Вратимо ријеке природи и људима

Хидроелектране су застарјела технологија од које се у свијету одустаје. На многим мјестима почеле су акције уклањања брана са циљем враћања слободе ријекама да буду што природније-истакли су из Колације за Врбас која се годинама противи изградњи хидроелектрана на овој ријеци.

Република Српска 27.10.2018 | 17:28
Вратимо ријеке природи и људима
Додају да ће поред миграција становништва из села у градове и одласка становништва из државе, градња ХЕ „Крупа“ и „Грбићи“ допринијети одласку и оно мало преосталог становништва из локалних заједница тог подручја.

Коалиција за Врбас поново је била јасна по питању најављене изградње хидроелектрана. Захтјев са 20 образложења, односно аргумената доставили су надлежним институцијама и Скупштини града Бањалука у којем указују на потенцијалну штету која би услиједила након изградње ХЕ „Крупа“ и „Грбићи“.

“Један од главних разлога, јесте, да би изградњом ХЕ квалитет воде за пиће био погоршан, те би бањалучки „Водовод“ морао инвестирати далеко више новца на третман што би се одразило и на цијену воде за грађане. Такође, један од аргумената који је евидентан, јесте, да Бањалука лежи у веома активном сеизмичком подручју, па овакви објекти представљају сталну пријетњу за безбједност грађана који живе низводно од оваквих објеката”, истакао је главни представник Коалције за Врбас Виктор Бјелић.

Хидроенергетски објекти оваквог типа повећавају влажност ваздуха, а појава магле утицале би на ментално здравље грађана као и на друге потенцијалне болести. Из ове Коалиције коју чини 35 удружења, упозоравају да би градња хидроелектрана довела до изумирања појединих рибљих врста, нарушила би туристичке и спортске потенцијале које нуди ова ријека.

“Ми се слажемо да је много разлога са економског аспекта да се гради хидроцентрала, међутим постоје друге ствари које су боље и које би на бољи начин искористиле ресурсе ријеке Врбас. Нико не спори да је пуно новца уложено у туризам у Бањалуци, али сам увјерен да су тај новац потрошили појединци који су га искористили за личне интересе. Дакле, није да држава није инвестирала, али је питање гдје је тај новац на крају завршио", навео је члан Коалиције за Врбас Игор Бајић.

Безброј је примјера било у БиХ гдје се испоставило да су потребе грађана у потпуности запостављене, а користи су имали само инвеститори и ужи круг људи који је близак њима, поручили су представници Коалиције која годинама говори НЕ изградњи хидроенергетских објеката.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Продати само

27.10.2018 16:04

Продаце нама то Миле.Њега је Мадлен и довела да све прода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подршка

27.10.2018 16:49

БиХ политичари су у спрези с тајкунима уништили фабрике и привредне гиганте и оставили без посла стотине хиљада радника, а сада су, због профита и пуњења властитих новчаника ударили на уништавање природних ресурса, попут вода, шума...Коалицији за Врбас и сличним удруђењима грађана који се боре за очување природе сви грађани и слободни медији, међу њимаq и БН ТВ, треба да дају пуну подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајина

27.10.2018 17:13

Предсједник изјави (и преживи ) приликом отварања ХЕ Боцац 2, како су хидроелектране енергија будуцности! Аууу каква изјава! Спасите Врбас, да га не би уништили као Угар и Сану у Медној код Мркоњица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааааа

27.10.2018 18:15

Аууу одосе и ресурси као фабрике јавна предузеца и све остало све це распродато оста дрзава гола као мис ! Градски превоз распрцкали приватницима који су се обогатили на јадном народу а градски превоз дупло скупљи него у региону и тако редом све оде лоповима у бесцење и у приватне дзепове ! Спрега помитицара и тајкуна мафије ! На свим нивоима !недајмо ријеке људи !!!

Name

Данило

27.10.2018 18:44

Нема нам помоци,док зло влада србима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН

27.10.2018 18:57

Све би ово било у реду да ријеке не бране ови плаћеници еколози, Бијелић, Црнковићка, они Дакићи..... Они бране Врбас као и онај бомбаш Ацо Пастир. Имају плате, просторије, службена возила, какви су то ентузијасти и активисти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Бањалуцанин

30.10.2018 13:12

Бураз, измисљас патке, Центар за зивотну средину у коме ради један Дакиц, нема ни једно слузбено возило. Тај исти Дакиц вози људе на акције и борбе за те ријеке, својим возилом, активиста сам у организацији и знам из прве руке, јер ме је тај исти Дакиц возио куци небројено пута, уморан, али никад није рекао ни ријеци, зато се поклопи и набави тацне информације. Не гадјај се флоскулама и лазима.