Poruka lidera: Potreban je mir

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke saglasili su se danas na samitu o Siriji da ne postoji vojno rješenje za krizu u toj zemlji i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat u toj zemlji.

Srbija 27.10.2018 | 20:16
Poruka lidera: Potreban je mir
Oni su u zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promjenom ustava te zemlje.

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izbeglica, prenosi Rojters.

U kominikeu lideri četiri zemlje navode da odbacuju "separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja".

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da rješenje sirijske krize ne može da bude vojno i da mora da uključi politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Na kraju ovog političkog procesa, mora da se održe slobodni izbori kojima će pristup imati svi Sirijci, uključujući dijasporu", rekla je Merkel.

Ruski predsjednik Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije,

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju.

On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsjednik takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara al Asada.

On je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar