа после оброка и на тај начин снижава ниво холестерола. Током жвакања и сецкања из купуса се ослобађају изотиоцијанати и индоли, супстанце за које је доказано да делују превентивно против рака.

Свеж купус помаже и код малокрвности, несанице, депресије и анксиозности, док је кувани одличан за детоксикацију и једно од најбољих средстава против напетости, тескобе, слабости и лоше концентрације.

Бројне студије су потврдиле да људи који често једу купус ретко имају проблема са пробавом, дебелим цревом, плућима и кожом. Такође, особе које имају висок ниво антиоксиданаса добијених из хране ређе оболевају од срчаних болести, можданог удара и катаракте.

Чаша свеже цеђеног купуса дневно побољшава опште здравље и смањује или потпуно уклања проблеме с цревима, али и проблеме респираторног и уринарног тракта.

ОБЛОГЕ С МЕДОМ

КАО лек купус се најчешће примењује у виду облога. Нарочито су оне делотворне када је реч о упорном кашљу и бронхитису. За ту намену лист купуса спустите на неколико минута у врелу воду, да постане топао и мекан. Потом једну страну намажите медом. Ту страну где је мед ставите на груди оболелог. Одозго ставите најлон кесу и умотајте шалом или пешкиром. Ову облогу најбоље је стављати пре спавања, а вреди је понављати пет до седам вечери. Иста облога веома је успешна и за ранице које се појављују на уснама услед херпеса.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар