Kakav je život u uređenoj zemlji?

Šest zemalja konstantno zauzima prva mjesta na globalnim indeksima zahvaljujući progresivnoj socijalnoj politici, povjerenju u vlast i pravosuđe, izvještava BBC.

Svijet 27.10.2018 | 16:27
Kakav je život u uređenoj zemlji?
Danska

Iako sve skandinavske zemlje visoko kotiraju na skoro svakom indeksu, Danska ih uspijeva sve prestići. Njeni rezultati na indeksu koji se odnosi na zadovoljavanje temeljnih ljudskih potreba svrstavaju je na sam vrh, daleko ispred ostatka svijeta, a visoku poziciju zauzima i na indeksu društvenog napretka. Prednost je danskog društva povjerenje, koje im je važnije od same papirologije.

Ako se Danac razboli i ne može otići na predavanje ili na posao, može samo nazvati šefa i obavijestiti ga o tome. U Njemačkoj je studentima i radnicima u takvim slučajevima ipak potrebna doktorska potvrda. Taj primjer pokazuje da Nijemci ipak vole rješavati probleme na službeniji način, dok Danci tome pristupaju opuštenije i prijateljski.

Novi Zeland



Australija i Novi Zeland zauzimaju susjedna mjesta na mnogim indeksima, ali Novi Zeland ipak stoji bolje u pogledu sveukupne političke stabilnosti i poštivanja temeljnih ljudskih prava. Ne smije se zaboraviti da je Novi Zeland prvi ženama omogućio pravo glasa još davne 1893. godine. Zemlja takođe provodi politiku pomoći za samohrane roditelje, djecu, studente i penzionere.

Kad građanin Novog Zelanda nakon navršenih 65 godina postane penzioner automatski počinje primati izdašnu novčanu pomoć od vlade, bez obzira na porijeklo, materijalni ili društveni status.

Kanada



Sjedinjene Američke Države i Kanada stoje visoko na svim indeksima, ali Kanada je ipak uspješnija od svog južnog komšije u pogledu političke stabilnosti i borbe protiv nasilja, odnosno terorizma. Kanada je zapravo po mnogim parametrima bliža skandinavskim zemljama, između ostalog, i po ishrani i zdravstvenoj zaštiti, kao i temeljnom obrazovanju i ljudskim pravima.

Kanada je ipak progresivnija od SAD-a. Oduzimanje prava glasa ženama ili građanskih prava LGBT osobama tamo su rijetko predmet javne rasprave. Alia Bickson, Amerikanka koja živi u Torontu i ima dvojno državljanstvo (kanadsko i američko), naglašava da se stavovi pojedinaca u Kanadi mogu razlikovati, ali da država kao cjelina podupire pluralizam i različite životne stilove.

Japan



Zemlja Izlazećeg Sunca vodeća je u Aziji na indeksu Svjetske banke koji mjeri uspješnost vlade, vladavinu prava i političku stabilnost. Japan takođe prednjači na indeksu društvenog napretka zbog dobrog pristupa temeljnim znanjima, vodosnabdijevanju i sanitarnom sistemu, hrani te zdravstvenoj zaštiti. Japanski zdravstveni sistem jedan je od najboljih u svijetu. Iako je univerzalan, istovremeno je i vrlo skup jer ga građani finansiraju od svojih plata.

Iako starenje i smanjenje populacije ugrožava solventnost zdravstvenog sistema, sve u svemu, on je vrlo funkcionalan.

Jedan od japanskih aduta je i obrazovni sistem. Sistemi primarnog i sekundarnog obrazovanja među najboljima su u svijetu.

Jedinom slabošću japanskog obrazovanja Goulston smatra pretjeranu sistematičnost, koja ponekad dovodi do prevelike standardizacije. Pozitivna stvar svakako je usmjerenost na prehranu kao ključni sastav obrazovanja - školski obroci pripremaju se od lokalno proizvedene hrane, a nastavni program usmjeren je na zdravu prehranu i istoriju hrane.

Bocvana



Bocvana je jedna od najuređenijih afričkih zemalja, posebno u borbi protiv korupcije, gdje zauzima vodeće mjesto u Africi prema procjenama Svjetske banke i indeksu vladavine prava. Vlada u Bocvani 1994. godine osnovala je Direktorat za korupciju i privredni kriminal (DCEC), čije je djelovanje uspjelo svesti korupciju u tamošnjoj politici na jako nizak nivo.

Osim toga, Bocvana je poznata po visokom statusu osobnih sloboda, slobode medija i vlasničkih prava. Te se slobode osjećaju i u svakodnevnoj komunikaciji. Društvo u Bocvani vrlo je liberalno te religija, boja kože i pol u njemu nemaju presudni uticaj. Građani vrlo burno reaguju na svaki oblik nepravde. Zdravstveni sistem u Bocvani takođe je daleko ispred ostatka Afrike.

Zakon propisuje da svako selo od najmanje 500 stanovnika ima pravo na dom zdravlja i osnovnu školu. Bocvana se takođe mnogo uspješnije nosila s pandemijom HIV-a te je ponudila besplatno liječenje svakom građaninu koji je bio HIV pozitivan.

Zaštita okoline jedna je od tačaka vladinog programa na koju se obraća posebna pažnja. Turizam u Bocvani iznosi 12 odsto cjelokupnog BDP-a, a temelji se na očuvanju zaštićenih područja premještanjem područja gospodarenja divljači izvan zaštićenog područja te jakom kampanjom protiv krivolova. Bocvana je jedna od najaktivnijih afričkih zemalja u suzbijanju krivolova.

Čile



Čile prednjači među državama Južne Amerike prema već spomenutim kriterijima.

Jedna od pozitivnih stavki čileanskog sistema svakako je niska stopa korupcije u javnim službama, koja je inače dosta česta u ostatku kontinenta. Stranci u Čileu mogu relativno lako kupiti nekretninu ili pokrenuti posao, što u ostalim zemljama nije slučaj.

Zdravstveni sistem Čilea takođe je efikasan, ali ono čime se zemlja posebno ponosi je infrastruktura. Kvalitetan sistem auto-puteva i dostupnost vode i struje čine Santiago jednom od najpoželjnijih svjetskih metropola. Čile je zemlja koja je veoma otvorena prema strancima i došljacima.

Ipak, stroge društvene podjele ponekad otežavaju integraciju u čileansko društvo. Zbog toga se strancima preporučuje da se pridruže nekoj od odgovarajućih grupa na Facebooku kako bi lakše stekli nove prijatelje i prikupili informacije o raznim praktičnim stvarima.

(Index)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Njemacka

27.10.2018 15:30

U njemavkoj isto mozes samo nazvati i reci da si bolestan ali do 2 dana, sve preko moras imati potvrdu.

ODGOVORITE
Name

Olja

27.10.2018 15:50

Da ostavimo NJemacku po strani. U narednih 300 godina bice nedostizna, ali da mi postavimo cilj da do 2100-e budemo na nivou sadasnje Bocvane.

Name

buffalo.bill.bl

27.10.2018 15:54

Nakon što sam pročitao tekst, osjećam se ko pop... i ko usr... kada vidim gdje živim. Tuga!

ODGOVORITE
Name

SRBIN

27.10.2018 16:58

Dzabe im sve pare i standard ovog svijeta kad nemaju slaninu, luk, pravoslavlje, duhovnost, dobrotu, cast, svetosavlje, cirilicu, krajiske pjesme, kolo, tradiciju, cvarke i obicaje. Nemaju ono sto mi imamo a oni nikad nece imati. Pomaze bog braco Srbi i sestre Srbkinje!!!!!!

ODGOVORITE
Name

BRTE SRBINE

27.10.2018 17:25

Zato sto nemaju ovo sto si nabrojao imaju sve ostalo. Ti slobodno ostani ovde i ponosi se tim sto imas, pa kad ti nestane luka, slanine i cvaraka gledaj odakle je vedro i slusaj krajiske pjesme.

Name

Istosrbin

27.10.2018 17:28

Oni to nemaju i ne žele to imati. Oni imaju pravedan društveni sistem zasnovan na poštivanju ljudskih prava.

Name

Petyr Baelish

27.10.2018 17:33

Aj ne lupetaj života ti.

Name

Re

27.10.2018 17:49

Svi oni imaju svoju kulturu svoju duhovnost običaje i svoju hranu. Nemaju luk, to samo srbi imaju to si upravu ali imaju uređene države.Ne treba im poznanstvo kad upisuju djecu u sreďnju školu ili kad moraju u bolnicu.

Name

prop.čov.

28.10.2018 06:32

Bog nam pomogao

Name

Svedska

27.10.2018 20:13

U Svedskoj mozes nazvati u ponedjeljak i reci da si bolestan i 5 dana biti kod kuce bez ikakve potvrde,ali vec drugu sedmicu moras imati potvrdu od ljekara.

ODGOVORITE
Name

AR

28.10.2018 09:33

Nigdje bolje nego kod nas Glasas za baju I dobijes 100-km dje to ima u svijetu To je Sloboda sta hocete 100-km nije sala