АБА: Звезда добила ФМП, Србин јунак Цибоне!

Звезда рутински до победе у Железнику за 5/5.  Кошаркаши Црвене звезде победили су ФМП на гостовању у петом колу АБА лиге резултатом 81:72 (25:12, 20:20, 15:17, 21:23). Регленд умирио "пантере"! Црвено-бели победом у Железнику остали на 100 одсто успешности у АБА лиги. ФМП запретио у четвртој четвртини, Звезда одговорила серијом 9:0.  Србин (опет) донео победу Цибони! После тројке за тријумф над Цедевитом, Љубичић је ове вечери преломио меч са Олимпијом у продужетку.

Кошарка 27.10.2018 | 22:10
АБА: Звезда добила ФМП, Србин јунак Цибоне!
Звезда се опоравила после првог овосезонског пораза од Бреше у Еврокупу и рутински савладала домаћина из Железника.

Црвено-бели су велику предност направили на самом старту и ту, двоцифрену разлику чували до краја меча не допуштајући ривалу да им озбиљније припрети.

Мухамад Фаје је био кључни играч на почетку дуела и он је постигао чак 11 поена када је Звезда имала укупно 16. 

На другој страни доминирао је Рит, што у одбрани што у нападу, али му се касније прикључио и Драган Апић који је одиграо још једну доминантну утакмицу, представљајући проблем це целокупну центарску линију шампиона Србије. 

Звезда је константно током меча ишла на око 18 разлике, да би ФМП успевао да се спушта, те у последњем кварталу приђе и на једноцифрен заостатак. 

Средином четвртог квартала прорадио је Марко Јеремић и погодио тројку и један тежак шут, а Звезда је наставила да "лута" у нападу и домаћин је успео да приђе на само пет поена заостатка. 

Ипак, ФМП није успео да настави са високим темпом и добром игром, те је Звезда, преко Перпероглуа и Регленда, успела да направи мини-серију и на три минута до краја поново оде на двоцифрену разлику. 

Гости су мирно ушли у завршницу меча и привели меч крају. 

Најефикаснији код победника био је Мухамад Фаје са 18 поена (11 у првом минуту) и седам скокова, 13 је имао Огњен Добрић, док је десет убацио Стратос Перпероглу.

Прошлосезонски тандем ФМП-а Човић–Оџо био је солидан. Филип је имао пет поена и шест асистенција, а сенегалски центар четири поена и осам ухваћених лопти.

Апсолутно доминантан и бољи од осталих код домаћина био је Драган Апић са 22 поена. Њега је пратио Словенац Матиц Ребец са 12 поена и девет асистенција, док је Рет убацио 15, уз осам скокова.

Нико из ФМП-а осим поменуте тројице није одиграо добар меч, а посебно треба истаћи да је Марко Јеремић на крају завршио са шутем за три 1 од 12.

Црвено-бели остварили су и пету победу у исто толико мечева у регионалном такмичењу, док је ФМП сада на учинку од две победе и три пораза.

Екипа Владимира Јовановића 2. новембра гостује Игокеи, док изабраници Милана Томића дан касније играју дерби кола против Цедевите у Београду.

Џо Регленд постигао је девет од последњих 14 поена Црвене звезде и постарао се да водећи тим регионалног такмичења не добије још један "шамар", попут оног у Бреши средином недеље.

Црвено-бели су водили свих 40 минута, углавном двоцифреном разликом, а највише са 18:37 у првом, односно 34:52 у другом полувремену.

До краја је ипак остало довољно времена да ФМП проба да се врати у живот, што су изабраници Владимира Јовановића и урадили.

Они су се примакли на 62:67 у 34. минуту, а онда стали у нападу, што је фаворит искористио да се преко Регленда, уз помоћ Стратоса Перпероглуа и Огњена Добрића, опет одвоји, овог пута на недостижних 62:76.

ФМП Железник (2-3) - Црвена звезда (5-0) 72:81 (12:25, 20:20, 17:15, 23:21)!

Звезди је то 21. победа из исто толико такмичарских утакмица са својим развојним тимом, рачунајући од априла 2014. Следећу прилику за "брејк" ФМП ће имати у 16. колу, које је на распореду средином јануара.

Регленд и екипа су поправили скор на 5-0, а ово им је друга победа у гостима, након сјајне представе у Подгорици и 87:71 у дербију целог такмичења.

Тренер Звезде Милан Томић ипак не може бити презадовољан, јер су његови ученици на другој утакмици заредом дозволили противнику да се врати (сада не сасвим) из великог дефицита.

Оно најлошије у дуелу са ФМП јесу 18 изгубљених лопти, наспрам само 11 противникових. Очигледно је да није било енергије за максималан приступ свих 40 минута, али на крају се ипак пише првенствено победа.

Звезда може у позитивној атмосфери да се окрене утакмици против Галатасараја у Еврокупу (уторак), која за навијаче већ неколико година представља "више од игре". Отуда и најава Делијада ће после девет месеци одсуства поново бодрити црвено-беле у дворани "Александар Николић".

ФМП: Ребец 12 (тројке 4/7, 9ас), Рет 15 (8ск, 2укр, 2блк), Јеремић 5 (тројке 1/12), Момиров, Апић 22 (7ск, 2ас), Пот 3 (2укр), Стојачић 8 (2ас, 3укр), Бурсаћ 2, Радовановић 3, Шешлија, Николић, Ђорђевић 2.

ЗВЕЗДА: Регленд 9 (4ск, 4ас, 4изг), Раданов, Човић 5 (6ас), Перпероглу 10 (5ск, 4ас, 4изг), Лазић 7 (2укр), Фаје 18 (тројке 3/5, 7ск, 2блк), Берон 7 (5ас), Добрић 13, Ристић, Симанић 6, Цирбес 2 (3ск, 2ас), Оџо 4 (8ск, 3изг).



Србин (опет) донео победу Цибони! После тројке за тријумф над Цедевитом, Љубичић је ове вечери преломио меч са Олимпијом у продужетку. У Љубљани мање лоша Цибона. У дуелу петог кола АБА лиге у дворани "Стожице" након продужетка славила екипа из Загреба.

Загрепчани су на најбољи могући начин валоризовали побједу из прошлог кола против Цедевите и сада се са скором од двије побједе и три пораза изједначили са Олимпијом коју су у Љубљани савладали шести пут узастопно.

Ипак, на узбуђења и квалитетније минуте оба тима се чекало до самог краја сусрета у којем се домаћини на истеку регуларног дијела, али и продужетка нису снашли.

Након продужетка: ОЛИМПИЈА - ЦИБОНА 78 : 80 (19:15, 15:10, 14:21, 20:22, 10:12)

У доста лошем и несадржајном првом дијелу меча боље се снашао домаћин. Гости из Загреба су у уводна два минута првог квартала стекли шест поена предности, али су до краја периода постигли само седам па је предност Олимпије од четири поена разлике била итекако подношљива с обзиром какве "проценте" су у шуту имали "Цибоси".

Гости, а ни домаћини, "руку" нису намјестили ни у наставку првог полувремена, па су на одмор отишло са предношћу Олимпије од девет поена, 34:25.

"Змајчеки" су за три поена шутирали један од девет, али су "живјели" од линије за слободна бацања и поена из рекета.

Олимпија је за скоро шест минута игре у трећем кварталу постигла само четири поена, а Цибона се у недостатку унутрашње игре Цибона се ослањала на шут извана, али и даље без много успјеха.

Ипак, гости су, за разлику од првог полувремена, успјели да много боље нападају обруч са бековских позиција, а донекле је прорадио и офанзивни скок па су четвртину окончали са седам поена предности.

У посљедњем кварталу се играло "кош за кош", а потом се ушло у пенал завршницу.

Олимпија је два пута долазила до скока у нападу након слободних бацања, али никако није успијевала да "преломи" меч па је прво Рели-Рос погодио тешку тројку, а потом након фаула у нападу Александра Лазића из корнера је био прецизан Иван Новачић и на сату Михи Лапорнику оставио само четири секунде које нису биле довољне да дође у добру позицију за шут па се играо продужетак у којем је поенима Марка Љубичића на четири секунде до краја до побједе дошла Цибона.

Најефикаснији у побједничком тиму је био Рели Рос са 20 поена, док је Љубичић додао 14. У екипи Олимпије Мирза Бегић је постигао 17, Блаж Месичек 16, а Миха Лапорник 13 поена.

Тим Ивана Велића у сљедећем колу АБА лиге дочекује Морнар, па гостује Партизану, а потом дочекује Задар, док Олимпија има доста тежи распоред. Прво гостују у Подгорици против Будућности, потом дочекују Црвену звезду, а неће им бити лако ни у Лакташима против Игокее.



РЕЗУЛТАТИ 5. КОЛА:

Олимпија - Цибона 78:80 (68:68)

ФМП - Црвена звезда 72:81

одиграно у петак:

Игокеа - Крка 91:73

Партизан - Задар 85:95

недеља:

Цедевита - Будућност (19.00, Арена спорт 1)
Морнар - Мега (21.00, Арена спорт 3)

ТАБЕЛА: Црвена звезда 5-0, Мега 4-0, Будућност 3-1, Морнар 2-2, Олимпија 2-3, Игокеа 2-3, Партизан 2-3, Цибона 2-3, ФМП 2-3, Крка 2-3, Цедевита 1-3, Задар 1-4.

Извор: мондо.рс/мондо.ба/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар