Порука лидера: Потребан је мир

Лидери Турске, Русије, Француске и Њемачке сагласили су се данас на самиту о Сирији да не постоји војно рјешење за кризу у тој земљи и позвали на што хитније покретање политичког процеса како би се окончао вишегодишњи рат у тој земљи.

Србија 27.10.2018 | 20:16
Порука лидера: Потребан је мир
Они су у заједничком саопштењу послије састанка у Истанбулу истакли неопходност успостављања трајног примирја у Сирији и потребу да се настави борба против екстремиста, истовремено позивајући да се до краја године формира комитет који ће се бавити промјеном устава те земље.

Владимир Путин, Реџеп Тајип Ердоган, Ангела Меркел и Емануел Макрон такође су истакли да је неопходно створити услове широм Сирије за безбједан и добровољан повратак избеглица, преноси Ројтерс.

У коминикеу лидери четири земље наводе да одбацују "сепаратистичке агенде са циљем подривања суверенитета и територијалног интегритета Сирије као и националне безбједности сусједних земаља".

Њемачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да рјешење сиријске кризе не може да буде војно и да мора да укључи политички процес под окриљем Уједињених нација.

"На крају овог политичког процеса, мора да се одрже слободни избори којима ће приступ имати сви Сиријци, укључујући дијаспору", рекла је Меркел.

Руски предсједник Путин рекао је да су сви саговорници јединствени да дугорочна стабилност у Сирији може да се постигне политичким и дипломатским корацима у складу са резолуцијом Савјета безбједности и строгим поштовањем принципа јединства, суверенитета и територијалног интегритета Сирије,

На заједничкој конференцији за новинаре Путин је најавио да ће Москва активно учествовати у раду уставног комитета за Сирију.

Он је изразио наду да ће Турска ускоро завршити формирање демилитаризоване зоне у сиријској провинцији Идлиб.

Турски предсједник такође је рекао да што прије треба формирати уставни комитет за Сирију и да се нада да ће се то догодити до краја године. Сиријски народ, како је рекао, треба да одлучи о будућности актуелног предсједника Башара ал Асада.

Он је рекао да се разговарало о враћању избјеглица у Сирију и да су се сви сагласили да повратак треба да буде добровољан.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар