Francuzi, ne valja vam rabota...

Bez pobede u ovom kolu Lige šampiona i Lige Evrope za timove iz zemlje svetskog prvaka.

Fudbal 27.10.2018 | 23:35
Francuzi, ne valja vam rabota...
Loše, loše i opet – loše. Na jednoj strani titula prvaka sveta osvojena pre samo tri meseca i deset dana u Mosvki, a na drugoj mizeran učinak francuskih klubova u doadašnjem toku evrokupova. Toliko bedan da su sedmicu na izmaku završili bez pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Pari Sen Žermen se u nadoknadi spasao poraza od Napolija (2:2), Liona je dodatno vreme na gostovanju Hofenhajmu koštalo boljeg rezultata (3:3), Monaku nije vredelo što je vodio u Brižu (1:1), dok su u manje atraktivnom i isplativom takmičenju još gori bili Bordo (poražen u Sankt Peterburgu od Zenita, iako je vodio, 1:2), Ren (tukao ga kijevski Dinamo na svom terenu, 1:2), dok je brodlom ekipa iz Lige 1 upotpunio Marselj glatkim porazom od Lacija na Velodromu (1:3).

Rezime: šest utakmica, tri remija i tri poraza.

Na prvi pogled, ništa strašno, imali su „prazne hodove“ u istoj rundi Nemci prošle sezone, na primer. Svojevremeno Italijani, pa i Englezi. Nevolja po Francuze je što ono što se desilo u razmaku od utorka od četvrtka nije incident, nego pravilo. Jer, od početka grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope klubovi iz zemlje Galskih petlova mogu da se pohvale samo s tri pobede iz ukupno 18 utakmica. Lion je na premijeri iznenađujuće tukao Sitija u Mančesteru (2:1), Pari Sen Žermen bio ubedljiv protiv C rvene zvezde (6:1), a Ren u Bretanju u početnoj rundi Lige Evrope savladao češki Jablonec (2:1). I to je sve. Ni makac posle toga, što znači da je procenat uspešnosti predstavnika na međunarodnoj sceni aktuelne jeseni tek 17 odsto. Najmanje od sezone 1972/73.

Taj istorijski minimum pojedinci pokušavaju da objasne predvidivom i nezanimljivom ligom u kojoj, evo, PSŽ već drugu godinu dominira. Nema, kao u sezoni 2016/17 opasnog konkurenta kakav je bio tadašnji prvak Monako (i polufinalista Lige šampiona), da ga ugrozi. Jer, samo snažno i neizvesno domaće takmičenje donosi kvalitet više van granica, što su najbolje pokazali Španci. Koliko je Liga 1 ne baš zahvalna da bi proizvela šampione možda se može zaključiti i na osnovu podatka da ju je u finalu Mudnijala, u dresu Trikolora, predstavljao samo Kilijan Mbape, dok su ostali starteri iz susreta sa Hrvatskom dolazili iz klubova La Lige, Premijer lige, Serije A i Bundeslige.

Druga škola mišljenja, pak, podseća na ulaganja. Vrednost ekipe PSŽ-a procenjena je na 867.650.000 evra, Lionova na 373.400.000, Monako je stao na 295.900.000 evraPredstavnici u Ligi Evrope, logično, vrede manje, ali opet su to ozbiljne sume (Marselj 272.300.000, Ren 124.700.000, Bordo 120.750.000 evra).

Rezultati – jadni. Takvi da, kad bi se kojim slučajem sad završila grupna faza Lige šampiona i Lige Evorpe, od svih probrojanih, samo bi Lion prošao u narednu rundu!?

I to nešto pokazuje.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar