"Камен мудрости" доноси напредак

Мјештани села Гуњаци, недалеко од Осечине, тврде да се у њиховом крају налази “камен мудрости” од ког се постаје паметнији када се три пута удари главом.

Србија 29.10.2018 | 08:56
"Камен мудрости" доноси напредак
Међутим, у оближњој Пецкој кажу да је “камен мудрости” био код њих, али да је искориштен као грађевински материјал. Захваљујући “мистичном камену”, многи долазе у Подгорину да би постали мудрији, а у посљедње вријеме све је више младих који се овдје прикрадају ноћу, вјерујући да ће им се послије три ударца главом о камен жеља остварити.

На Симића брду, у њиви ограђеној бодљикавом жицом, тик уз пут, уздиже се стијена метар висине. Наизглед, налик је сваком камену који би се могао наћи на Прослопу, вису који овај крај спаја са Љубовијом. Али, овај је, тврде мјештани, посебан. Има моћ какву не посједује ниједан камен на свијету. Стоји усправно на њиви, у правцу цркве подигнуте на мјесту манастира из времена Турака.



Са предње стране на стијени је уклесан крст, а испод њега стоји мермерна табла са натписом “камен мудрости”.

– Нама помаже. Откад смо донијели овдје овај камен, село је живнуло. Све нам добро иде. Напредак се види – каже Ненад Вилотић из Гуњака.

Баш тако се према чудотворном камену опходи и Живота Симић. Лагано прилази, лијевом руком скида шајкачу са главе, а десном се крсти уз молитву. Онда три пута удари челом о стену. Послије тог ритуала, чекају се резултати.

– Помаже, како да не помаже. Овај камен је многима помогао. Само је важно да човјек верује. Важно је да се три пута удари главом и помисли на оно што човека мучи, а послије тога све ће да крене по добру – објашњава Живота Симић.

Тако причају мјештани овог мирног села у Подгорини. Говоре оно што су њима говорили прадедови и дедови. Тако је прича о камену препричавана генерацијама, па су мјештани прије неколико година пожељели ту легенду да оживе. 

Наиме, прича о камену мудрости враћа нас у доба Турака. Камен мудрости, по причи мјештана, налазио се у близини манастира на мјесту данашње цркве. Када су се Турци повлачили из ових крајева, они су побили мештане, запалили манастир, а камен натоварили на кола. Међутим, кола су пукла и камен се откотрљао у шуму. Од тада ово село назадује, па су се мјештани досјетили да потраже камен, вјерујући да ће им то донети благостање.

Међутим, и са каменом треба бити опрезан, упозоравају.

– Прво ударе једном јако, а онда други пут слабије јер послије првог ударца већ довољно омудрају да не лупају бадава главом – објашњава Светислав Симић из села Гуњаци.

Међутим, наставник и хроничар из Пецке Величко Илић тврди да је прави камен мудрости био у школском дворишту у том мјесту, те да је највјероватније завршио као грађевински материјал. Аутентичну причу о том камену са крстом и полумјесецом преко ког су прескакала дјеца за вријеме одмора испричао му је један човјек из Сарајева.

– Сећам се, ја сам чувао овце, а он је дошао у Пецку да тражи камен мудрости. Он ми је испричао да су муслиманке из Сарајева долазиле ноћу и доносиле дјецу до камена. Онда би узимале дијете и ударале три пута тјеменом за здравље, срећу и мудрост дјетета – прича Величко Илић, наставник у пензији.

Али, ни ту није крај овој мистерији. Неколико метара даље, у кафани названој по камену мудрости, налази се још један камен. Власник признаје да га је нашао на брду изнад Пецке, али тврди да њему помаже да разради посао.

– Ми ујутро овдје имамо ритуал. Окупимо се и ударамо главом. Дођу и ови из Београда и они то раде. Ако ништа, бар се сви смијемо – прича Величко Јовичић, власник кафића “Камен мудрости”, пише Блиц.

 Извор: Блиц

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

29.10.2018 08:07

Неће дуго? Миле ће га пренијети у Бакинце!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жика

29.10.2018 08:25

100%си управу ,Рудоња ће бациту око на камен мудрости а има и хеликоптер па га може пренијети тик уз кућу... Камен ће га "просвјетлити% па ће " престати"пљачкату са Човићом народ и Српску.

Name

Ратко

29.10.2018 09:57

Има Ронхил да га смеље и да дилоје уз помоц пуцисте лукаца.

Name

Сафтина Група

29.10.2018 08:40

Овај патент је измисљен за Томислава Црноокица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопов

29.10.2018 09:44

Пренио бих тај камен на неуропсихијатрију у Бања Луку или завод "Јакеш" у Гаревцу или на Психијатријску клинику на Соколац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТПЦ

29.10.2018 10:59

Додик мудрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страст

29.10.2018 12:41

Ха ха ха ,ха ха ха ,ха ха ха , Удри јаце манијаце,ха ха ха ,ха хахаха хахахаха. Немам ријеци, сви на лупање главе хахаха ха ха ха хахаха.

Name

Иновација

29.10.2018 12:21

Најбоље би га било пренијети у хол Скупштине, па кад делегати крену "да раде", да прво поздраве овај камен мудрости. Мозда би их мало дозвао и опаметио, да се икад усагласе у корист народа РС-е, не гледајући искључиво само своје личне интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр мрр

29.10.2018 14:22

Хајде народе да ударамо у камен неби ли били паметнији.

ОДГОВОРИТЕ