ПЛ: Фулам у серији - 0:3 на "Котиџу", Јокан у проблему!

Митар без гола, Јокан пред отказом, Ливерпул рутински до четири гола.  Фудбалери Фулама поражени су седми пут ове сезоне, четврти меч у низу, па менаџеру Славиши Јокановићу прети отказ.  Четврти узастопни пораз уз гол-разлику 3:15 нешто је о чему ће власник бијело-црних Сахид Кан сигурно разговарати са сарадницима и, вјероватно, нашим менаџером.  Јокан променио формацију, Фулам поново изгубио! Опет Мане, опет Салах! Јокан променио формацију, Фулам поново изгубио! Опет Мане, опет Фирмино! Свега је било у Лестеру, нажалост и једна тешка повреда.  Како су играли Пуелови и Пелегринијеви фудбалери, могло је и горе да се заврши. На крају, са терена је изнет млади Амарти.

Фудбал 27.10.2018 | 21:50
ПЛ: Фулам у серији - 0:3 на "Котиџу", Јокан у проблему!
Фулам је у суботу изгубио од Борнмута с убедљиви х 3:0 на свом Крејвен Котиџу, у десетом колу Премијер лиге.

Вилсон је донео вођство "трешњицама" из пенала у 14. минуту, а победу гостију "оверио" је Брукс 18 минута пре краја.

Фулам је последњу наду у поврадак у меч изгубио минут касније, када је Кевин Мекдоналд добио други жути картон. 

Гости бројчану предност користе да потпуно нокаутирају домаћина, Вилсон другим голом ставља коначну тачку на меч. 

Најбољи стрелац Фулама Александар Митровић је имао две солидне акције, али је ипак остао без гола и четврто коло у низу.

Фулам је остао у зони испадања са свега пет бодова, а у следећем колу гостује последњепласираном Хадерсфилду. 

Ливерпул је остао на врху табеле рутинском победом над Кардифом 3:1. Мохамед Салах у десетом и Садио Мане у 66. су трасирали пут "редсима" ка осмој победи у првенству. 

Тринаест минута пре краја Питерсон је донео наду Велшанима да могу до бода на Енфилду, али је сјајни Ђердан Шаћири и Мане другим голом у последњих пет минтуа "оверавају" тријумф домаћина. 

Убедљив у суботу био је Вотфорд који је разбио Хадерсфилд 3:0, па уз Борнмут прати највеће енглеске клубови и из другог плана "враба" место у Европи. 

Важну победу забележио је Брајтон, минималним резултатом савладан је Вулверхемптон за бек од зоне испадања. 

Да је позиција Славише Јокановића уздрмана серијом од шест утакмица у Премијер лиги без побједе, писало се и пред данашњи дуел између Фулама и Борнмута.

Ствари су пред 25.000 људи на "Крејвен котиџу" постале само озбиљније - 0:3 (0:1), што је четврти узастопни пораз бијело-црних уз гол-разлику 3:15.

Прије тврде и тактички зреле екипе менаџера Едија Хаува, Јокановићев састав губио је од Евертона (3:0), Арсенала (1:5) и Кардифа (4:2), а посљедња појбеда до даљег остаће она забиљежена 26. августа над Барнлијем кад је било 4:2.

У међувремену, Фулам је освојио два од могућег 21 бода у лиги у којој су се "трешњице" попеле на високо шесто мјесто захваљујући погоцима Калума Вилсона у 14. са бијеле тачке и Дејвида Брукса у 71. из класичне контре којом је исјечен период офанзивне игре домаћина.

Да све буде горе, у том тренутку Кевин Мекдоналд као да је свјесно направио прекршај за други жути картон и невољно напустио терен, што није прошло некажњено. Из још једне контре, Вилсон је у 85. минуту лако закуцао лопту поред немоћног Серхија Рика.

Јокановић је пред овај дуел одлучио да други пут ове сезоне промијени стартног голмана на утакмицама Премијер лиге, послије Фабрисија и Маркуса Бетинелија шамсу је добио и Рико, али то није донијело жељену реакцију, као и промјена формације у 60. минуту при вођству гостију од 0:1 када је у мјесто штопера Максима Л'Маршона заиграо везиста и капитен, Том Керни.

Испоставило се брзо да је ова транзиција из 3-4-3 у 4-3-3 била све што је Хаувов тим желио...

Прву шансу на утакмици имао је Абубакар Камара у 5. минуту, али из одличне позиције није био прецизан у покушају главом, након чега је 190 центиметара високи 20-годишњак на позајмици из Манчестер јунајтеда - Тимоти Фосу-Менсах - без икакве потребе и са превише снаге "ушао" у дуел са Вилсоном у свом шеснаестерцу и буквално натјерао Андреа Маринера да покаже на бијелу тачку.

Холанђанин који се вратио у стартну поставу послије двије утакмице паузе због повреде, оборио је Вилсона у ситуацији када се овај налазио искоса са леве стране одакле тешко да би могао да угрози Рика... тим прије што се знатно боље служи десном ногом.

Када је намјестио лопту на бијелу тачку у 14. минуту, десном је и преварио Рика за 0:1.

До полувремена, Андре Ширле имао је прилику да изједначи у 22. минуту, али је његов ударац са ивице шеснаестерца добро постављени Асмир Беговић успео да заустави и то је мање-више била најбоља шанса коју је домаћин имао до краја сусрета.

Дефанзивац Сајмон Френсис испробао је Рикове рефлексе у 56. минуту, Јокановић је тада промијенио формацију и увео Кернија, али је врло брзо стигла казна после фуриозне контре у којој су Вилсон и Рајан Фрејзер "спаковали" 21-годишњем велшком нападачу трећи погодак у Премијер лиги у коју је буквално "упао" из петог ранга такмичења.

Гдје је био други, дошао је и трећи гол за још гори утисак о игри екипе која је дефинитивно превише играча промијенила у односу на сезону у Чемпионшипу, када је играла допадљив и офанзиван фудбал.

Српски Фулам наставља да грца! Промнио је шеф стручног штаба Колибара Славиша Јокановић формацију, покушао да пронађе стабилност са тројицом дефанзиваца, али – није вредело. Тим из Лондона доживео је четврти узастопни пораз, пошто је на свом буњишту изгубио од Борнмаута – 3:0.

Мораће Славиша Јокановић да уложи много енергије и труда како би извео екипу из резултатског глиба. Поново је Фулам деловао превише мекано, чак у појединим тренуцима неамбициозно. Због тога је и кажњен.

До водећег гола Борнмаут је стигао већ у 14.минуту из једанестерца Калума Вилсона. Гости су од тог тренутка контролисали утакмицу, Фулам је солидно играо у пољу, имао иницијативу, али је био врло неинспирисан пред супарничким голом. Лако су нападе домаћина читали гости. Српски репрезентативац Александар Милојевић био је прилично одсечен, без правих лопти и истинске помоћи Камаре и Шурлеа.

Једнолична игра осветила се Фуламу у 71.минуту када је Брукс избегао офсајд замку и лагано преварио Серхиа Рика. Одмах затим је Мекдоналд добио црвени картон, па је Фулам дигао руке у знак предаје.

Ливерпул је био убедљив као против Црвене звезде, а Кардиф може да буде задовољан коначним исходом (4:1). Велшани су строгом дефанзивом покушали да се одбране на Енфилду. Међутим, њихова амбиције била је кратког даха. Чим су Салах, Мане и Фирмино убацили у брзину више, гостима није било спада.

До 51. погодтка у црвеном дресу Салах је стигао већ у 12.минуту после шута Фирмина и одбијене лоште. Ливерпул је играо меч у лаганом ритму, или се тако чинило. Давио је госте као змија жабу.

Мане је почетком наставка решио питање победника, а црвена лампица на Емирејтсу није се упалила ни после поготка Кардифа. Опет је Ливерпул убрзао,а Шаћири и Мане су на препознатљив начин постизали голове. Ливерпул је био пребрз за Кардиф.

Вотфорд је био бољи од Хадерсилда. Стршљенови су до три бода стигли после одличних продора Делафуеа и Переире. На крају - 3:0.

САЛАХ, МАНЕ, ШАЋИРИ, МАНЕ...

Недељне утакмице Барнли - Челси и Тотенхем - Манчестер сити, фудбалери Ливерпула дочекаће усамљени на челу табеле са три бода више од званичних шампиона са "Етихада" и пет од групе лондонских ривала.

"Редси" су у новој формацији 4-2-3-1, са Мохамедом Салахом као "формално" најистуренијим на терену, дуго ломили отпор Кардифа и на крају постигли четири гола, баш као у среду увече када је на "Енфилду" гостовала и Црвена звезда у Лиги шампиона - 4:1 (1:0).

Хаотичну ситуацију у казненом простору гостију из Велса у 1:0 претворио је Салах већ у 10. минуту, након чега је домаћин наставио са насртајима према голу ривала, али и промашајима са разних позиција.

Овај "минималац", какав плаши сваког навијача Ливерпула, био је на снази до 61. минута када је менаџер Јирген Клоп направио прву измену и уместо Адама Лалане послао Ђердана Шаћирија на терен.

Пет минута касније, у новој "карамбол" акцији у којој је лопта долазила и одлазила од Роберта Фирмина и Садија Манеа у размаку од неколико секунди, уследио је Манеов шут изненађења са леве стране са којим Нил Етериџ није успео да се избори - 2:0.

Међутим, екипа менаџра Нила Ворнока, није се предала и увелико оборен темпо утакмице искористила је у 77. минуту када је Калум Питерсон успео да стигне до лопте испред Алисона Бекера захваљујући неспретној реакцији Вирџила ван Дајка.

Штопер Ливерпула нехотице је захватио лопту која је послата са десне стране и помогао Шкоту да стигне до другог гола у сезони, али то овог пута није био повод за панику у редовима Клоповог тима, већ одлучну реакцију на другој страни.

Овог пута у улози асистента, Салах је прво "спаковао" гол Шаћирију, а потом и Манеу, ком је практично био "дужан" још од првог полувремена и себичне реакције у шанси за 2:0. Египћанин је серији од пет погодака на последње четири утакмице додао и асистенције, најавивши коначан излазак из кризе у коју је упао тешком повредом рамена у финалу Лиге шампиона прошле сезоне, после оног старта Серхија Рамоса.

Клопов састав очекују гостовања Арсеналу и Црвеној звезди, па меч са Фуламом код куће.

Свега је било у Лестеру, нажалост и једна тешка повреда. Како су играли Пуелови и Пелегринијеви фудбалери, могло је и горе да се заврши. На крају, са терена је изнет млади Амарти.

У последњој утакмици ове суботе било је свега – буквално.

Нажалост, у 94. минуту догодила се и тешка повреда када је млади Данијел Амарти доживео отворен прелом зглоба и био изнет са терена.

И једни и други ушли су у меч после два пораза у претходне две рунде. И једнима и другима остао је по бод после беспоштедне борбе у 10. рунди Премијер лиге: Лестер - Вест Хем 1:1 (0:1)!

Штопер састава из Лондона, Фабијан Балбуена, био је стрелац оба гола. Прво је у 30. минуту из другог покушаја - након што се његов ударац главом одбио од стативе и прошао Касперу Шмајхелу кроз ноге - закуцао лопту у мрежу за 0:1, а онда у 89. минуту поставио леђа тако да је ударац Вилфреда Ндидија битно променио правац и оставио несавладивог Лукаса Фабијанског без шансе да реагује и сачува три бода свом тиму.

Судија Мајкл Оливер, који је у 38. минуту прегрубом Марку Ноблу показао директан црвени картон за прегруб старт, у акцији пре гола који је на крају приписан Ндидију поништио је можда и регуларан погодак Лестеру после центаршута Бена Чилвела и поготка Шинђија Оказакија.

Идентичну грешку, само очигледнију, Оливер и његови помоћници поновили су у 96. минуту, с тим да је Фабијански тада лако одбранио Оказакијев немушт ударац главом на још један центаршут Чилвела.

То је био крај серије драматичних догађаја у надокнади времена, која је почела контром 4 на 2 гостију у којој се у "стопостотној" шанси обрукао резервиста Анђело Огбона и промашио чист зицер за моменталних 1:2.

Менаџер "чекићара" Мануел Пелегрини увео је дефанзивца Огбону у 81. минуту уместо невидљивог Фелипеа Андерсона, а овај дефанзивац већ у следећем нападу имао је колосалну шансу да главом затресе Шмајхелову мрежу и повиси на 0:2 са десеторицом у пољу.

Пре тога, Фабијански је једном "скинуо" зицер Марку Олбрајтону, а потом уз помоћ пречке испратио како ударац Харија Мегвајера одлази у гол-аут.

Менаџер "лисица" Клод Пуел одлучио је да почне меч без Џејмија Вардија, али га је увео средином другог полувремена заједно са недовољно опорављеним Демарајем Грејом и то се моментално одразило позитивно на игру његовог тима.

И сам Варди имао је шансу у финишу, али је његов ударац у 88. минуту Фабијански некако зауставио.

Шанси је било на обе стране, а на крају је свако - ако ништа више - прекинуо низ пораза. Домаћи су изгубили од Евертона и Арсенала, а гости од Тотенхема и Брајтона, што је свакако довело до игре на граници грубости у ТВ термину од 18.30.

Најважније, ипак, јесте брз и успешан опоравак Амартија, фудбалера Манчестер ситија на позајмици у Лестеру.

Резултати 10. кола:

субота

Брајтон – Вулверхемптон 1:0 (0:0)
/Мареј 48/

Фулам – Борнмут 0:3 (0:1)
/Вилсон пен 14, 85, Брукс 71/

Ливерпул – Кардиф 4:1 (1:0)
/Салах 10, Мане 66, 87, Шаћири 84 - Патерсон 77/

Саутемптон – Њукасл 0:0

Вотфорд – Хадерсфилд 3:0 (2:0)
/Переира 10, Делофеу 19, Саксес 80/

Лестер – Вест Хем 1:1 (0:1)
/Ндиди 90 - Балбуена 30/

недеља

Барнли – Челси (14.30)
Кристал Палас – Арсенал
Манчестер јунајтед – Евертон (17.00)

понедељак

Тотенхем – Манчестер сити (21.00)

Табела: Ливерпул (+1) 26, Манчестер сити 23, Челси 21, Арсенал 21, Тотенхем 21, Борнмут (+1) 20, Вотфорд (+1) 19, Евертон 15, Вулверхемптон (+1) 15, Манчестер јунајтед 14, Брајтон (+1) 14, Лестер (+1) 13, Барнли 8, Вест Хем (+1) 8, Кристал Палас 7, Саутемптон (+1) 7, Кардиф (+1) 5, Фулам (+1) 5, Њукасл (+1) 3, Хадерсфилд (+1) 3.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар