Питсбург: Желио да сви Јевреји умру

Америчке власти истражују напад у синагоги у Питсбургу у којем је убијено 11 особа као злочин из мржње, наводећи да је нападач, за кога се каже да је желио да сви Јевреји буду убијени, узвикивао антисемитске претње док је пуцао.

Свијет 28.10.2018 | 20:44
Питсбург: Желио да сви Јевреји умру
У оптужници се наводи да је осумњичени, Роберт Грегори Бауерс, наоружан са аутоматском пушком АР-15 и три пиштоља, вјеровао да "Јевреји врше геноцид над његовим народом", односно да једна јеврејска организација која помаже страним држављанима да уђу у САД, угрожава нејевреје у САД, наводи Глас Америке.

У поруци коју је, како се наводи, објавио на интернету само неколико минута прије напада, 46-годишњи Бауерс рекао је да агенција за избјеглице Друштво за помоћ јеврејским имигрантима "воли да доводи људе који убијају наше грађане и врше инвазију".

"Не могу да чекам док се врши покољ над мојим народом. Улазим", написао је Бауерс.

Скот Брејди, федерални тужилац у западној Пенсилванији, изјавио је на конференцији за новинаре да власти "третирају напад као злочин из мржње".

Осам мушкараца и три жене, старости између 54 и 97 година, убијено је у нападу у синагоги а шест је рањено, укључујући четворо полицајаца, прије него што је полиција ранила и ухапсила Бауера.

Он је хоспитализован с вишеструким ранама од метака, али је у добром стању. Оптужница га терети за убиство, тешки напад и етничко застрашивање.

ФБИ наводи да Бауерс није од раније познат властима, али је по свему судећи објављивао антисемитске пријетње на интернету, посебно на вебсајту "Габ.цом", гдје се често могу наћи теорије завјере.

На врху Бауерсове странице на налогу који је у међувремену затворен, налази се цитат "Јевреји су дјеца Сотоне", наводи обавјештајна група СИТЕ, која прати екстремистичке веб странице.

Лига за борбу против дефамације, која води евиденцију о случајевима мржње и насиља над Јеврејима од 1970-их година, саопштила је да је јучерашњи догађај "вјероватно најтежи напад на јеврејску заједницу у историји САД".

"Срца су нам сломљена због жртава, њихових породица и цијеле јеврејске заједнице", саопштио је шеф организације Џонатан Гринблет.

Бијела кућа је наредила да се све америчке заставе спусте на пола копља до сриједе, у знак поштовања према жртвама "стравичног чина насиља".

Свјетски лидери су осудили напад, као напад на цијело човјечанство.

На митингу у суботу касно увече, амерички предсједник Доналд Трамп је поручио: "Овај зли антисемитски напад је напад на све нас. Морамо да стојимо уз јеврејску браћу и сестре да бисмо поразили антисемитизам и поразили снаге мржње".

"Цијела Америка је у жалости због масовног убиства јеврејских Американаца у синагоги ''Дрво живота'' у Питсбургу. Молимо се за оне којих више нема и њихове најближе а мислимо и на храбре полицајце који су тешко рањени. Овај зли антисемитски напад је напад на човјечанство. Сви морамо да радимо заједно да бисмо избацили отров антисемитизма из света. Морамо да се ујединимо да поразимо мржњу", навео је Трамп на Тwиттеру.

Папа Фрања је у Ватикану масакр назвао "нехуманим чином насиља" и помолио се да се "угаси пламен мржње који се развија у нашим друштвима".

У Израелу премијер Бењамин Нетањаху рекао је: "Не може се преувеличати колико је стравично убиство Јевреја који су се окупили на сабат и убијени само зато што су Јевреји. У моје лично име, у име Владе Израела и народа Израела изражавам најискреније саучешће породицама које су изгубиле своје најдраже. Молимо се за брзи опоравак рањених".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел назвала је напад чином "слијепе антисемитске мржње", док је генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао на свијет да се уједини у борби против "снага расизма, антисемитизма, исламофобије и других видова расизма".

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зло

29.10.2018 09:01

Још један лудак у низу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

29.10.2018 18:57

Није он лудак вец херој ови први потаманисе цео свет.