Какав је живот у уређеној земљи?

Шест земаља константно заузима прва мјеста на глобалним индексима захваљујући прогресивној социјалној политици, повјерењу у власт и правосуђе, извјештава ББЦ.

Свијет 27.10.2018 | 16:27
Какав је живот у уређеној земљи?
Данска

Иако све скандинавске земље високо котирају на скоро сваком индексу, Данска их успијева све престићи. Њени резултати на индексу који се односи на задовољавање темељних људских потреба сврставају је на сам врх, далеко испред остатка свијета, а високу позицију заузима и на индексу друштвеног напретка. Предност је данског друштва повјерење, које им је важније од саме папирологије.

Ако се Данац разболи и не може отићи на предавање или на посао, може само назвати шефа и обавијестити га о томе. У Њемачкој је студентима и радницима у таквим случајевима ипак потребна докторска потврда. Тај примјер показује да Нијемци ипак воле рјешавати проблеме на службенији начин, док Данци томе приступају опуштеније и пријатељски.

Нови Зеланд



Аустралија и Нови Зеланд заузимају сусједна мјеста на многим индексима, али Нови Зеланд ипак стоји боље у погледу свеукупне политичке стабилности и поштивања темељних људских права. Не смије се заборавити да је Нови Зеланд први женама омогућио право гласа још давне 1893. године. Земља такође проводи политику помоћи за самохране родитеље, дјецу, студенте и пензионере.

Кад грађанин Новог Зеланда након навршених 65 година постане пензионер аутоматски почиње примати издашну новчану помоћ од владе, без обзира на поријекло, материјални или друштвени статус.

Канада



Сједињене Америчке Државе и Канада стоје високо на свим индексима, али Канада је ипак успјешнија од свог јужног комшије у погледу политичке стабилности и борбе против насиља, односно тероризма. Канада је заправо по многим параметрима ближа скандинавским земљама, између осталог, и по исхрани и здравственој заштити, као и темељном образовању и људским правима.

Канада је ипак прогресивнија од САД-а. Одузимање права гласа женама или грађанских права ЛГБТ особама тамо су ријетко предмет јавне расправе. Алиа Бицксон, Американка која живи у Торонту и има двојно држављанство (канадско и америчко), наглашава да се ставови појединаца у Канади могу разликовати, али да држава као цјелина подупире плурализам и различите животне стилове.

Јапан



Земља Излазећег Сунца водећа је у Азији на индексу Свјетске банке који мјери успјешност владе, владавину права и политичку стабилност. Јапан такође предњачи на индексу друштвеног напретка због доброг приступа темељним знањима, водоснабдијевању и санитарном систему, храни те здравственој заштити. Јапански здравствени систем један је од најбољих у свијету. Иако је универзалан, истовремено је и врло скуп јер га грађани финансирају од својих плата.

Иако старење и смањење популације угрожава солвентност здравственог система, све у свему, он је врло функционалан.

Један од јапанских адута је и образовни систем. Системи примарног и секундарног образовања међу најбољима су у свијету.

Једином слабошћу јапанског образовања Гоулстон сматра претјерану систематичност, која понекад доводи до превелике стандардизације. Позитивна ствар свакако је усмјереност на прехрану као кључни састав образовања - школски оброци припремају се од локално произведене хране, а наставни програм усмјерен је на здраву прехрану и историју хране.

Боцвана



Боцвана је једна од најуређенијих афричких земаља, посебно у борби против корупције, гдје заузима водеће мјесто у Африци према процјенама Свјетске банке и индексу владавине права. Влада у Боцвани 1994. године основала је Директорат за корупцију и привредни криминал (ДЦЕЦ), чије је дјеловање успјело свести корупцију у тамошњој политици на јако низак ниво.

Осим тога, Боцвана је позната по високом статусу особних слобода, слободе медија и власничких права. Те се слободе осјећају и у свакодневној комуникацији. Друштво у Боцвани врло је либерално те религија, боја коже и пол у њему немају пресудни утицај. Грађани врло бурно реагују на сваки облик неправде. Здравствени систем у Боцвани такође је далеко испред остатка Африке.

Закон прописује да свако село од најмање 500 становника има право на дом здравља и основну школу. Боцвана се такође много успјешније носила с пандемијом ХИВ-а те је понудила бесплатно лијечење сваком грађанину који је био ХИВ позитиван.

Заштита околине једна је од тачака владиног програма на коју се обраћа посебна пажња. Туризам у Боцвани износи 12 одсто цјелокупног БДП-а, а темељи се на очувању заштићених подручја премјештањем подручја господарења дивљачи изван заштићеног подручја те јаком кампањом против криволова. Боцвана је једна од најактивнијих афричких земаља у сузбијању криволова.

Чиле



Чиле предњачи међу државама Јужне Америке према већ споменутим критеријима.

Једна од позитивних ставки чилеанског система свакако је ниска стопа корупције у јавним службама, која је иначе доста честа у остатку континента. Странци у Чилеу могу релативно лако купити некретнину или покренути посао, што у осталим земљама није случај.

Здравствени систем Чилеа такође је ефикасан, али оно чиме се земља посебно поноси је инфраструктура. Квалитетан систем ауто-путева и доступност воде и струје чине Сантиаго једном од најпожељнијих свјетских метропола. Чиле је земља која је веома отворена према странцима и дошљацима.

Ипак, строге друштвене подјеле понекад отежавају интеграцију у чилеанско друштво. Због тога се странцима препоручује да се придруже некој од одговарајућих група на Фацебооку како би лакше стекли нове пријатеље и прикупили информације о разним практичним стварима.

(Индеx)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Њемацка

27.10.2018 15:30

У њемавкој исто мозес само назвати и реци да си болестан али до 2 дана, све преко морас имати потврду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

27.10.2018 15:50

Да оставимо Њемацку по страни. У наредних 300 година бице недостизна, али да ми поставимо циљ да до 2100-е будемо на нивоу садасње Боцване.

Name

буффало.билл.бл

27.10.2018 15:54

Након што сам прочитао текст, осјећам се ко поп... и ко уср... када видим гдје живим. Туга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

27.10.2018 16:58

Дзабе им све паре и стандард овог свијета кад немају сланину, лук, православље, духовност, доброту, цаст, светосавље, цирилицу, крајиске пјесме, коло, традицију, цварке и обицаје. Немају оно сто ми имамо а они никад неце имати. Помазе бог брацо Срби и сестре Србкиње!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРТЕ СРБИНЕ

27.10.2018 17:25

Зато сто немају ово сто си набројао имају све остало. Ти слободно остани овде и поноси се тим сто имас, па кад ти нестане лука, сланине и цварака гледај одакле је ведро и слусај крајиске пјесме.

Name

Истосрбин

27.10.2018 17:28

Они то немају и не желе то имати. Они имају праведан друштвени систем заснован на поштивању људских права.

Name

Петyр Баелисх

27.10.2018 17:33

Ај не лупетај живота ти.

Name

Ре

27.10.2018 17:49

Сви они имају своју културу своју духовност обичаје и своју храну. Немају лук, то само срби имају то си управу али имају уређене државе.Не треба им познанство кад уписују дјецу у среďњу школу или кад морају у болницу.

Name

проп.чов.

28.10.2018 06:32

Бог нам помогао

Name

Сведска

27.10.2018 20:13

У Сведској мозес назвати у понедјељак и реци да си болестан и 5 дана бити код куце без икакве потврде,али вец другу седмицу морас имати потврду од љекара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

28.10.2018 09:33

Нигдје боље него код нас Гласас за бају И добијес 100-км дје то има у свијету То је Слобода ста хоцете 100-км није сала