Због дуга ратује за браћу Русе

Дејан Берић, најекспониранији је српски борац на украјинском ратишту, а иако је обавјештајним структурама, полицији и правосуђу Србије познат годинама уназад - никада за ово дјело није био процесуиран, пише београдски "Блиц".

Србија 27.10.2018 | 21:57
Због дуга ратује за браћу Русе
“Блиц” је јуче открио идентитет чувене снајперисткиње из Србије Данијеле Лазовић (32) која је у Украјини позната по ратном имену Багира. Како сазнаје "Блиц", управо је Берић био кључна фигура у одласку Српкиње на далеко ратиште. 



Прича о Берићу је дужа, датира из 2013. године и обилује лажима, надуваним причама, пренаглашеном потребом за пажњом и ратним профитерством. Константно пријети да угрози не само дипломатске односе Србије и Украјине, већ и Србије и Русије.

Берић је познат под надимком Деки Снајпериста и најистакнутији је српски добровољац у Украјини. Тамо је отишао средином 2013. године, неколико мјесеци прије почетка грађанског рата. Прије тога бавио се махом столаријом у сопственом производном погону. Када је фирма почела да пропада, задужио се код локалних зеленаша, а када је сума дошла до 80.000 евра, одлучио је да напусти Србију.

Средином 2014. године украјинска војска га је ухапсила као припадника проруских побуњеничких формација, заједно са неколико Руса. У августу исте године је пуштен, а за његово ослобађање је наводно плаћено између 15.000 и 18.000 долара. Послије тога почиње његов успон у медијској сфери...

На свом Фацебооку и на бројним руским и српским десничарским порталима представља се као врхунски снајпериста који се увијек налази на првој линији фронта. У више наврата био је рањаван - каже извор “Блица” из безбједносних структура.

Занимљиво је, међутим, да током служења војног рока није прошао специјалистичку обуку за гађање снајпером - иако се представља као снајпериста - и није учествовао у сукобима на подручју бивше СФРЈ. Берић је објавио књигу, а о њему је прошле године снимљен и документарац “Рат снајпера”. Због “ратних заслуга” и хуманитарног рада више пута су га одликовали челници Доњецке Народне Републике.



Они који су били на лицу мјеста кажу да Берићеве намјере нису биле чисте, да је хуманитарне активности спроводио у сопствену корист и да се нај тај начин обогатио, па је од тог новца купио имање у околини Москве - открива саговорник "Блица". У више наврата Берић је долазио у сукобе с другим Србима на ратишту.

У марту 2015. године заједно са Дејаном Вујићем хапсио је и пријетио стрељањем Радомира Почучу и Владу Станића. Све “подвиге” уредно је документовао на Фејсбуку. 

Берић се и политички активирао па је био члан Демократске странке у Руми и активно учествовао у кампањама, а љубав према политици изражавао је и идеолошким иступима.

Наиме, током посјете председника Украјине Петра Порошенка Србији, Деки Снајпериста објављивао је негативне текстове на друштвеним мрежама. Пласирао је и дезинформације да је украјинска неонацистичка паравојна формација “Азов”, која се бори на истоку Украјине, у протеклом периоду континуирано снабдијевана наоружањем из Србије.

 - Берић је манипулишући неистинама исконструисао причу да су наоружање и муниција из магацина Војске Србије у протеклом периоду дислоцирани, након чега је, наводно, фингирано да су запаљени у подметнутом пожару и дигнути у ваздух, како би се “расходовано наоружање” извозило за потребе “Азова”. Онда је причао и проверено, лагао, да је то оружје касније реекспортовано и на подручје Сирије - каже исти извор Блица.

Не само његово учешће у рату већ и манипулације информацијама штете Србији и билатералним односима Србије и Русије, те Србије и Украјине., пише даље "Блиц". 

Пустио је и причу да је, наводно, током ослобађања аеродрома у Доњецку од стране проруских оружаних формација утврђено да су украјински војници углавном користили аутоматске пушке и униформе произведене у Србији, што је изазвало револт код војног и политичког руководства Доњецке Народне Републике.

Крајем љета, Дејан Берић објавио је да је на једном интернет каналу добио ауторску емисију и да је снимио двосатни интервју са Ањом Филимоновом, руском експерткињом за Балкан.

Констатовао је да су се дотакли “Вучића, издаје српских интереса и нарушавања Устава” и нагласио “да ће Русима бити занимљиво да погледају”. На крају, Берић је рекао да прати политичку и безбједносну ситуацију у Србији, као и да није задовољан радом судства, полиције и војске и “да је требало да ухапсе Вучића за издају Србије и прекрајање граница”.

(Блиц) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

црвени хоризонти

27.10.2018 20:06

Сви борци овог типа су производ служби безбједности наше матице Србије који дјелују и у РС што је сасвим нормално а што се тиче способности и вјештине Багире и Берића, не брините, не би вас погодили ни са 100 метара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паре

28.10.2018 09:38

Какав производ цовјек побјегао да не плати дуг. Тамо га Нико нецетразити.

Name

Ооохо

27.10.2018 20:15

Овакав сљам заврси како и заслузује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрински ВУК

27.10.2018 20:59

Цитам ово,па засто оваквом типу уопсте пазњу придајете.Па били су ратови гдје се могао доказати и хвала Богу да није.Него оцајник отисао,да спаси дупе.Прави ратници се не експонирају и бар код нас су непримјетни људи,живе да презиве и питају се углавном засто су ратовали.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила Бецк

27.10.2018 22:41

Људи, не правите од "комарца магарца"! Никад чула за овог типа, као ни већина Срба. И сад ће он да"поремети "односе са Русијом??? Ако то неко уради онда то неће бити он већ ВУЧИЋ, јер су му Амери дефинитивно дражи од Руса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право име

28.10.2018 05:09

Како их оно зову? Пси рата?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.10.2018 10:53

Молио бих Лазанског,Галијашевића и слични "еxпертни" шљам да ми појасне разлику између исиловца и оваквх комплексаша

Name

Просто речено

28.10.2018 07:00

Узрок свега је био новчани дуг који је имао, а посљедица је ово шта се збивало касније с њим. Као и увијек све због новца, због преживљавања доста људи чини ствари које други не би никад. Тога ће бити све више и више, јер се бахатост моћника који нас представљају не може више мјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прица се прица

28.10.2018 07:03

Знам, прица се, да је свако луд на свој нацин али не знам колико се мозе веровати коме. Дакле. Побегао столар од зеленаса далеко из Србије.Заврсио у некој земљи, која је у немирима. За неко време постао атракција, звезда. Негде у иностранству има цак и своју двоцасовну емисију на телевизији. А све то откривси у себи таленат: неустрасивог ратника, снајперисте,политицара,цак и писца,мозда дипломате. Неко не успе за свој век ни пола од овога. Ал´ ето, један столар који је зелео да својим знојем зарадјује свој хлеб. Који је имао властиту радионицу,није уцествовао у орузаним сукобима у својој земљи. Практицно не зна ста је рат, мозе. Мозда, ко зна. Мислим да је ово само добар сценаријо за неки филм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгиса

28.10.2018 12:14

А јел вам мозда Поцуца борац...Бериц је искрен цовек и мислим да ниста не лазе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

28.10.2018 16:08

Ово нису борци, ово су пси рата! Сваки нормалан цовјек не иде у другу дрзаву да убија становнике те земље( цивиле или војнике). Цитаво вријеме овај " патриота" прица да ратује из емотивних разлога,да га паре не интересују, а онда након кратког времена тај исти продаје земљисте у околини Москве- сигурно му је то отац оставио у "аманет". То је обицан олос, као браца им исиловци.