Рецепт најдуговјечнијег народа – медитеранска храна и породица

Шпанија ће до 2040. године престићи Јапан и попети се на трон табеле очекиваног животног века, наводи се у новом истраживању Института за мерење и процену здравља у Сијетлу. Шпанци ће за мало више од две деценије достићи просечни животни век од 85,8 година, док ће у Јапану он бити 85,7.

Здравље 29.10.2018 | 12:39
Рецепт најдуговјечнијег народа – медитеранска храна и породица
Шпанска тајна дуговечног живота састоји се из три ствари – медитеранске исхране, неговању породичних веза и уређеном, бесплатном систему здравствене заштите који је, према подацима Светске здравствене организације, седми најбољи на свету.

Новинари Гардијана су у Мадриду зауставили жену која је изгледала као да је била у касним педесетим, а имала је 75.

„То је маслиново уље, поврће, воће, риба, не превише меса, мало пива и вина. О да, и треба да уживате у животу, пријатељима и, пре свега, у својој породици“, одговорила је на питање у чему је тајна њеног младоликог изгледа.

Антонио Абелан из истраживачке групе за старење у шпанском Националном истраживачком већу рекао је да су резултати истраживања у складу са признатим трендом и да се животни век у Шпанији приближава врхунским земљама попут Јапана.

„Сигурно да је медитеранска исхрана одиграла велику улогу у томе, али кључни су и друштвени и породични односи. Као и друге медитеранске земље, Шпанија заиста вреднује то породично богатство - везе и блискост у породици. То није једина нити најважнија ствар, али мислим да на неки начин може да објасни разлике између Шпаније и других земаља. То је бонус. Ако живите боље, на крају ћете живети дуже“, истакао је Абелан.

На листи најдуговечнијих нација после Шпаније и Јапана, на трећем месту нашао се Сингапур (85,4 године). Потом следе Португал и Италија (84,5 година), Израел (84,4), Француска (84,3), Луксембург и Аустралија (84,1 година).

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар