ИТА: Играли Наполи и Рома, а профитирао Јувентус!

Мертенс спасао Наполи, "Вучица" у 90' остала без победе! Фудбалери Роме ремизирали су са Наполијем 1:1 у дербију 10. кола италијанске Серије А на Сан Паолу.  

Фудбал 28.10.2018 | 23:25
ИТА: Играли Наполи и Рома, а профитирао Јувентус!
Мертенс у 90.минуту спасио Наполи! Голом Стефана Ел Шаравија римски клуб је водио у Напуљу у "Дербију Сунца" до 90. минута, али је тада Дрис Мертенс погодио за бод Наполитанаца - 1:1 (0:1). Наполитанци нападали читаву утакмицу, али су успели да стигну до само једног бода - 1:1.

Наполи је имао више шутева ка голу противника од "Вучице", али су Римљани из Напуља умало однели сва три бода пошто је један од пет удараца ка Оспини завршио иза његових леђа.

Дрис Мертенс је успео да спасе свој тим голом у 90. минуту, а једини погодак за Рому је дао Стефан Ел Шарави у 14. минуту.

Џенгиз Индер је асистирао, Ел Шарави сачекао на петерцу и од стативе погодио. Лопта није погодила мрежу, али је ушла довољно преко гол линије па је труд Кулибалија да је испуца био узалудан. 

Рома је предност покушавала да сачува чврстом игром, али су њени играчи повремено прелазили границе спортског, па је половина екипе завршила меч са јавним опоменама. 

На другој страни, Мертенс и Зјелински нису успевали да донесу превагу све до краја, мада је Мертенсу поништен и гол у 82. минуту због офсајда. 

Међутим, у 90. минуту Каљехон жестоко промашује лопту из волеја и добре позиције, његов промашај на другој стативи купи заборављени Мертенс и доноси Наполију реми вредан бода. 

Послије сјајне партије у Паризу против ПСЖ-а у Лиги шампиона, Наполи је у "Дербију Сунца" дочекао екипу Роме, коју четири године није побиједио на "Сан Паолу"...

И није успио ни у недјељу увече у претпосљедњој утакмици 10. кола Серије А, али је у 90. минуту стигао до ремија којим је смањио заостатак за торинским Јувентусом на шест бодова.

НАПОЛИ - РОМА 1:1 (0:1)

Послије фантастичног продора Шпанца Фабијана Руиза у седмом минуту када је нанизао неколико дефанзиваца Роме, Лоренцо Инсиње је пропустио да доведе домаћина до вођства, а казна је услиједила седам минута касније.

Лијепу акцију по десној страни и додавање Ченгиза Ундера завршио је уз мало помоћ стативе Стефан Ел Шарави чиме је сам себи честитао 26. рођендан - 0:1.

Жестоко је одговорио тим Карла Анћелотија стваравши прилике, али је ударце Аркадијуша Милика и Марека Хамшика одлично одбранио голман "вучице" Робин Олсен, док је шут Хозеа Каљехона завршио поред лијеве стативе.

Капитенска трака на руци Едина Џека

За разлику од претходне сезоне када је "под Везувом" био двоструки стријелац, капитен Босне и Херцеговине Един Џеко овог пута није постигао гол, али је по изласку Данијелеа Де Росија због повреде понио капитенску траку римског клуба!

Управо је капитен Хамшик био изузетно мотивисан на свом историјском 511. мечу у дресу Наполија чиме је постао рекордер на "вјечној листи" испред Ђузепеа Брусколотија, десног бека који је плави дрес носио од 1972-1988.

Подсјетимо, Словак је већ рекордер по броју постигнутих голова - 120 испред Дијега Марадоне са пет погодака мање, а са округло 100 голова на добром је путу да "скине" и рекорд по броју погодака у Серији А Атила Салустра, који је владар "под Везувом" од 1937. године са шест више.

Такође, до краја каријере би могао да прескочи и Единсона Каванија, који је први стријелац Наполија у европским такмичењима са 19, а словачки интернационалац има само четири мање.

У историји "Дербија Сунца" успјешнија је Рома са 62 побједе, 48 тријумфа има Наполи, а 53 меча су завршена неријешеним резултатом.

Могао је и римски клуб у 33. минуту да удвостручи предност након ударца Едина Џеке, савадан је био голман Давид Оспина, али је испред празне мреже интервенисао Раул Албиол и отклонио опасност.

У наставку је вођена жестока борба, највише на средини терена, иако је тим Еузебија Ди Франческа био у подређеном положају.

У 74. минуту Наполи је затресао мрежу Римљана и то преко Дриса Мертенса, којег је у другом дијелу с клупе убацио Анћелоти, међутим, гол је оправдано поништен због недозвољене позиције.

И седам минута касније, омалени Белгијанац је за нијансу био испред одбране Римљана, па је и његов други гол оправдано поништен од стране судије Давидеа Масе.

Одбрана Римљана, у којој је свих 90 минута одлично одиграо капитен селекције Србије Александар Коларов, успјешно је одолијевала свим атацима домаћина до 90. минута када је сјајну акцију завршио поново Мертенс закуцавши лопту под пречку! Овог пута, офсајда није било за велико славље домаћина.

Рома није доживела помрачење у Дербију сунца, које су јој сви предвиђали, али Рома није успела да одбрани предност коју је чувала 76 минута. Мада је велико питање да ли је и тај један заслжула према приказаној игри. Иако је Наполи нападао читаву утакмицу, на крају је успео да стигне само до једног бода и то захваљујући поготку Дриса Мертенса у 90 минуту - 1:1 (0:1).

Вучици је био довољан један одличан тренутак за вођство. Заправо, у питању је био један велики пропуст одбране Наполија, која је у 14. минуту ухваћена на спавању. То је казнио Стефан Ел Шарави, који се нашао на правом месту после одличног продора и додавања Џенгиза Ундера.

Наполитанци су узалудно нападали читаву утакмицу, али су створили тек неколико стопостотних прилика. Рома се огранизовано и стрпљиво бранила, али је прво у финишу првог полувремена остала без Де Росија, а у 75. минуту и без Маноласа.

Анћелоти је прво увео Мертенка, а касније и Зјелинског, па су налети домаћина постајали све бржи и конкретнији. Није домаћин одсутајао до краја и награда је стигла у последњем минуту. Ромина одбрана је неспремно дочекала тај налет домаћих играча, побегао јој је Зјелински, а онда је Каљехон на правом месту пронашао Мертенса, којем су раније поништена два гола због офсајда.

Све у свему, профитирао је Јувентус, који сада има шест бодова више од Наполија. Старој дами би више пријало да је славила Рома, јер би за бод била даља од Анћелотијевог тима, али и овако прилично спокојно стоји на првом месту Серије А.

СЕРИЈА А 10. коло:

Сасуоло - Болоња 2:2 (1:1)
/Марлон 17, Боатенг п. 84 - Паласио 2, Мбаје 56/

Каљари - Кјево 2:1 (1:0)
/Паволети 15, Кастро 59 - Степински 79/

Ђенова - Удинезе 2:2 (1:0)
/Ромуло 32 пенал, Ромеро 67 - Лазања 65, Де Пол 70/

СПАЛ - Фрозиноне 0:3 (0:1)
/Чибса 40, Ћано 54, Пинамонти 89/

Милан - Сампдорија 3:2 (2:2)
/Кутроне 17, Игуаин 36, Сусо 62 - Сапонара 21, Кваљарела 31/

Наполи - Рома 1:1 (0:1)
/Мертенс 90 - Ел Шарави 14/

Понедјељак

Лацио - Интер (20.30)

Одиграно у суботу

Аталанта - Парма 3:0 (0:0)
/Гаљоло 55 аутогол, Паломино 72, Мансини 80/

Емполи - Јувентус 1:2 (1:0)
/Капуто 28 - Роналдо 54 пенал, 70/

Торино - Фиорентина 1:1 (1:1)
/Лафонт аг. 13 - Бенаси 2/

ТАБЕЛА: Јувентус 28, Наполи 22, Интер (-1) 19, Лацио (-1) 18, Фиорентина 15, Сампдорија 15, Милан (-1) 15, Рома 15, Сасуоло 15, Торино 14, Ђенова (-1) 14, Каљари 13, Парма 13, Аталанта 12, СПАЛ 12, Удинезе 9, Болоња 9, Емполи 6, Форзиноне 5, Кјево -1.

Извор: Б92/мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар