Zbog duga ratuje za braću Ruse

Dejan Berić, najeksponiraniji je srpski borac na ukrajinskom ratištu, a iako je obavještajnim strukturama, policiji i pravosuđu Srbije poznat godinama unazad - nikada za ovo djelo nije bio procesuiran, piše beogradski "Blic".

Srbija 27.10.2018 | 21:57
Zbog duga ratuje za braću Ruse
“Blic” je juče otkrio identitet čuvene snajperistkinje iz Srbije Danijele Lazović (32) koja je u Ukrajini poznata po ratnom imenu Bagira. Kako saznaje "Blic", upravo je Berić bio ključna figura u odlasku Srpkinje na daleko ratište. 



Priča o Beriću je duža, datira iz 2013. godine i obiluje lažima, naduvanim pričama, prenaglašenom potrebom za pažnjom i ratnim profiterstvom. Konstantno prijeti da ugrozi ne samo diplomatske odnose Srbije i Ukrajine, već i Srbije i Rusije.

Berić je poznat pod nadimkom Deki Snajperista i najistaknutiji je srpski dobrovoljac u Ukrajini. Tamo je otišao sredinom 2013. godine, nekoliko mjeseci prije početka građanskog rata. Prije toga bavio se mahom stolarijom u sopstvenom proizvodnom pogonu. Kada je firma počela da propada, zadužio se kod lokalnih zelenaša, a kada je suma došla do 80.000 evra, odlučio je da napusti Srbiju.

Sredinom 2014. godine ukrajinska vojska ga je uhapsila kao pripadnika proruskih pobunjeničkih formacija, zajedno sa nekoliko Rusa. U avgustu iste godine je pušten, a za njegovo oslobađanje je navodno plaćeno između 15.000 i 18.000 dolara. Poslije toga počinje njegov uspon u medijskoj sferi...

Na svom Facebooku i na brojnim ruskim i srpskim desničarskim portalima predstavlja se kao vrhunski snajperista koji se uvijek nalazi na prvoj liniji fronta. U više navrata bio je ranjavan - kaže izvor “Blica” iz bezbjednosnih struktura.

Zanimljivo je, međutim, da tokom služenja vojnog roka nije prošao specijalističku obuku za gađanje snajperom - iako se predstavlja kao snajperista - i nije učestvovao u sukobima na području bivše SFRJ. Berić je objavio knjigu, a o njemu je prošle godine snimljen i dokumentarac “Rat snajpera”. Zbog “ratnih zasluga” i humanitarnog rada više puta su ga odlikovali čelnici Donjecke Narodne Republike.



Oni koji su bili na licu mjesta kažu da Berićeve namjere nisu bile čiste, da je humanitarne aktivnosti sprovodio u sopstvenu korist i da se naj taj način obogatio, pa je od tog novca kupio imanje u okolini Moskve - otkriva sagovornik "Blica". U više navrata Berić je dolazio u sukobe s drugim Srbima na ratištu.

U martu 2015. godine zajedno sa Dejanom Vujićem hapsio je i prijetio streljanjem Radomira Počuču i Vladu Stanića. Sve “podvige” uredno je dokumentovao na Fejsbuku. 

Berić se i politički aktivirao pa je bio član Demokratske stranke u Rumi i aktivno učestvovao u kampanjama, a ljubav prema politici izražavao je i ideološkim istupima.

Naime, tokom posjete predsednika Ukrajine Petra Porošenka Srbiji, Deki Snajperista objavljivao je negativne tekstove na društvenim mrežama. Plasirao je i dezinformacije da je ukrajinska neonacistička paravojna formacija “Azov”, koja se bori na istoku Ukrajine, u proteklom periodu kontinuirano snabdijevana naoružanjem iz Srbije.

 - Berić je manipulišući neistinama iskonstruisao priču da su naoružanje i municija iz magacina Vojske Srbije u proteklom periodu dislocirani, nakon čega je, navodno, fingirano da su zapaljeni u podmetnutom požaru i dignuti u vazduh, kako bi se “rashodovano naoružanje” izvozilo za potrebe “Azova”. Onda je pričao i provereno, lagao, da je to oružje kasnije reeksportovano i na područje Sirije - kaže isti izvor Blica.

Ne samo njegovo učešće u ratu već i manipulacije informacijama štete Srbiji i bilateralnim odnosima Srbije i Rusije, te Srbije i Ukrajine., piše dalje "Blic". 

Pustio je i priču da je, navodno, tokom oslobađanja aerodroma u Donjecku od strane proruskih oružanih formacija utvrđeno da su ukrajinski vojnici uglavnom koristili automatske puške i uniforme proizvedene u Srbiji, što je izazvalo revolt kod vojnog i političkog rukovodstva Donjecke Narodne Republike.

Krajem ljeta, Dejan Berić objavio je da je na jednom internet kanalu dobio autorsku emisiju i da je snimio dvosatni intervju sa Anjom Filimonovom, ruskom ekspertkinjom za Balkan.

Konstatovao je da su se dotakli “Vučića, izdaje srpskih interesa i narušavanja Ustava” i naglasio “da će Rusima biti zanimljivo da pogledaju”. Na kraju, Berić je rekao da prati političku i bezbjednosnu situaciju u Srbiji, kao i da nije zadovoljan radom sudstva, policije i vojske i “da je trebalo da uhapse Vučića za izdaju Srbije i prekrajanje granica”.

(Blic) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

crveni horizonti

27.10.2018 20:06

Svi borci ovog tipa su proizvod službi bezbjednosti naše matice Srbije koji djeluju i u RS što je sasvim normalno a što se tiče sposobnosti i vještine Bagire i Berića, ne brinite, ne bi vas pogodili ni sa 100 metara.

ODGOVORITE
Name

Pare

28.10.2018 09:38

Kakav proizvod covjek pobjegao da ne plati dug. Tamo ga Niko necetraziti.

Name

Oooho

27.10.2018 20:15

Ovakav sljam zavrsi kako i zasluzuje.

ODGOVORITE
Name

Drinski VUK

27.10.2018 20:59

Citam ovo,pa zasto ovakvom tipu uopste paznju pridajete.Pa bili su ratovi gdje se mogao dokazati i hvala Bogu da nije.Nego ocajnik otisao,da spasi dupe.Pravi ratnici se ne eksponiraju i bar kod nas su neprimjetni ljudi,žive da prezive i pitaju se uglavnom zasto su ratovali.?

ODGOVORITE
Name

Mila Beck

27.10.2018 22:41

Ljudi, ne pravite od "komarca magarca"! Nikad čula za ovog tipa, kao ni većina Srba. I sad će on da"poremeti "odnose sa Rusijom??? Ako to neko uradi onda to neće biti on već VUČIĆ, jer su mu Ameri definitivno draži od Rusa.

ODGOVORITE
Name

Pravo ime

28.10.2018 05:09

Kako ih ono zovu? Psi rata?

ODGOVORITE
Name

Re

28.10.2018 10:53

Molio bih Lazanskog,Galijaševića i slični "expertni" šljam da mi pojasne razliku između isilovca i ovakvh kompleksaša

Name

Prosto rečeno

28.10.2018 07:00

Uzrok svega je bio novčani dug koji je imao, a posljedica je ovo šta se zbivalo kasnije s njim. Kao i uvijek sve zbog novca, zbog preživljavanja dosta ljudi čini stvari koje drugi ne bi nikad. Toga će biti sve više i više, jer se bahatost moćnika koji nas predstavljaju ne može više mjeriti.

ODGOVORITE
Name

Prica se prica

28.10.2018 07:03

Znam, prica se, da je svako lud na svoj nacin ali ne znam koliko se moze verovati kome. Dakle. Pobegao stolar od zelenasa daleko iz Srbije.Zavrsio u nekoj zemlji, koja je u nemirima. Za neko vreme postao atrakcija, zvezda. Negde u inostranstvu ima cak i svoju dvocasovnu emisiju na televiziji. A sve to otkrivsi u sebi talenat: neustrasivog ratnika, snajperiste,politicara,cak i pisca,mozda diplomate. Neko ne uspe za svoj vek ni pola od ovoga. Al´ eto, jedan stolar koji je zeleo da svojim znojem zaradjuje svoj hleb. Koji je imao vlastitu radionicu,nije ucestvovao u oruzanim sukobima u svojoj zemlji. Prakticno ne zna sta je rat, moze. Mozda, ko zna. Mislim da je ovo samo dobar scenarijo za neki film.

ODGOVORITE
Name

Dragisa

28.10.2018 12:14

A jel vam mozda Pocuca borac...Beric je iskren covek i mislim da nista ne laze...

ODGOVORITE
Name

Opa

28.10.2018 16:08

Ovo nisu borci, ovo su psi rata! Svaki normalan covjek ne ide u drugu drzavu da ubija stanovnike te zemlje( civile ili vojnike). Citavo vrijeme ovaj " patriota" prica da ratuje iz emotivnih razloga,da ga pare ne interesuju, a onda nakon kratkog vremena taj isti prodaje zemljiste u okolini Moskve- sigurno mu je to otac ostavio u "amanet". To je obican olos, kao braca im isilovci.