"Kamen mudrosti" donosi napredak

Mještani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi “kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom.

Srbija 29.10.2018 | 08:56
"Kamen mudrosti" donosi napredak
Međutim, u obližnjoj Peckoj kažu da je “kamen mudrosti” bio kod njih, ali da je iskorišten kao građevinski materijal. Zahvaljujući “mističnom kamenu”, mnogi dolaze u Podgorinu da bi postali mudriji, a u posljednje vrijeme sve je više mladih koji se ovdje prikradaju noću, vjerujući da će im se poslije tri udarca glavom o kamen želja ostvariti.

Na Simića brdu, u njivi ograđenoj bodljikavom žicom, tik uz put, uzdiže se stijena metar visine. Naizgled, nalik je svakom kamenu koji bi se mogao naći na Proslopu, visu koji ovaj kraj spaja sa Ljubovijom. Ali, ovaj je, tvrde mještani, poseban. Ima moć kakvu ne posjeduje nijedan kamen na svijetu. Stoji uspravno na njivi, u pravcu crkve podignute na mjestu manastira iz vremena Turaka.



Sa prednje strane na stijeni je uklesan krst, a ispod njega stoji mermerna tabla sa natpisom “kamen mudrosti”.

– Nama pomaže. Otkad smo donijeli ovdje ovaj kamen, selo je živnulo. Sve nam dobro ide. Napredak se vidi – kaže Nenad Vilotić iz Gunjaka.

Baš tako se prema čudotvornom kamenu ophodi i Života Simić. Lagano prilazi, lijevom rukom skida šajkaču sa glave, a desnom se krsti uz molitvu. Onda tri puta udari čelom o stenu. Poslije tog rituala, čekaju se rezultati.

– Pomaže, kako da ne pomaže. Ovaj kamen je mnogima pomogao. Samo je važno da čovjek veruje. Važno je da se tri puta udari glavom i pomisli na ono što čoveka muči, a poslije toga sve će da krene po dobru – objašnjava Života Simić.

Tako pričaju mještani ovog mirnog sela u Podgorini. Govore ono što su njima govorili pradedovi i dedovi. Tako je priča o kamenu prepričavana generacijama, pa su mještani prije nekoliko godina poželjeli tu legendu da ožive. 

Naime, priča o kamenu mudrosti vraća nas u doba Turaka. Kamen mudrosti, po priči mještana, nalazio se u blizini manastira na mjestu današnje crkve. Kada su se Turci povlačili iz ovih krajeva, oni su pobili meštane, zapalili manastir, a kamen natovarili na kola. Međutim, kola su pukla i kamen se otkotrljao u šumu. Od tada ovo selo nazaduje, pa su se mještani dosjetili da potraže kamen, vjerujući da će im to doneti blagostanje.

Međutim, i sa kamenom treba biti oprezan, upozoravaju.

– Prvo udare jednom jako, a onda drugi put slabije jer poslije prvog udarca već dovoljno omudraju da ne lupaju badava glavom – objašnjava Svetislav Simić iz sela Gunjaci.

Međutim, nastavnik i hroničar iz Pecke Veličko Ilić tvrdi da je pravi kamen mudrosti bio u školskom dvorištu u tom mjestu, te da je najvjerovatnije završio kao građevinski materijal. Autentičnu priču o tom kamenu sa krstom i polumjesecom preko kog su preskakala djeca za vrijeme odmora ispričao mu je jedan čovjek iz Sarajeva.

– Sećam se, ja sam čuvao ovce, a on je došao u Pecku da traži kamen mudrosti. On mi je ispričao da su muslimanke iz Sarajeva dolazile noću i donosile djecu do kamena. Onda bi uzimale dijete i udarale tri puta tjemenom za zdravlje, sreću i mudrost djeteta – priča Veličko Ilić, nastavnik u penziji.

Ali, ni tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.

– Mi ujutro ovdje imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smijemo – priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića “Kamen mudrosti”, piše Blic.

 Izvor: Blic

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

29.10.2018 08:07

Neće dugo? Mile će ga prenijeti u Bakince!?

ODGOVORITE
Name

Žika

29.10.2018 08:25

100%si upravu ,Rudonja će bacitu oko na kamen mudrosti a ima i helikopter pa ga može prenijeti tik uz kuću... Kamen će ga "prosvjetliti% pa će " prestati"pljačkatu sa Čovićom narod i Srpsku.

Name

Ratko

29.10.2018 09:57

Ima Ronhil da ga smelje i da diloje uz pomoc puciste lukaca.

Name

Saftina Grupa

29.10.2018 08:40

Ovaj patent je izmisljen za Tomislava Crnookica.

ODGOVORITE
Name

lopov

29.10.2018 09:44

Prenio bih taj kamen na neuropsihijatriju u Banja Luku ili zavod "Jakeš" u Garevcu ili na Psihijatrijsku kliniku na Sokolac.

ODGOVORITE
Name

PTPC

29.10.2018 10:59

Dodik mudrosti.

ODGOVORITE
Name

Strast

29.10.2018 12:41

Ha ha ha ,ha ha ha ,ha ha ha , Udri jace manijace,ha ha ha ,ha hahaha hahahaha. Nemam rijeci, svi na lupanje glave hahaha ha ha ha hahaha.

Name

Inovacija

29.10.2018 12:21

Najbolje bi ga bilo prenijeti u hol Skupštine, pa kad delegati krenu "da rade", da prvo pozdrave ovaj kamen mudrosti. Mozda bi ih malo dozvao i opametio, da se ikad usaglase u korist naroda RS-e, ne gledajući isključivo samo svoje lične interese.

ODGOVORITE
Name

Drr mrr

29.10.2018 14:22

Hajde narode da udaramo u kamen nebi li bili pametniji.

ODGOVORITE