Вјерници празнују Свету Петку

Српска православна црква прославља данас празник посвећен Преподобној мати Параскеви, у народу познатијој као Света Петка, као помен на дан када је ова светитељка окончала овоземаљски живот.

Република Српска 27.10.2018 | 08:21
Вјерници празнују Свету Петку
Преподобна мати Параскева рођена је у Епивату и, према записима српског владике Николаја Велимировића, поријеклом је Српкиња. Родитељи су јој били имућни и побожни, а осим ње имали су и сина Јевтимија, који је касније постао познати епископ мадитски.

Након смрти родитеља, дјевица Петка, жељна подвижништва Христа ради, отишла је у Цариград, па у јорданску пустињу, гдје се подвизавала до старости. Тада јој се јавио анђео Божији и рекао јој да се врати у отаџбину.

У Епивату је проживјела још двије године у непрестаном посту и молитви и онда је предала душу Господу. Упокојила се у 11. вијеку и на њеном гробу почела су се дешавати разна чуда, најчешће излијечења. Њене чудотворне мошти пренесене су у Цариград.

Бугарски цар Асен је мошти светитељке 1238. године пребацио у Трново у Бугарској, а падом тог подручја под Турке, султан Селим је њене мошти однио у Цариград. На молбу кнегиње Милице, жене српског кнеза Лазара, мошти светитељке пренесене су у Србију у Београд и 125 година биле су положене у капели на Калемегданској тврђави.

Мошти Свете Петке сада су у Румунији у Јашију, граду који се сматра великим светилиштем и мјестом ходочашћа, не само за православне, већ за све који вјерују у њену моћ исцељења.

На икони је Света мати Параскева представљена у женској монашкој одежди, са крстом и миртином гранчицом, симболом мучеништва.


Света Петка је у српском народу веома поштована и важи за заштитницу жена. 

Велики број љековитих извора носи име Свете Петке, а један од њих, са чудотворном и љековитом водом налази се у Београду, на Калемегданској тврђави, мјесту гдје су њене мошти дуго почивале.

Света Петка је заштитница и капеле на Калемегдану, гдје се сваке године, послије литургије у Цркви Ружици која је у непосредној близини, организује литија.

Калемегданска капела Свете Петке саграђена је на извору воде за коју се вјерује да исцјељује очне болести и у њој се, као велика светиња, чува мали прст светитељке.

Народна вјеровања кажу да на овај дан не смије да се пере веш, да се шије, да се ради тежак посао, поготово то не треба да раде жене.

Јавља се и упозорава своје вернике углавном кроз снове. Свету Петку, на њен дан, 27. октобра многи призивају у помоћ, палећи тамјан и заливајући славски хљеб црвеним вином, помињући у молитвама Петковицу или Пејчиндан. Потом попију воду сакупљену с извора уз манастире посвећене њој. Та се вода назива аџијама.

Њоме у поноћ треба угасити и свијећу која се тај дан, држи упаљена 24 сата. Свијећа се чува до сљедеће славе јер има својство заштитника.

А од колача који је исјекла, или домаћица или жена гост која је прва стигла, треба сачувати мрве. Послије поноћи их ваља посути по тавану куће или под кревете. Снови који се те ноћи сањају биће пророчки, тврди традиција. И додаје да ће дјевојке које сачувају мрвице, пошто су појеле парченце хлеба намијењеног Светој Петки, те ноћи видјети и своју судбину, и будућег мужа у сну.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Аqуа

27.10.2018 06:27

Супер знаци после зивотног пораза зв. Избори кренуло се у празновање. Ма одлицно сад це сваки дан да буде неко празновање и славе да дамо спокој напаценим дусама. Висе ни у бога не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е, Аqуа

27.10.2018 07:23

Знамо ми , да је тренутно депресивно време,због мањка сунцеве светлости. Бице боље.

Name

Робин Худ

27.10.2018 06:27

Помози нам света Петко ! Једино ти можда можеш рјешит се ових акрепа,ухљеба, сотона што народу кожу гуле и непитају и незнају кад је доста и докле....једино ти их казни за све што учинише,што нељудско урадише и чиме затроваше овај напаћени народ...једино ти својом праведном руком заустави све подлости и гадости које им стоје на уму и којим намјеравају даље да пију крв и уништавају све што је и људско и од бога дато....казни их и протјерај ,неби ли већ једном разум и младост и доброта и сунце правде огријало овај јадни народ!Амин Боже и хвала ти !

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Робин Худ

27.10.2018 07:31

Амин.

Name

Маx

27.10.2018 06:54

Главни смисао свих вјера је заглупљивање народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Маx

27.10.2018 07:40

Ти немас те потребе, Ти си рођен глуп.

Name

Ре Маx

27.10.2018 07:50

Ето какви коментаре остављају..и на овако велик света политику гурају....јадни сте

Name

Ре Маx

29.10.2018 20:05

Ти ниси слуцајно Маx него зато сто лупаш к'о Маxим по дивизији!!!

Name

цовјек

27.10.2018 12:32

Слава и милост Светој Петки ! Заститници слабих и сиромасних !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија-Бирцанин Православац.

27.10.2018 22:00

Свим Србима Грцима И Русима Срецан Празник И Слава Свете Петке Параскеве.

ОДГОВОРИТЕ