Топ десет земаља које чека пропаст

Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подијељене између њихових непријатеља, чини се како ће земље у будућности имати прије неке друге проблеме које ће их разјединити, односно уништити. Од пријетњи као што су подизање морске разине до културалних и етничких подјела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживјети у садашњем издању наредних 100 година.

Свијет 28.10.2018 | 17:37
Топ десет земаља које чека пропаст
Ако су кроз вијекове могла падати јака царства и државе, реалност је како ће се то догађати и убудуће. Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформисале - а тај процес није готов.

Политички аналитичари објашњавају како појам нације, односно државе, није трајан, а свакако нити вјечан.

Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подијељене између њихових непријатеља, чини се како ће земље у будућности имати прије него друге проблеме које ће их разјединити, односно уништити.

Од пријетњи као што су подизање морског нивоа до културалних и етничких подјела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава преживјети у садашњем издању наредних 100 година.

На списку 10 држава којима се из овог или оног разлога предвиђа неки облик цијепања, не налази се БиХ, упркос још увијек снажним центрифугалним силама.



1. ХОЛАНДИЈА

Већина територија ове државе налази се или на морском нивоу и или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално затопљење јесте питање опстанка за Холандију. Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора повишењем својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама.

2. СЈЕВЕРНА КОРЕЈА

Будући да се ова земља налази под диктатуром још од 1940-их, чини се како је само питање времена да незадовољство унутар друштва кулминира и експлодира. Постоје разна говоркања о покушајима неколико војних пучева који се се крили од медија. Бројни аналитичари вјерују како ће до урушавања система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Јонг-ун је већ неколико пута провео чистке међу својим најближим сурадницима показујући да за никог нема милости). Добре вијести за државу су свакако чињеница да након пада династије Ким, Јужна Кореја је спремна улагати у поправак штете и Уједињене нације.

3. БЕЛГИЈА

Иако је ова држава дом многих институција ЕУ. сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подијељена у сукобу етничког питања подјеле на Фламанце и Валонце. Будући да не дијеле исти језик те имају бројне друге културолошке разноликости, за очекивати је да Валонци успију у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе допустити већ циљају на апсолутно независност заједничке државе. Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до подјеле земље доћи већ у сљедећих 20-ак година. 

4. МАЛДИВИ

За све оне које не вјерују у концепт глобалног затопљења, Малдиви су стваран примјер на који требају обратити пажњу. Та острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасности потонућа. Пријетња је постала толико велика да је бивши предсједник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији гдје би преселио цјелокупно становништво ако се морски ниво настави подизати. Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног затопљења, а то би се могло догодити око 2085. године.

5. ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за неовисности, могуће је како ће распад затећи и ову свјетску силу. Шкотска је имала неуспјели покрет за неовисност 2014. Како је Велика Британија прошле године одлучила изаћи из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен из свих дијелова државе - и то ће постати тачка спорења. Вјерује се како ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног краљевства те се као неовисне придружити ЕУ, а тај ће процес бити разријешен у сљедећих 20 година.  

6. ИРАК

У ратном стању од 2011., ова је држава прави примјер свакодневног распадања. Након хватања и егзекуције Садама Хуссеина који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подијељено. Раст популарности ИСИС-а привукао је пажњу на ову подјелу те је поприлично очито како се земља на једвите јаде умјетно одржава. Ирак је подијељен на три групације: Суните, Курде и Шиљите, за које је поприлично невјероватно да ће се ујединити те се очекује како ће се земља распасти на три мање творевине. 

7. КИРИБАТИ

Та је острвска држава у централном дијелу Тихог океана до 1979. била британска колонија, а чине је три сасвим одвојене острвске групее распршене на големом простору Тихог океана - Гилберт, Пхоениx и Лине. Сматра их се оличењем тропског раја, но свако ко га жели искусити требао би то брзо учинити, јер је повишена разина мора већ преплавила 2 острва. Настави ли се тај тренд, велик дио државе би могао постати море, а остатак више неће моћи пружати основне услове за живот. Предсједник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да почну прихватати људе с Кирибата као сталне избјеглице. 

8. ШПАНИЈА

Кад је економска криза погодила Шпанију 2008., учинила је толико штете да је земљу довела на сам руб распада - а још увијек се није опоравила. Незапосленост је износила 24 посто у јануару 2015, а до данас није ништа значајно боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подјела међу становништвом. Регија Каталонија на сјевероистоку Шпаније планира стјецање независности уз велику подршку у јавности. На сјеверу земље налази се баскијска регија са својим терористичким ћелијама, који покушавају стећи властиту неовисност.  Ако се економска криза не ријеши те ове регије наставе добивати популарност у борби за неовисности, велике су шансе да је Шпанији какву је данас познајемо вријеме одбројано. 

9. САД

С обзиром на историју, чињеница како је америчко становништво подијељено с дубоким културалним разликама те политичким ставовима између сјевера и југа још од Грађанског рата. У 2012. свих је 50 држава запримило на хиљаде писма својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу те се наставе догађаји који само продубљују разлике - попут одабира Трумпа за предсједника, велике су шансе да ће се САД преобликовати. Највјероватније је како ће се Аљаска и Тексас први одвојити. 

10. КИНА

Упркос томе што Кина има једну од највећих економија на свијету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у сљедећих 100 година. Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико пријетећи да чак 250 хиљада Кинеза због њега пријевремено умире сваке године. Превиђања саме кинеска владе откривају како би та земља могла остати без питке воде до 2030., велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину. 

Извор: Еxпресс.хр

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

А

28.10.2018 18:07

БиХ, Хрватска, ЦГора, Македонија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањин

28.10.2018 22:31

Србија.

Name

Наш

29.10.2018 08:32

Ме брига ,ја ћу код Рудоње на имање ,ту има свега ,што бу наш народ рекао :"бијелих пчела". свакако нас је све мање у Српској има мјеста за све "Сорошевце" а и остале што их власт има намјеру отјерати са родне груде..

Name

Вирус

29.10.2018 19:02

Па БиХ и постои само на папиру папир запалис и БиХ нестане.

Name

Милан

28.10.2018 18:24

Па бих и није држава овдје се говори о озбиљним државама које имају традицију а не ова канта од државе која као савез држава постоји 20-так год. и коју нико не воли и сви је краду лопатом за снијег. За њу је питање дана нестанка, данас, сутра или за годину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

28.10.2018 19:13

Милане процитај несто из хисторије(повјести) а не само наљепницуНЕКТАР пиво

Name

АБ

28.10.2018 19:33

Појма немаш о историји. Ова "канта од државе" је најстарија држава на Балкану. Ову чињеницу негирају само они који заговарају припајање БиХ или њеног дела. То је стална тежња од Турака до данас. И то се појачава. Зато неупућени имају утисак празне канте. Па нек лупају

Name

Историја

28.10.2018 18:52

Хахахаахха. Која новинарска глупост и недостатак истразивања. Бас ни једна од ових дрзава неце нестати осим Малдива и Сјеверне Кореје. Са друге стране РС, Македонија, Украјина, Сирија и Црна Гора нестају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АБ

28.10.2018 19:52

Малдиви ће бити океаном потопљени, РС није држава, остало су државе које немају ваљан разлог нестанка.

Name

Твртко

28.10.2018 19:30

11. Нови Зеланд

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

28.10.2018 20:21

Па бих не може нестати кад ни не постоји,а ово што је склепано од ње и што неки из федерације живе у заблуди да је ово одрживо јако је тужно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

28.10.2018 21:22

Јако је тузно да ти као дрзављанин-ка БиХ казес да је склепана , прије пар година си и ти досао-ла на свијет, како би било да ти тата и мама казу да си ти склепан-а . Постујуци и озбиљно схватајуци сопствену Дрзаву само као такав-а мозес да захтјевас од водецих структура да је воде савјесно.

Name

Ааа

28.10.2018 21:24

Балкан обстаје као миротворци и неце нам се ни дици ни спустити, мислим ниво мора Ми цемо бити ни на небу ни на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

29.10.2018 09:30

Драга "А" Мисмо вец пропали не моземо даље.

ОДГОВОРИТЕ