Скоро пола вијека од земљотреса

На данашњи дан прије 49 година Бањалуку је погодио земљотрес јачине 5,6 степени Рихтерове скале. Након само неколико сати испоставило се да је он био само увод за катастрофални земљотрес који се десио 27. октобра, а иза себе оставио је људске жртве и материјалну штету.

Република Српска 26.10.2018 | 23:10
Скоро пола вијека од земљотреса
Давна 1969. година у историји Бањалуке остала је запамћена по стравичном догађају- земљотресу у којем је тада погинуло 15 особа, 1.117 њих је повријеђено.

Јак удар осјетио се 26. октобра у поподневним часовима, а подрхтавање тла наставило се све до јутарњих часова наредног дана када су се казаљке на сатовима зауставиле на 9 часова и 10 минута.

Земљотрес јачине 6,6 степени по Рихтеру заувијек је промијенио тадашњи изглед Бањалуке. Слике рушевина заувијек ће остати дубоко у сјећању оних који су преживјели.

„Можда сам имао 15 година, сјећам се свега. Осјетио сам јако подрхтавање тла. Земљотрес је велика ствар, једно ружно и незааборавно искуство. Овдје је била магла. Народ се запрепастио и све је било веома стравично“, причају старији грађани Бањалуке.

Град је остао без струје и воде, оштећено је 86. 000 станова. Оштећења су била видљива и на школским, здравственим, културним и другим јавним установама. Овај најјачи земљотрес у БиХ катастрофалне посљедице није само оставио у градском поднебљу ,већ је захватио и 15 општина које гравитирају на подручју бањалучке регије.

Бањалука је тада уз помоћ донација успјела да поврати стари сјај и касније постане привредни, универзитетски, административни и политички центар РС.  

На Тргу Крајине и даље стоји “Криви сат” који подсјећа на разорни земљотрес. Сузе које су тада проливене на овом мјесту због катастрофе која је задесила Бањалуку  могу се видјети и данас на лицима грађана који  траже истину и правду за убијеног бањалучког младића Давида.



БН ТВ
 

Коментари / 0

Оставите коментар