Французи, не ваља вам работа...

Без победе у овом колу Лиге шампиона и Лиге Европе за тимове из земље светског првака.

Фудбал 27.10.2018 | 23:35
Французи, не ваља вам работа...
Лоше, лоше и опет – лоше. На једној страни титула првака света освојена пре само три месеца и десет дана у Мосвки, а на другој мизеран учинак француских клубова у доадашњем току еврокупова. Толико бедан да су седмицу на измаку завршили без победе у Лиги шампиона и Лиги Европе.

Пари Сен Жермен се у надокнади спасао пораза од Наполија (2:2), Лиона је додатно време на гостовању Хофенхајму коштало бољег резултата (3:3), Монаку није вредело што је водио у Брижу (1:1), док су у мање атрактивном и исплативом такмичењу још гори били Бордо (поражен у Санкт Петербургу од Зенита, иако је водио, 1:2), Рен (тукао га кијевски Динамо на свом терену, 1:2), док је бродлом екипа из Лиге 1 употпунио Марсељ глатким поразом од Лација на Велодрому (1:3).

Резиме: шест утакмица, три ремија и три пораза.

На први поглед, ништа страшно, имали су „празне ходове“ у истој рунди Немци прошле сезоне, на пример. Својевремено Италијани, па и Енглези. Невоља по Французе је што оно што се десило у размаку од уторка од четвртка није инцидент, него правило. Јер, од почетка групне фазе Лиге шампиона и Лиге Европе клубови из земље Галских петлова могу да се похвале само с три победе из укупно 18 утакмица. Лион је на премијери изненађујуће тукао Ситија у Манчестеру (2:1), Пари Сен Жермен био убедљив против Ц рвене звезде (6:1), а Рен у Бретању у почетној рунди Лиге Европе савладао чешки Јаблонец (2:1). И то је све. Ни макац после тога, што значи да је проценат успешности представника на међународној сцени актуелне јесени тек 17 одсто. Најмање од сезоне 1972/73.

Тај историјски минимум појединци покушавају да објасне предвидивом и незанимљивом лигом у којој, ево, ПСЖ већ другу годину доминира. Нема, као у сезони 2016/17 опасног конкурента какав је био тадашњи првак Монако (и полуфиналиста Лиге шампиона), да га угрози. Јер, само снажно и неизвесно домаће такмичење доноси квалитет више ван граница, што су најбоље показали Шпанци. Колико је Лига 1 не баш захвална да би произвела шампионе можда се може закључити и на основу податка да ју је у финалу Муднијала, у дресу Триколора, представљао само Килијан Мбапе, док су остали стартери из сусрета са Хрватском долазили из клубова Ла Лиге, Премијер лиге, Серије А и Бундеслиге.

Друга школа мишљења, пак, подсећа на улагања. Вредност екипе ПСЖ-а процењена је на 867.650.000 евра, Лионова на 373.400.000, Монако је стао на 295.900.000 евраПредставници у Лиги Европе, логично, вреде мање, али опет су то озбиљне суме (Марсељ 272.300.000, Рен 124.700.000, Бордо 120.750.000 евра).

Резултати – јадни. Такви да, кад би се којим случајем сад завршила групна фаза Лиге шампиона и Лиге Еворпе, од свих пробројаних, само би Лион прошао у наредну рунду!?

И то нешто показује.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар