ŠPA: Nema Mesija, nema Ronalda, ali nema ni Reala - 5:1!

Het-trik Suaresa – Barsa ponizila Real! Fudbaleri Barselone deklasirali su velikog rivala Real Madrid sa 5:1 na domaćem terenu u desetom kolu LaLige.  U prvom "El klasiku" bez dvojice velikana poslije 11 godina, iskoračio je Suarez koji je het-trikom predvodio Barsu u ponižavanju najvećeg rivala.  PETARDA! Realova agonija postaje mučna: Suarezov het-trik manje boli nego utisak! Madridski velikan zaostaje već sedam bodova za večitim rivalom, a tek je 10 kola prošlo.

Fudbal 28.10.2018 | 21:25
ŠPA: Nema Mesija, nema Ronalda, ali nema ni Reala - 5:1!
Barselona je zasluženo došla do trijumfa jer je bila bolja tokom gotovo celog meča, a najveću ulogu u pobedi imao je urugvajski napadač Luis Suares.

Famozni El Klasiko je tačno posle 3.692 dana, odnosno 11 godina, odigran bez Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Madriđane je na Kamp Nou "načeo" Kutinjo već u 11. minutu, a nedugo zatim Luis Suares je oboren od strane Rafaela Varana u kaznenom prostoru Reala i sudija je ispravno dosudio penal. 

Najstrožu kaznu je realizovao upravo Suares i duplirao prednost svoje ekipe. 

"Kraljevski klub" je došao do tračka nade na samom startu drugog dela igre kada je precizan bio Brazilac Marselo, ali se nada izabranika Đulena Lopetegija nije dugo zadržala. 

Suares je u 75. minutu ponovo bio precizan sa jedanaest metara, ali ovoga puta glavom – iz mesta, bez skoka. 

Isti igrač krunisao je svoju fantastičnu partiju u 83. minutu, posle velike greške Serhija Ramosa. On je istrčao ispred golmana Kurtoe i elegantno ga "bocnuo" za 4:1. 

Na konačnih 5:1 je postavio Arturo Vidal i verovatno "potpisao" otkaz treneru Reala Lopetegiju, koji je zabeležio novu katastrofu u LaLigi, posle poraza od Levantea na Santijago Bernabeu.

U prvom "El klasiku" bez dvojice velikana, čiji je rivalitet obeležio prethodnu deceniju: Barselona - Real Madrid 5:1 (2:0)!

Na "Kamp nou" stadionu u odsustvu Lionela Mesija i Kristijana Ronalda nije iskoračio niko drugi nego Luis Suarez koji je rođenje sina proslavio het-trikom za jednu od najubedljivijih pobeda "Blaugrane" u najvećem rivalstvu španskog fudbala.

Reći da je u porazu od četiri gola razlike, kakav je kod Zinedina Zidana do skora bio nezamisliv, jedan potez uveliko prežaljenog Đulena Lopetegija doveo do potpunog povratka Reala u utakmicu jeste čudno, ali ne i netačno. Real je u drugom poluvremenu bio impresivan, ali samo 20 minuta, nakon čega je nastao potpuni krah.

Svestan da je posao već izgubio i da mu ne preostaje ništa drugo osim da proba, Lopetegi je na teren kao desnog beka poslao Lukasa Vaskeza dok je mesto Rafaela Varana u sredini odbrane zauzeo Naćo i do tada nepostojeći šampion Evrope zaigrao je fudbal koji je uspaničio Katalonce.

Marselo je u 50. minutu savršenu akciju celog tima po desnoj strani i povratni pas Iska sa gol.crte vešto pretvorio u 2:1 i pozvao ostale da se pridruže, ali su kapiten Serhio Ramos i centarfor Karim Benzema promašili nepromašivo, dok je udarac Luke Modrića zaustavila stativa.

Uvidevši da su se stvari neočekivano promenile, Ernesto Valverde odgovorio je dvostrukom izmenom na Lopetegijev potez i brzo ga matirao.

Volej udarac Suareza posle prodora Roberta, igrača koji je pomeren na krilo ulaskom Nelsona Semeda, savladao je Kurtou, ali završio na stativi i to je Real mogao poslednji put da kazni. Ali... Dogodilo se suprotno.

Pet minuta posle Benzeminog blamantnog promašaja sa peterca za 2:2, Suarez je daleko komplikovanije dodavanje Serđija Roberta "trzajem glavom" pretvorio u 3:1. Igrao se 75. minut, a u 83. dogodilo se novo Ramovosov pomračenje, predao je loptu Robertu u crvenoj zoni i omogućio mu da još jednom asistira Urugvcajcu za njegov treći, a četvrti pogodak probuđene ekipe.

U tom trenutku bilo je samo pitanje kada će se šampion zaustaviti, a ne bi se zaustavio ni na 5:1 da Kurtoa u nadoknadi nije majstorskom intervencijom sprečiti Suareza da postigne i četvrti na njegovom debiju u "El klasiku".

Do daljeg, Real zaostaje sedam bodova za najvećim rivalom...

Jeste sigurno i do odlaska Kristijana Ronalda u Juventus. Ali nije i ne može da bude samo do njega. Sigurno je delom i do Đulena Lopetegija. Ali nije i ne može da bude ni samo do njega. One tri uzastopne titule prvaka Evrope očigledno su dobile i svoju nus-pojavu. Najgoru moguću za klubove sa najvišim ambicijama: zasićenje. I ne boli toliko sam poraz u El Klasiku, koliko utisak da se Realovi igrači nisu previše potresli zbog toga. Iako oslabljena neigranjem povređenog Lionela Mesija Barselona je uz neočekivano malo otpora i het-trik fantastičnog Luisa Suareza dobila najveću utakmicu španskog fudbala – 5:1.

Međutim, ono što je još gore od tog ponižavajućeg rezultata bila je rutina sa kojom je Blaugrana otpisala najljućeg rivala. Trenutak kada je Luka Modrić početkom drugog poluvremena uzdrmao stativu pri zaostatku 1:2 bio je verovatno i jedini za 90 minuta igre kada su Madriđani makar zaličili na tim koji bi mogao da uzme bod na stadionu Kamp Nou.

Sve ostalo bilo je u znaku Barselone, a tu konstataciju pogoršava subjektivan utisak da Blaugrana čak i nije igrala punom snagom. Prosto, Real je nije toliko izazvao. Na trenutke, delovalo je da bi mnogi Realovi igrači bili na nekom drugom mestu. A igrali su El Klasiko... I ništa! Nikakva reakcija. Ni posle prvog gola Felipea Kutinja, pa ni nakon dva kasnija Suarezova, a nije da nisu imali vremena da se uprkos lošem izdanju vrate u igru.

Živnuli su malo nakon što je Lopetegi na poluvremenu izveo iz igre očajnog Rafaela Varana, uveo Lukasa Vaskeza i spustio Kazemira na štopera zaigravši tako sa trojicom centralnih bekova pozadi.  Džaba sve to. Ni tokom tih 25 minuta u drugom poluvremenu, kada je Barsa imala gol prednosti i kada je Real mogao da uzvrati, nije se sticao utisak da je Kraljevski klub sposoban da to uradi.

Igrala je Barsa kao da je preko puta Real Valjadolid, a ne Real Madrid. Opušteno. Toliko da u finišu meča to nije ni izgledalo kao derbi. A ni pre toga nije bilo mnogo bolje. Prvi Barsin gol pao je posle akcije od minut i 32 sekunde, odnosno čak 30 razmenjenih pasova pre no što je FelipeKutinjo smestio loptu u mrežu. Drugi posle neoprezne reakcije Rafaela Varana, koji je dozvolio Luisu Suarezu da mu se prišunja iza leđa i namesti tako da je penal bio neminovnost. Nikako potez dostojan igrača koga su mnogi kandidovali za igrača godine posle osvojene titule u Ligi šampiona, pa i one na Mundijalu. Ali taj ponor u koji je zapao Varan najbolje oslikava stanje u kome se nalazi Lopetegijev Real. Apatija!

I ono što sada najviše zanima Realove navijače - ništa tu ne menja Marselov utešni gol - da li će uprava smeniti Lopetegija? Više je nego jasno da nije uspeo da razmrda ekipu, udahne neki elan u uspavan tim. Najbolje se to i videlo posle tog Marselovog pogotka. Umesto da svim silama gosti krenu po izjednačenje, samo još koji trenutak su uopšte izgledali kao neko koga to zanima. 

Nestvarno lako je Barselona povratila kontrolu nad igrom posle tog primljenog gola. I uopšte se nije žurila da materijalizuje tu nadmoć. Kao da je osetila koliko je bolja. Mada to i nije bilo tako teško s obzirom da je bilo uočljivo i golom oku fudbalskog laika. Kako sada igra, verovatno se i Florentino Perez kaje što Luku Modrića nije prodao u Inter. O Varanovom sunovratu već smo pisali. Čak je i borac poput Serhija Ramosa izgledao poražen. 

Real kakav nismo navikli da gledamo. Istina, nije ovo prvi put - čak ni u skorijoj istoriji - da Real prima pet komada od Barselone. Tako trnovit početak sačekao je i Žozea Murinja u Madridu. Uprava je tada stala uz trenera i on je sledeće sezone vratio špansku krunu u prestonicu. Ovog puta... Teško će to ići. Ne samo zbog Lopetegija. Kompletan remont potreban je ovom Realu. A ova sezona već je izgubljena.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar