Skoro pola vijeka od zemljotresa

Na današnji dan prije 49 godina Banjaluku je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale. Nakon samo nekoliko sati ispostavilo se da je on bio samo uvod za katastrofalni zemljotres koji se desio 27. oktobra, a iza sebe ostavio je ljudske žrtve i materijalnu štetu.

Republika Srpska 26.10.2018 | 23:10
Skoro pola vijeka od zemljotresa
Davna 1969. godina u istoriji Banjaluke ostala je zapamćena po stravičnom događaju- zemljotresu u kojem je tada poginulo 15 osoba, 1.117 njih je povrijeđeno.

Jak udar osjetio se 26. oktobra u popodnevnim časovima, a podrhtavanje tla nastavilo se sve do jutarnjih časova narednog dana kada su se kazaljke na satovima zaustavile na 9 časova i 10 minuta.

Zemljotres jačine 6,6 stepeni po Rihteru zauvijek je promijenio tadašnji izgled Banjaluke. Slike ruševina zauvijek će ostati duboko u sjećanju onih koji su preživjeli.

„Možda sam imao 15 godina, sjećam se svega. Osjetio sam jako podrhtavanje tla. Zemljotres je velika stvar, jedno ružno i nezaaboravno iskustvo. Ovdje je bila magla. Narod se zaprepastio i sve je bilo veoma stravično“, pričaju stariji građani Banjaluke.

Grad je ostao bez struje i vode, oštećeno je 86. 000 stanova. Oštećenja su bila vidljiva i na školskim, zdravstvenim, kulturnim i drugim javnim ustanovama. Ovaj najjači zemljotres u BiH katastrofalne posljedice nije samo ostavio u gradskom podneblju ,već je zahvatio i 15 opština koje gravitiraju na području banjalučke regije.

Banjaluka je tada uz pomoć donacija uspjela da povrati stari sjaj i kasnije postane privredni, univerzitetski, administrativni i politički centar RS.  

Na Trgu Krajine i dalje stoji “Krivi sat” koji podsjeća na razorni zemljotres. Suze koje su tada prolivene na ovom mjestu zbog katastrofe koja je zadesila Banjaluku  mogu se vidjeti i danas na licima građana koji  traže istinu i pravdu za ubijenog banjalučkog mladića Davida.



BN TV
 

Komentari / 0

Ostavite komentar