Vjernici praznuju Svetu Petku

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, kao pomen na dan kada je ova svetiteljka okončala ovozemaljski život.

Republika Srpska 27.10.2018 | 08:21
Vjernici praznuju Svetu Petku
Prepodobna mati Paraskeva rođena je u Epivatu i, prema zapisima srpskog vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom je Srpkinja. Roditelji su joj bili imućni i pobožni, a osim nje imali su i sina Jevtimija, koji je kasnije postao poznati episkop maditski.

Nakon smrti roditelja, djevica Petka, željna podvižništva Hrista radi, otišla je u Carigrad, pa u jordansku pustinju, gdje se podvizavala do starosti. Tada joj se javio anđeo Božiji i rekao joj da se vrati u otadžbinu.

U Epivatu je proživjela još dvije godine u neprestanom postu i molitvi i onda je predala dušu Gospodu. Upokojila se u 11. vijeku i na njenom grobu počela su se dešavati razna čuda, najčešće izliječenja. Njene čudotvorne mošti prenesene su u Carigrad.

Bugarski car Asen je mošti svetiteljke 1238. godine prebacio u Trnovo u Bugarskoj, a padom tog područja pod Turke, sultan Selim je njene mošti odnio u Carigrad. Na molbu kneginje Milice, žene srpskog kneza Lazara, mošti svetiteljke prenesene su u Srbiju u Beograd i 125 godina bile su položene u kapeli na Kalemegdanskoj tvrđavi.

Mošti Svete Petke sada su u Rumuniji u Jašiju, gradu koji se smatra velikim svetilištem i mjestom hodočašća, ne samo za pravoslavne, već za sve koji vjeruju u njenu moć isceljenja.

Na ikoni je Sveta mati Paraskeva predstavljena u ženskoj monaškoj odeždi, sa krstom i mirtinom grančicom, simbolom mučeništva.


Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. 

Veliki broj ljekovitih izvora nosi ime Svete Petke, a jedan od njih, sa čudotvornom i ljekovitom vodom nalazi se u Beogradu, na Kalemegdanskoj tvrđavi, mjestu gdje su njene mošti dugo počivale.

Sveta Petka je zaštitnica i kapele na Kalemegdanu, gdje se svake godine, poslije liturgije u Crkvi Ružici koja je u neposrednoj blizini, organizuje litija.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se vjeruje da iscjeljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Narodna vjerovanja kažu da na ovaj dan ne smije da se pere veš, da se šije, da se radi težak posao, pogotovo to ne treba da rade žene.

Javlja se i upozorava svoje vernike uglavnom kroz snove. Svetu Petku, na njen dan, 27. oktobra mnogi prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hljeb crvenim vinom, pominjući u molitvama Petkovicu ili Pejčindan. Potom popiju vodu sakupljenu s izvora uz manastire posvećene njoj. Ta se voda naziva adžijama.

Njome u ponoć treba ugasiti i svijeću koja se taj dan, drži upaljena 24 sata. Svijeća se čuva do sljedeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

A od kolača koji je isjekla, ili domaćica ili žena gost koja je prva stigla, treba sačuvati mrve. Poslije ponoći ih valja posuti po tavanu kuće ili pod krevete. Snovi koji se te noći sanjaju biće proročki, tvrdi tradicija. I dodaje da će djevojke koje sačuvaju mrvice, pošto su pojele parčence hleba namijenjenog Svetoj Petki, te noći vidjeti i svoju sudbinu, i budućeg muža u snu.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Aqua

27.10.2018 08:27

Super znaci posle zivotnog poraza zv. Izbori krenulo se u praznovanje. Ma odlicno sad ce svaki dan da bude neko praznovanje i slave da damo spokoj napacenim dusama. Vise ni u boga ne vjerujem.

ODGOVORITE
Name

E, Aqua

27.10.2018 09:23

Znamo mi , da je trenutno depresivno vreme,zbog manjka sunceve svetlosti. Bice bolje.

Name

Robin Hud

27.10.2018 08:27

Pomozi nam sveta Petko ! Jedino ti možda možeš rješit se ovih akrepa,uhljeba, sotona što narodu kožu gule i nepitaju i neznaju kad je dosta i dokle....jedino ti ih kazni za sve što učiniše,što neljudsko uradiše i čime zatrovaše ovaj napaćeni narod...jedino ti svojom pravednom rukom zaustavi sve podlosti i gadosti koje im stoje na umu i kojim namjeravaju dalje da piju krv i uništavaju sve što je i ljudsko i od boga dato....kazni ih i protjeraj ,nebi li već jednom razum i mladost i dobrota i sunce pravde ogrijalo ovaj jadni narod!Amin Bože i hvala ti !

ODGOVORITE
Name

za Robin Hud

27.10.2018 09:31

Amin.

Name

Max

27.10.2018 08:54

Glavni smisao svih vjera je zaglupljivanje naroda.

ODGOVORITE
Name

Re Max

27.10.2018 09:40

Ti nemas te potrebe, Ti si rođen glup.

Name

Re Max

27.10.2018 09:50

Eto kakvi komentare ostavljaju..i na ovako velik sveta politiku guraju....jadni ste

Name

Re Max

29.10.2018 21:05

Ti nisi slucajno Max nego zato sto lupaš k'o Maxim po diviziji!!!

Name

covjek

27.10.2018 14:32

Slava i milost Svetoj Petki ! Zastitnici slabih i siromasnih !

ODGOVORITE
Name

Ilija-Bircanin Pravoslavac.

28.10.2018 00:00

Svim Srbima Grcima I Rusima Srecan Praznik I Slava Svete Petke Paraskeve.

ODGOVORITE