Мана помогла Да Винчију да слика

Леонарду да Винчију је мана на оку, тачније егзотропија или врста шкиљавости, помогла да слика удаљеност и дубину на равним површинама с прецизношћу по којој је постао славан, показују резултати новог истраживање.

Занимљивости 27.10.2018 | 18:12
Мана помогла Да Винчију да слика
Наиме, Леонардо да Винчи, један од најславнијих свјетских сликара, имао је повремену егзотропију, врсту оштећења ока гдје једно око бјежи према вани, налази се у недавно објављеном истраживању у часопису ЈАМА.

Аутор истраживања Кристофер Тајлер, професор на Универзитету у Лондону и на "Смитх-Кеттлеwелл Еyе Ресеарцх Институте" у Сан Франциску, истиче да је гледајући његове радове примијетио изразиту дивергентност очију на свим његовим сликама.

Анализирајући смјер погледа у шест Да Винчијевих портрета, двије скулптуре, два уља и два цртежа, Тајлер је открио да неки од радова указују на знакове егзотропије, јер очи портрета гледају према вани.

Не приказују сва дјела самог сликара, али и Леонардо да Винчи у својим записима наводи да "сваки умјетников портрет одражава изглед самог сликара". На примјер, Витрувијев човјек који представља самог Леонарда не приказује ману на оку.

Тајлерова мјерења су показала да је славни Леонардо да Винчи имао тенденцију шкиљавости, с једним оком окренутим према вани за -10,3 степени када је био опуштен.



Наиме, генијални мајстор сликарства када је био одморан и усредоточен могао је вратити поглед равно. Тајлер каже да се највјероватније ради о шкиљавости лијевог ока, али није апсолутно сигуран.

Уколико је, према наводима, Да Винчи могао да контролише егзотропију, у том случају је ово била велика предност приликом сликања.

"Посао умјетника је да слика на 2Д површини, те то може бити јако тешко када видите свијет тродимензионално. У том случају морате потпуно да усредоточите оба ока на исту тачку како бисте добили осјећај тродимензионалности. Већина умјетника у том случају затвори једно око како би што лакше превели 3Д у 2Д. Али уз егзотропију, коју је, према наводима, контролисао, Да Винчи је лако могао да свој вид 'пребацује' из 3Д у 2Д", истакао је Тајлер.

Да Винчијев учитељ Андрео дел Верокио је, према истраживањима, користио Да Винчија као модел за скулптуру Давида. А разлика између углова лијевог и десног ока на моделу Давида сугестира да је учитељ ухватио Да Винчијеву егзотропију.

"Салватор Мунди" (лат. за "Спаситељ свијета") је уље на дрвету које је однедавно приписано Леонарду да Винчију. Слика приказује Христа на ренесансни начин, с уздигнутом десном руком и прекрштеним прстима у благослову док у лијевој држи кристалну куглу. Према најновијим истраживањима ова слика такође открива знакове Да Винчијеве егзотропије.

(Агенције) 

Коментари / 0

Оставите коментар