ШПА: Нема Месија, нема Роналда, али нема ни Реала - 5:1!

Хет-трик Суареса – Барса понизила Реал! Фудбалери Барселоне декласирали су великог ривала Реал Мадрид са 5:1 на домаћем терену у десетом колу ЛаЛиге.  У првом "Ел класику" без двојице великана послије 11 година, искорачио је Суарез који је хет-триком предводио Барсу у понижавању највећег ривала.  ПЕТАРДА! Реалова агонија постаје мучна: Суарезов хет-трик мање боли него утисак! Мадридски великан заостаје већ седам бодова за вечитим ривалом, а тек је 10 кола прошло.

Фудбал 28.10.2018 | 21:25
ШПА: Нема Месија, нема Роналда, али нема ни Реала - 5:1!
Барселона је заслужено дошла до тријумфа јер је била боља током готово целог меча, а највећу улогу у победи имао је уругвајски нападач Луис Суарес.

Фамозни Ел Класико је тачно после 3.692 дана, односно 11 година, одигран без Лионела Месија и Кристијана Роналда.

Мадриђане је на Камп Ноу "начео" Кутињо већ у 11. минуту, а недуго затим Луис Суарес је оборен од стране Рафаела Варана у казненом простору Реала и судија је исправно досудио пенал. 

Најстрожу казну је реализовао управо Суарес и дуплирао предност своје екипе. 

"Краљевски клуб" је дошао до трачка наде на самом старту другог дела игре када је прецизан био Бразилац Марсело, али се нада изабраника Ђулена Лопетегија није дуго задржала. 

Суарес је у 75. минуту поново био прецизан са једанаест метара, али овога пута главом – из места, без скока. 

Исти играч крунисао је своју фантастичну партију у 83. минуту, после велике грешке Серхија Рамоса. Он је истрчао испред голмана Куртое и елегантно га "боцнуо" за 4:1. 

На коначних 5:1 је поставио Артуро Видал и вероватно "потписао" отказ тренеру Реала Лопетегију, који је забележио нову катастрофу у ЛаЛиги, после пораза од Левантеа на Сантијаго Бернабеу.

У првом "Ел класику" без двојице великана, чији је ривалитет обележио претходну деценију: Барселона - Реал Мадрид 5:1 (2:0)!

На "Камп ноу" стадиону у одсуству Лионела Месија и Кристијана Роналда није искорачио нико други него Луис Суарез који је рођење сина прославио хет-триком за једну од најубедљивијих победа "Блаугране" у највећем ривалству шпанског фудбала.

Рећи да је у поразу од четири гола разлике, какав је код Зинедина Зидана до скора био незамислив, један потез увелико прежаљеног Ђулена Лопетегија довео до потпуног повратка Реала у утакмицу јесте чудно, али не и нетачно. Реал је у другом полувремену био импресиван, али само 20 минута, након чега је настао потпуни крах.

Свестан да је посао већ изгубио и да му не преостаје ништа друго осим да проба, Лопетеги је на терен као десног бека послао Лукаса Васкеза док је место Рафаела Варана у средини одбране заузео Наћо и до тада непостојећи шампион Европе заиграо је фудбал који је успаничио Каталонце.

Марсело је у 50. минуту савршену акцију целог тима по десној страни и повратни пас Иска са гол.црте вешто претворио у 2:1 и позвао остале да се придруже, али су капитен Серхио Рамос и центарфор Карим Бензема промашили непромашиво, док је ударац Луке Модрића зауставила статива.

Увидевши да су се ствари неочекивано промениле, Ернесто Валверде одговорио је двоструком изменом на Лопетегијев потез и брзо га матирао.

Волеј ударац Суареза после продора Роберта, играча који је померен на крило уласком Нелсона Семеда, савладао је Куртоу, али завршио на стативи и то је Реал могао последњи пут да казни. Али... Догодило се супротно.

Пет минута после Бенземиног бламантног промашаја са петерца за 2:2, Суарез је далеко компликованије додавање Серђија Роберта "трзајем главом" претворио у 3:1. Играо се 75. минут, а у 83. догодило се ново Рамовосов помрачење, предао је лопту Роберту у црвеној зони и омогућио му да још једном асистира Уругвцајцу за његов трећи, а четврти погодак пробуђене екипе.

У том тренутку било је само питање када ће се шампион зауставити, а не би се зауставио ни на 5:1 да Куртоа у надокнади није мајсторском интервенцијом спречити Суареза да постигне и четврти на његовом дебију у "Ел класику".

До даљег, Реал заостаје седам бодова за највећим ривалом...

Јесте сигурно и до одласка Кристијана Роналда у Јувентус. Али није и не може да буде само до њега. Сигурно је делом и до Ђулена Лопетегија. Али није и не може да буде ни само до њега. Оне три узастопне титуле првака Европе очигледно су добиле и своју нус-појаву. Најгору могућу за клубове са највишим амбицијама: засићење. И не боли толико сам пораз у Ел Класику, колико утисак да се Реалови играчи нису превише потресли због тога. Иако ослабљена неиграњем повређеног Лионела Месија Барселона је уз неочекивано мало отпора и хет-трик фантастичног Луиса Суареза добила највећу утакмицу шпанског фудбала – 5:1.

Међутим, оно што је још горе од тог понижавајућег резултата била је рутина са којом је Блауграна отписала најљућег ривала. Тренутак када је Лука Модрић почетком другог полувремена уздрмао стативу при заостатку 1:2 био је вероватно и једини за 90 минута игре када су Мадриђани макар заличили на тим који би могао да узме бод на стадиону Камп Ноу.

Све остало било је у знаку Барселоне, а ту констатацију погоршава субјективан утисак да Блауграна чак и није играла пуном снагом. Просто, Реал је није толико изазвао. На тренутке, деловало је да би многи Реалови играчи били на неком другом месту. А играли су Ел Класико... И ништа! Никаква реакција. Ни после првог гола Фелипеа Кутиња, па ни након два каснија Суарезова, а није да нису имали времена да се упркос лошем издању врате у игру.

Живнули су мало након што је Лопетеги на полувремену извео из игре очајног Рафаела Варана, увео Лукаса Васкеза и спустио Каземира на штопера заигравши тако са тројицом централних бекова позади.  Џаба све то. Ни током тих 25 минута у другом полувремену, када је Барса имала гол предности и када је Реал могао да узврати, није се стицао утисак да је Краљевски клуб способан да то уради.

Играла је Барса као да је преко пута Реал Ваљадолид, а не Реал Мадрид. Опуштено. Толико да у финишу меча то није ни изгледало као дерби. А ни пре тога није било много боље. Први Барсин гол пао је после акције од минут и 32 секунде, односно чак 30 размењених пасова пре но што је ФелипеКутињо сместио лопту у мрежу. Други после неопрезне реакције Рафаела Варана, који је дозволио Луису Суарезу да му се пришуња иза леђа и намести тако да је пенал био неминовност. Никако потез достојан играча кога су многи кандидовали за играча године после освојене титуле у Лиги шампиона, па и оне на Мундијалу. Али тај понор у који је запао Варан најбоље осликава стање у коме се налази Лопетегијев Реал. Апатија!

И оно што сада највише занима Реалове навијаче - ништа ту не мења Марселов утешни гол - да ли ће управа сменити Лопетегија? Више је него јасно да није успео да размрда екипу, удахне неки елан у успаван тим. Најбоље се то и видело после тог Марселовог поготка. Уместо да свим силама гости крену по изједначење, само још који тренутак су уопште изгледали као неко кога то занима. 

Нестварно лако је Барселона повратила контролу над игром после тог примљеног гола. И уопште се није журила да материјализује ту надмоћ. Као да је осетила колико је боља. Мада то и није било тако тешко с обзиром да је било уочљиво и голом оку фудбалског лаика. Како сада игра, вероватно се и Флорентино Перез каје што Луку Модрића није продао у Интер. О Варановом суноврату већ смо писали. Чак је и борац попут Серхија Рамоса изгледао поражен. 

Реал какав нисмо навикли да гледамо. Истина, није ово први пут - чак ни у скоријој историји - да Реал прима пет комада од Барселоне. Тако трновит почетак сачекао је и Жозеа Муриња у Мадриду. Управа је тада стала уз тренера и он је следеће сезоне вратио шпанску круну у престоницу. Овог пута... Тешко ће то ићи. Не само због Лопетегија. Комплетан ремонт потребан је овом Реалу. А ова сезона већ је изгубљена.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар