Mana pomogla Da Vinčiju da slika

Leonardu da Vinčiju je mana na oku, tačnije egzotropija ili vrsta škiljavosti, pomogla da slika udaljenost i dubinu na ravnim površinama s preciznošću po kojoj je postao slavan, pokazuju rezultati novog istraživanje.

Zanimljivosti 27.10.2018 | 18:12
Mana pomogla Da Vinčiju da slika
Naime, Leonardo da Vinči, jedan od najslavnijih svjetskih slikara, imao je povremenu egzotropiju, vrstu oštećenja oka gdje jedno oko bježi prema vani, nalazi se u nedavno objavljenom istraživanju u časopisu JAMA.

Autor istraživanja Kristofer Tajler, profesor na Univerzitetu u Londonu i na "Smith-Kettlewell Eye Research Institute" u San Francisku, ističe da je gledajući njegove radove primijetio izrazitu divergentnost očiju na svim njegovim slikama.

Analizirajući smjer pogleda u šest Da Vinčijevih portreta, dvije skulpture, dva ulja i dva crteža, Tajler je otkrio da neki od radova ukazuju na znakove egzotropije, jer oči portreta gledaju prema vani.

Ne prikazuju sva djela samog slikara, ali i Leonardo da Vinči u svojim zapisima navodi da "svaki umjetnikov portret odražava izgled samog slikara". Na primjer, Vitruvijev čovjek koji predstavlja samog Leonarda ne prikazuje manu na oku.

Tajlerova mjerenja su pokazala da je slavni Leonardo da Vinči imao tendenciju škiljavosti, s jednim okom okrenutim prema vani za -10,3 stepeni kada je bio opušten.



Naime, genijalni majstor slikarstva kada je bio odmoran i usredotočen mogao je vratiti pogled ravno. Tajler kaže da se najvjerovatnije radi o škiljavosti lijevog oka, ali nije apsolutno siguran.

Ukoliko je, prema navodima, Da Vinči mogao da kontroliše egzotropiju, u tom slučaju je ovo bila velika prednost prilikom slikanja.

"Posao umjetnika je da slika na 2D površini, te to može biti jako teško kada vidite svijet trodimenzionalno. U tom slučaju morate potpuno da usredotočite oba oka na istu tačku kako biste dobili osjećaj trodimenzionalnosti. Većina umjetnika u tom slučaju zatvori jedno oko kako bi što lakše preveli 3D u 2D. Ali uz egzotropiju, koju je, prema navodima, kontrolisao, Da Vinči je lako mogao da svoj vid 'prebacuje' iz 3D u 2D", istakao je Tajler.

Da Vinčijev učitelj Andreo del Verokio je, prema istraživanjima, koristio Da Vinčija kao model za skulpturu Davida. A razlika između uglova lijevog i desnog oka na modelu Davida sugestira da je učitelj uhvatio Da Vinčijevu egzotropiju.

"Salvator Mundi" (lat. za "Spasitelj svijeta") je ulje na drvetu koje je odnedavno pripisano Leonardu da Vinčiju. Slika prikazuje Hrista na renesansni način, s uzdignutom desnom rukom i prekrštenim prstima u blagoslovu dok u lijevoj drži kristalnu kuglu. Prema najnovijim istraživanjima ova slika takođe otkriva znakove Da Vinčijeve egzotropije.

(Agencije) 

Komentari / 0

Ostavite komentar