ITA: Igrali Napoli i Roma, a profitirao Juventus!

Mertens spasao Napoli, "Vučica" u 90' ostala bez pobede! Fudbaleri Rome remizirali su sa Napolijem 1:1 u derbiju 10. kola italijanske Serije A na San Paolu.  

Fudbal 28.10.2018 | 23:25
ITA: Igrali Napoli i Roma, a profitirao Juventus!
Mertens u 90.minutu spasio Napoli! Golom Stefana El Šaravija rimski klub je vodio u Napulju u "Derbiju Sunca" do 90. minuta, ali je tada Dris Mertens pogodio za bod Napolitanaca - 1:1 (0:1). Napolitanci napadali čitavu utakmicu, ali su uspeli da stignu do samo jednog boda - 1:1.

Napoli je imao više šuteva ka golu protivnika od "Vučice", ali su Rimljani iz Napulja umalo odneli sva tri boda pošto je jedan od pet udaraca ka Ospini završio iza njegovih leđa.

Dris Mertens je uspeo da spase svoj tim golom u 90. minutu, a jedini pogodak za Romu je dao Stefan El Šaravi u 14. minutu.

Džengiz Inder je asistirao, El Šaravi sačekao na petercu i od stative pogodio. Lopta nije pogodila mrežu, ali je ušla dovoljno preko gol linije pa je trud Kulibalija da je ispuca bio uzaludan. 

Roma je prednost pokušavala da sačuva čvrstom igrom, ali su njeni igrači povremeno prelazili granice sportskog, pa je polovina ekipe završila meč sa javnim opomenama. 

Na drugoj strani, Mertens i Zjelinski nisu uspevali da donesu prevagu sve do kraja, mada je Mertensu poništen i gol u 82. minutu zbog ofsajda. 

Međutim, u 90. minutu Kaljehon žestoko promašuje loptu iz voleja i dobre pozicije, njegov promašaj na drugoj stativi kupi zaboravljeni Mertens i donosi Napoliju remi vredan boda. 

Poslije sjajne partije u Parizu protiv PSŽ-a u Ligi šampiona, Napoli je u "Derbiju Sunca" dočekao ekipu Rome, koju četiri godine nije pobijedio na "San Paolu"...

I nije uspio ni u nedjelju uveče u pretposljednjoj utakmici 10. kola Serije A, ali je u 90. minutu stigao do remija kojim je smanjio zaostatak za torinskim Juventusom na šest bodova.

NAPOLI - ROMA 1:1 (0:1)

Poslije fantastičnog prodora Španca Fabijana Ruiza u sedmom minutu kada je nanizao nekoliko defanzivaca Rome, Lorenco Insinje je propustio da dovede domaćina do vođstva, a kazna je uslijedila sedam minuta kasnije.

Lijepu akciju po desnoj strani i dodavanje Čengiza Undera završio je uz malo pomoć stative Stefan El Šaravi čime je sam sebi čestitao 26. rođendan - 0:1.

Žestoko je odgovorio tim Karla Anćelotija stvaravši prilike, ali je udarce Arkadijuša Milika i Mareka Hamšika odlično odbranio golman "vučice" Robin Olsen, dok je šut Hozea Kaljehona završio pored lijeve stative.

Kapitenska traka na ruci Edina Džeka

Za razliku od prethodne sezone kada je "pod Vezuvom" bio dvostruki strijelac, kapiten Bosne i Hercegovine Edin Džeko ovog puta nije postigao gol, ali je po izlasku Danijelea De Rosija zbog povrede ponio kapitensku traku rimskog kluba!

Upravo je kapiten Hamšik bio izuzetno motivisan na svom istorijskom 511. meču u dresu Napolija čime je postao rekorder na "vječnoj listi" ispred Đuzepea Bruskolotija, desnog beka koji je plavi dres nosio od 1972-1988.

Podsjetimo, Slovak je već rekorder po broju postignutih golova - 120 ispred Dijega Maradone sa pet pogodaka manje, a sa okruglo 100 golova na dobrom je putu da "skine" i rekord po broju pogodaka u Seriji A Atila Salustra, koji je vladar "pod Vezuvom" od 1937. godine sa šest više.

Takođe, do kraja karijere bi mogao da preskoči i Edinsona Kavanija, koji je prvi strijelac Napolija u evropskim takmičenjima sa 19, a slovački internacionalac ima samo četiri manje.

U istoriji "Derbija Sunca" uspješnija je Roma sa 62 pobjede, 48 trijumfa ima Napoli, a 53 meča su završena neriješenim rezultatom.

Mogao je i rimski klub u 33. minutu da udvostruči prednost nakon udarca Edina Džeke, savadan je bio golman David Ospina, ali je ispred prazne mreže intervenisao Raul Albiol i otklonio opasnost.

U nastavku je vođena žestoka borba, najviše na sredini terena, iako je tim Euzebija Di Frančeska bio u podređenom položaju.

U 74. minutu Napoli je zatresao mrežu Rimljana i to preko Drisa Mertensa, kojeg je u drugom dijelu s klupe ubacio Anćeloti, međutim, gol je opravdano poništen zbog nedozvoljene pozicije.

I sedam minuta kasnije, omaleni Belgijanac je za nijansu bio ispred odbrane Rimljana, pa je i njegov drugi gol opravdano poništen od strane sudije Davidea Mase.

Odbrana Rimljana, u kojoj je svih 90 minuta odlično odigrao kapiten selekcije Srbije Aleksandar Kolarov, uspješno je odolijevala svim atacima domaćina do 90. minuta kada je sjajnu akciju završio ponovo Mertens zakucavši loptu pod prečku! Ovog puta, ofsajda nije bilo za veliko slavlje domaćina.

Roma nije doživela pomračenje u Derbiju sunca, koje su joj svi predviđali, ali Roma nije uspela da odbrani prednost koju je čuvala 76 minuta. Mada je veliko pitanje da li je i taj jedan zaslžula prema prikazanoj igri. Iako je Napoli napadao čitavu utakmicu, na kraju je uspeo da stigne samo do jednog boda i to zahvaljujući pogotku Drisa Mertensa u 90 minutu - 1:1 (0:1).

Vučici je bio dovoljan jedan odličan trenutak za vođstvo. Zapravo, u pitanju je bio jedan veliki propust odbrane Napolija, koja je u 14. minutu uhvaćena na spavanju. To je kaznio Stefan El Šaravi, koji se našao na pravom mestu posle odličnog prodora i dodavanja Džengiza Undera.

Napolitanci su uzaludno napadali čitavu utakmicu, ali su stvorili tek nekoliko stopostotnih prilika. Roma se ogranizovano i strpljivo branila, ali je prvo u finišu prvog poluvremena ostala bez De Rosija, a u 75. minutu i bez Manolasa.

Anćeloti je prvo uveo Mertenka, a kasnije i Zjelinskog, pa su naleti domaćina postajali sve brži i konkretniji. Nije domaćin odsutajao do kraja i nagrada je stigla u poslednjem minutu. Romina odbrana je nespremno dočekala taj nalet domaćih igrača, pobegao joj je Zjelinski, a onda je Kaljehon na pravom mestu pronašao Mertensa, kojem su ranije poništena dva gola zbog ofsajda.

Sve u svemu, profitirao je Juventus, koji sada ima šest bodova više od Napolija. Staroj dami bi više prijalo da je slavila Roma, jer bi za bod bila dalja od Anćelotijevog tima, ali i ovako prilično spokojno stoji na prvom mestu Serije A.

SERIJA A 10. kolo:

Sasuolo - Bolonja 2:2 (1:1)
/Marlon 17, Boateng p. 84 - Palasio 2, Mbaje 56/

Kaljari - Kjevo 2:1 (1:0)
/Pavoleti 15, Kastro 59 - Stepinski 79/

Đenova - Udineze 2:2 (1:0)
/Romulo 32 penal, Romero 67 - Lazanja 65, De Pol 70/

SPAL - Frozinone 0:3 (0:1)
/Čibsa 40, Ćano 54, Pinamonti 89/

Milan - Sampdorija 3:2 (2:2)
/Kutrone 17, Iguain 36, Suso 62 - Saponara 21, Kvaljarela 31/

Napoli - Roma 1:1 (0:1)
/Mertens 90 - El Šaravi 14/

Ponedjeljak

Lacio - Inter (20.30)

Odigrano u subotu

Atalanta - Parma 3:0 (0:0)
/Galjolo 55 autogol, Palomino 72, Mansini 80/

Empoli - Juventus 1:2 (1:0)
/Kaputo 28 - Ronaldo 54 penal, 70/

Torino - Fiorentina 1:1 (1:1)
/Lafont ag. 13 - Benasi 2/

TABELA: Juventus 28, Napoli 22, Inter (-1) 19, Lacio (-1) 18, Fiorentina 15, Sampdorija 15, Milan (-1) 15, Roma 15, Sasuolo 15, Torino 14, Đenova (-1) 14, Kaljari 13, Parma 13, Atalanta 12, SPAL 12, Udineze 9, Bolonja 9, Empoli 6, Forzinone 5, Kjevo -1.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar