ABA: Zvezda dobila FMP, Srbin junak Cibone!

Zvezda rutinski do pobede u Železniku za 5/5.  Košarkaši Crvene zvezde pobedili su FMP na gostovanju u petom kolu ABA lige rezultatom 81:72 (25:12, 20:20, 15:17, 21:23). Reglend umirio "pantere"! Crveno-beli pobedom u Železniku ostali na 100 odsto uspešnosti u ABA ligi. FMP zapretio u četvrtoj četvrtini, Zvezda odgovorila serijom 9:0.  Srbin (opet) doneo pobedu Ciboni! Posle trojke za trijumf nad Cedevitom, Ljubičić je ove večeri prelomio meč sa Olimpijom u produžetku.

Košarka 27.10.2018 | 22:10
ABA: Zvezda dobila FMP, Srbin junak Cibone!
Zvezda se oporavila posle prvog ovosezonskog poraza od Breše u Evrokupu i rutinski savladala domaćina iz Železnika.

Crveno-beli su veliku prednost napravili na samom startu i tu, dvocifrenu razliku čuvali do kraja meča ne dopuštajući rivalu da im ozbiljnije pripreti.

Muhamad Faje je bio ključni igrač na početku duela i on je postigao čak 11 poena kada je Zvezda imala ukupno 16. 

Na drugoj strani dominirao je Rit, što u odbrani što u napadu, ali mu se kasnije priključio i Dragan Apić koji je odigrao još jednu dominantnu utakmicu, predstavljajući problem ce celokupnu centarsku liniju šampiona Srbije. 

Zvezda je konstantno tokom meča išla na oko 18 razlike, da bi FMP uspevao da se spušta, te u poslednjem kvartalu priđe i na jednocifren zaostatak. 

Sredinom četvrtog kvartala proradio je Marko Jeremić i pogodio trojku i jedan težak šut, a Zvezda je nastavila da "luta" u napadu i domaćin je uspeo da priđe na samo pet poena zaostatka. 

Ipak, FMP nije uspeo da nastavi sa visokim tempom i dobrom igrom, te je Zvezda, preko Perperoglua i Reglenda, uspela da napravi mini-seriju i na tri minuta do kraja ponovo ode na dvocifrenu razliku. 

Gosti su mirno ušli u završnicu meča i priveli meč kraju. 

Najefikasniji kod pobednika bio je Muhamad Faje sa 18 poena (11 u prvom minutu) i sedam skokova, 13 je imao Ognjen Dobrić, dok je deset ubacio Stratos Perperoglu.

Prošlosezonski tandem FMP-a Čović–Odžo bio je solidan. Filip je imao pet poena i šest asistencija, a senegalski centar četiri poena i osam uhvaćenih lopti.

Apsolutno dominantan i bolji od ostalih kod domaćina bio je Dragan Apić sa 22 poena. Njega je pratio Slovenac Matic Rebec sa 12 poena i devet asistencija, dok je Ret ubacio 15, uz osam skokova.

Niko iz FMP-a osim pomenute trojice nije odigrao dobar meč, a posebno treba istaći da je Marko Jeremić na kraju završio sa šutem za tri 1 od 12.

Crveno-beli ostvarili su i petu pobedu u isto toliko mečeva u regionalnom takmičenju, dok je FMP sada na učinku od dve pobede i tri poraza.

Ekipa Vladimira Jovanovića 2. novembra gostuje Igokei, dok izabranici Milana Tomića dan kasnije igraju derbi kola protiv Cedevite u Beogradu.

Džo Reglend postigao je devet od poslednjih 14 poena Crvene zvezde i postarao se da vodeći tim regionalnog takmičenja ne dobije još jedan "šamar", poput onog u Breši sredinom nedelje.

Crveno-beli su vodili svih 40 minuta, uglavnom dvocifrenom razlikom, a najviše sa 18:37 u prvom, odnosno 34:52 u drugom poluvremenu.

Do kraja je ipak ostalo dovoljno vremena da FMP proba da se vrati u život, što su izabranici Vladimira Jovanovića i uradili.

Oni su se primakli na 62:67 u 34. minutu, a onda stali u napadu, što je favorit iskoristio da se preko Reglenda, uz pomoć Stratosa Perperoglua i Ognjena Dobrića, opet odvoji, ovog puta na nedostižnih 62:76.

FMP Železnik (2-3) - Crvena zvezda (5-0) 72:81 (12:25, 20:20, 17:15, 23:21)!

Zvezdi je to 21. pobeda iz isto toliko takmičarskih utakmica sa svojim razvojnim timom, računajući od aprila 2014. Sledeću priliku za "brejk" FMP će imati u 16. kolu, koje je na rasporedu sredinom januara.

Reglend i ekipa su popravili skor na 5-0, a ovo im je druga pobeda u gostima, nakon sjajne predstave u Podgorici i 87:71 u derbiju celog takmičenja.

Trener Zvezde Milan Tomić ipak ne može biti prezadovoljan, jer su njegovi učenici na drugoj utakmici zaredom dozvolili protivniku da se vrati (sada ne sasvim) iz velikog deficita.

Ono najlošije u duelu sa FMP jesu 18 izgubljenih lopti, naspram samo 11 protivnikovih. Očigledno je da nije bilo energije za maksimalan pristup svih 40 minuta, ali na kraju se ipak piše prvenstveno pobeda.

Zvezda može u pozitivnoj atmosferi da se okrene utakmici protiv Galatasaraja u Evrokupu (utorak), koja za navijače već nekoliko godina predstavlja "više od igre". Otuda i najava Delijada će posle devet meseci odsustva ponovo bodriti crveno-bele u dvorani "Aleksandar Nikolić".

FMP: Rebec 12 (trojke 4/7, 9as), Ret 15 (8sk, 2ukr, 2blk), Jeremić 5 (trojke 1/12), Momirov, Apić 22 (7sk, 2as), Pot 3 (2ukr), Stojačić 8 (2as, 3ukr), Bursać 2, Radovanović 3, Šešlija, Nikolić, Đorđević 2.

ZVEZDA: Reglend 9 (4sk, 4as, 4izg), Radanov, Čović 5 (6as), Perperoglu 10 (5sk, 4as, 4izg), Lazić 7 (2ukr), Faje 18 (trojke 3/5, 7sk, 2blk), Beron 7 (5as), Dobrić 13, Ristić, Simanić 6, Cirbes 2 (3sk, 2as), Odžo 4 (8sk, 3izg).



Srbin (opet) doneo pobedu Ciboni! Posle trojke za trijumf nad Cedevitom, Ljubičić je ove večeri prelomio meč sa Olimpijom u produžetku. U Ljubljani manje loša Cibona. U duelu petog kola ABA lige u dvorani "Stožice" nakon produžetka slavila ekipa iz Zagreba.

Zagrepčani su na najbolji mogući način valorizovali pobjedu iz prošlog kola protiv Cedevite i sada se sa skorom od dvije pobjede i tri poraza izjednačili sa Olimpijom koju su u Ljubljani savladali šesti put uzastopno.

Ipak, na uzbuđenja i kvalitetnije minute oba tima se čekalo do samog kraja susreta u kojem se domaćini na isteku regularnog dijela, ali i produžetka nisu snašli.

Nakon produžetka: OLIMPIJA - CIBONA 78 : 80 (19:15, 15:10, 14:21, 20:22, 10:12)

U dosta lošem i nesadržajnom prvom dijelu meča bolje se snašao domaćin. Gosti iz Zagreba su u uvodna dva minuta prvog kvartala stekli šest poena prednosti, ali su do kraja perioda postigli samo sedam pa je prednost Olimpije od četiri poena razlike bila itekako podnošljiva s obzirom kakve "procente" su u šutu imali "Cibosi".

Gosti, a ni domaćini, "ruku" nisu namjestili ni u nastavku prvog poluvremena, pa su na odmor otišlo sa prednošću Olimpije od devet poena, 34:25.

"Zmajčeki" su za tri poena šutirali jedan od devet, ali su "živjeli" od linije za slobodna bacanja i poena iz reketa.

Olimpija je za skoro šest minuta igre u trećem kvartalu postigla samo četiri poena, a Cibona se u nedostatku unutrašnje igre Cibona se oslanjala na šut izvana, ali i dalje bez mnogo uspjeha.

Ipak, gosti su, za razliku od prvog poluvremena, uspjeli da mnogo bolje napadaju obruč sa bekovskih pozicija, a donekle je proradio i ofanzivni skok pa su četvrtinu okončali sa sedam poena prednosti.

U posljednjem kvartalu se igralo "koš za koš", a potom se ušlo u penal završnicu.

Olimpija je dva puta dolazila do skoka u napadu nakon slobodnih bacanja, ali nikako nije uspijevala da "prelomi" meč pa je prvo Reli-Ros pogodio tešku trojku, a potom nakon faula u napadu Aleksandra Lazića iz kornera je bio precizan Ivan Novačić i na satu Mihi Laporniku ostavio samo četiri sekunde koje nisu bile dovoljne da dođe u dobru poziciju za šut pa se igrao produžetak u kojem je poenima Marka Ljubičića na četiri sekunde do kraja do pobjede došla Cibona.

Najefikasniji u pobjedničkom timu je bio Reli Ros sa 20 poena, dok je Ljubičić dodao 14. U ekipi Olimpije Mirza Begić je postigao 17, Blaž Mesiček 16, a Miha Lapornik 13 poena.

Tim Ivana Velića u sljedećem kolu ABA lige dočekuje Mornar, pa gostuje Partizanu, a potom dočekuje Zadar, dok Olimpija ima dosta teži raspored. Prvo gostuju u Podgorici protiv Budućnosti, potom dočekuju Crvenu zvezdu, a neće im biti lako ni u Laktašima protiv Igokee.



REZULTATI 5. KOLA:

Olimpija - Cibona 78:80 (68:68)

FMP - Crvena zvezda 72:81

odigrano u petak:

Igokea - Krka 91:73

Partizan - Zadar 85:95

nedelja:

Cedevita - Budućnost (19.00, Arena sport 1)
Mornar - Mega (21.00, Arena sport 3)

TABELA: Crvena zvezda 5-0, Mega 4-0, Budućnost 3-1, Mornar 2-2, Olimpija 2-3, Igokea 2-3, Partizan 2-3, Cibona 2-3, FMP 2-3, Krka 2-3, Cedevita 1-3, Zadar 1-4.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar